Εκτύπωση

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ Γ.Γ.ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

 

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση,

Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

Στην Ημερίδα ΠΕΟ Πάφου για τη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση

19 Ιανουαρίου 20

 

Αγαπητοί Φίλοι,

Συναδέλφισσες/οι 

 

Επιτρέψετε μου κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της Ημερίδας που γίνεται με την ευκαιρία του επερχόμενου 24ου Επαρχιακού Συνεδρίου της ΠΕΟ Πάφου.

 

 

Η συζήτηση για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντική και επίκαιρη λαμβάνοντας υπόψη ότι η κάμψη που παρατηρείται από τα μέσα του 2007 στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, μετατράπηκε στη σφοδρότερη οικονομική θύελλα της μεταπολεμικής περιόδου που επηρέασε, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όλες τις χώρες ανά το παγκόσμιο. 

  

 

Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν προέκυψε ασφαλώς από το πουθενά, έχει αιτίες. Πρόκειται για βαθιά, δομική κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

Ο καπιταλισμός έχει τις κρίσεις σύμφυτες διότι κυριαρχείται από μια μεγάλη αντίφαση. Όλοι εργάζονται και συνεισφέρουν, λίγοι όμως καρπώνονται και συσσωρεύουν. Οι περιοδικές κρίσεις λοιπόν του καπιταλισμού δεν είναι τίποτε άλλο από την πραγματική ρύθμιση της αγοράς. Το τίμημα της ρύθμισης είναι εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους, να καταρρέουν τα ταμεία τους, πολλοί να χάνουν τα σπίτια τους για να επανέλθει το σύστημα στην ισορροπία του.

 

 

Αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και την οικονομία της χώρας μας. Εντούτοις, η κυπριακή οικονομία συγκαταλέγεται στις οικονομίες που επηρεάστηκαν σε συγκριτικά μικρότερο βαθμό.

 

 

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο πρώτος είναι ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξη στην χώρα μας συνδυάστηκε διαχρονικά  με μια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική του κράτους και με υγιείς εργασιακές σχέσεις, οι οποίες βασίστηκαν στο ψηλό επίπεδο οργάνωσης των εργαζομένων και στα γερά θεμέλια των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων.

 

Το γεγονός ότι η ΠΕΟ και ευρύτερα Αριστερά επιτρέψαμε να κυριαρχήσουν και στον τόπο μας οι νεοφιλελεύθερες  πολιτικές και αντιλήψεις αποδεικνύεται παράγοντας σημαντικός για την σταθερότητα και την ευρωστία της οικονομίας μας απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης.

 

 

Ο δεύτερος λόγος που η χώρα μας δεν επηρεάστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι ότι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια στην Κύπρο, υπάρχει μια Κυβέρνηση με προοδευτική κοινωνική φιλοσοφία και έντονη κοινωνική ευαισθησία. Δεν τολμώ να φανταστώ ποια θα ήταν η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα, αν στην εξουσία βρίσκονταν δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από νεοφιλελεύθερη οικονομική και πολιτική φιλοσοφία και που η έγνοια τους θα ήταν πως θα προστατέψουν τους οικονομικά ισχυρούς.

 

 

Η επέκταση λοιπόν και το βάθεμα της κρίσης δεν άφησε την οικονομία της Κύπρου αλώβητη. Ανθηροί τομείς επηρεάστηκαν αρνητικά, τα έσοδα του κράτους συρρικνώνονται ενώ οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης επηρεάζουν αρνητικά την απασχόληση.

 

 

Είναι γεγονός ότι η επαρχία της Πάφου έχει κτυπηθεί σχετικά περισσότερο από την κρίση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα η αγορά παραθεριστικής κατοικίας αλλά και ο τουρισμός. Αυτό επηρέασε, όπως ήταν φυσιολογικό, αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην  Πάφο.

 

 

Είναι για αυτό το λόγο που υποστηρίζουμε ότι τα μέτρα που παίρνονται χρειάζεται να μην είναι μόνο κατά οικονομικό κλάδο, αλλά να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και το τοπικό στοιχείο και τις ιδιαιτερότητες που διακρίνει κάθε επαρχία. 

 

 

Αγαπητοί Φίλοι

 

 

Η έγνοια μας από την πρώτη στιγμή ήταν να αντιμετωπιστούν σωστά οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Υποστηρίζουμε από θέση αρχής, ότι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής μέσω μιας κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που να στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

 

 

Θεωρούμαι ότι η Κυβέρνηση μας αντέδρασε έγκαιρα και σωστά, στη βάση αυτής ακριβώς της φιλοσοφίας και πολιτικής προσέγγισης.

 

 

Η προσπάθεια σωστά  επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση από την μια του προϋπολογισμού και στην ενεργητική παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας από την άλλη στην  στήριξη των αδύνατων κοινωνικών ομάδων. 

 

 

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, η διατήρηση και η ενίσχυση του βιοτικού επίπεδου των απλών ανθρώπων, πέραν από θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αποτελεί και μέτρο ανάκαμψης του ρυθμού ανάπτυξης

 

 

Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές  συνθήκες, η Κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά ανθρωποκεντρική πολιτική με μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση των συντάξεων για συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ύψους  60 εκ. ευρώ, η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών περιοχών, οι αυξημένες παροχές στους πολύτενκους,  η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διευθέτηση των αγροτικών χρεών μετά από πολλές δεκαετίες κ.α

 

 

Η πιο σκληρή έκφραση της παγκόσμιας κρίσης αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη ανεργία που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

 

 

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι στην 3η καλύτερη θέση της Ε.Ε όσον αφορά την ανεργία, οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης έφεραν και εδώ μια ουσιαστική αύξηση στην ανεργία.

 

 

Βέβαια ολοκληρωμένη απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί κυρίως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, που σημαίνει ανάπτυξη, επενδύσεις, σημαίνει διεύρυνση του παραγόμενου πλούτου για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

 

 

Από την άλλη όμως χρειάζονται σίγουρα και έκτακτα μέτρα στήριξης της απασχόλησης για απορρόφηση όσο γίνεται περισσότερων ανέργων ή περιορισμό όσο γίνεται περισσότερο των απολύσεων.

 

 

Το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά και υιοθετώντας και δικές μας εισηγήσεις, εφάρμοσε σχέδια που βοήθησαν στην αναχαίτηση της ανεργίας και στήριξη της απασχόλησης όπως η επιδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων, η επιχορηγημένη κατάρτιση αντί απολύσεων καθώς και ειδικά σχέδια για νέους επιστήμονες και ανέργους άνω των 50 ετών.

 

 

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων  σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πιέσεων τα πράγματα για το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι εύκολα.  Σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα όταν υπάρχει ζήτηση εργασίας, όταν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.  Εκεί η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου γίνεται πιο ισχυρή και οι πιέσεις είναι λιγότερες.  Είναι τέτοιες συνθήκες όπως τις σημερινές που αναδεικνύεται η αξία της οργάνωσης.  Αξίζει  να σκεφτούμε λίγο τι θα γινόταν στην Κύπρο αυτή την στιγμή που μιλούμε εάν δεν υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα.  Θα είχαμε μειώσεις μισθών, θα είχαμε ελαστικά ωράρια.  Αυτά θα ήταν η κύρια μορφή απασχόλησης στην οικονομία.   Θα είχαμε 13ο μισθό,  η ΑΤΑ κ.λ.π.;    Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα  οι εργαζόμενοι σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.  Και πολλοί μάλιστα πείστηκαν ότι αυτό είναι και για το καλό τους.  Διότι αν δεν δεχθούν να μειωθεί ο μισθός τους ή να αλλάξουν τα ωράρια τους και να δουλεύουν και πρωί και νύχτα και όποτε τους φωνάξουν τότε θα χάσουν την δουλειά τους.

 

 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για μας είναι τα κρούσματα που παρουσιάζονται στον τομέα της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων και της άρνησης πολλών εργοδοτών να αποδεκτούν στην πράξη το δικαίωμα των εργαζομένων για οργάνωση.

 

 

Τα φαινόμενα αυτά εντείνονται λόγω και των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δυνατότητα  εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζομένων ως φτηνής και απροστάτευτης εργατικής δύναμης.

 

 

Το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός εργάζονται αδήλωτα, χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλα ωφελήματα, καταδεικνύει την έκταση αυτού του προβλήματος.

 

 

Χρειάζεται να διευρυνθεί και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία επιθεώρησης για καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο διάλογος γύρω από το θέμα της νομοθετικής ενίσχυσης του δικαιώματος οργάνωσης των εργαζομένων.  Εμεις είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα τις συλλογικές συμβάσεις και ιδιαίτερα την εφαρμογή τους για όλους τους εργαζόμενους, κύπριους και ξένους.

 

 

Αγαπητοί Φίλοι,

 

 

Το 2010 αναμένεται μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Αναμένεται αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ οριακά θετικά θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

 

 

Αυτή είναι η ώρα που επιβάλλεται από όλους να δείξουν υπεύθυνη στάση και να συμβάλουν ο καθένας σύμφωνα με το εκτόπισμα και τις δυνατότητες του στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αντιμετώπιση της κρίσης. Οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κρίση. Είναι σωστό και δίκαιο να πληρώσουν πρώτα και κύρια εκείνοι που αντέχουν

 

 

Είναι η ώρα και ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει το σοβαρό μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.  Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάκαμψης.

 

 

Το συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ, κατά την προσεχή ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, θα λάβει σοβαρά υπόψη τα παγκόσμια και τοπικά οικονομικά δεδομένα, ακολουθώντας μια υπεύθυνα συγκρατημένη πολιτική και διεκδικώντας αυξήσεις που βρίσκονται κατά μέσο όρο στα πλαίσια της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας των τελευταίων 3 χρόνων.

 

 

Η ΠΕΟ επικροτεί την φιλοσοφία των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας και αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σωστά δεν στρέφονται προς την κατεύθυνση της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους ή την επιβολή νέας φορολογίας στην λαϊκή κατανάλωση, ούτε καταφεύγουν στην εύκολη λύση της μείωσης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πολύ ορθά, οι κυβερνητικές εισηγήσεις στηρίζονται στη λογική ότι εκείνοι που έχουν περισσότερα και που αντέχουν περισσότερο, πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος για αντιμετώπιση της κρίσης.  

 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι τόσο γιατί θα μας βάλει υπό επιτήρηση η Ε.Ε., άλλωστε μόνο 3 χώρες παραμένουν εκτός επιτήρησης.  Το ουσιώδες είναι ότι δεν μπορεί να διευρύνεται το έλλειμμα συνέχεια, διότι με κάποιο άλλο τρόπο θα χρειαστεί να καταβάλουμε το τίμημα ως κοινωνία. Κατά συνέπεια σωστά γίνεται  προσπάθεια να περιοριστεί το έλλειμμα, χωρίς όμως να μειώνεται ή να περιορίζεται η αναπτυξιακή προσπάθεια του κράτους ή η κοινωνική πολιτική.  Η μείωση του ελλείμματος πρέπει να γίνει κυρίως μέσα από την εξεύρεση νέων εσόδων από την μια και  με τον περιορισμό των μη παραγωγικών εξόδων του κράτους από την άλλη.

 

 

Η ΠΕΟ θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για δραστικά και αποφασιστικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι αίτημα που τίθεται από το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια και για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά. Για μας είναι  ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και η αποφασιστική αντιμετώπιση του, αποτελεί ουσιώδες μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

 

 

Συμφωνούμε επίσης με την πολεοδομική αμνηστία η οποία αναμένεται να φέρει έσοδα στο κράτος.  Όσον αφορά στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία των υπαλλήλων του Δημοσίου συμφωνούμε και εμείς ότι υπάρχει μια κατάσταση που δεν ικανοποιεί κανένα.  Χρειάζεται με σύνεση και συναίνεση να συζητήσουμε το πρόβλημα ούτως ώστε από τη μια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων και από την άλλη να βεβαιωθούμε ότι το κράτος και γενικά ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δεν θα βρεθούν κάποια στιγμή σε αδιέξοδο κάτω από το βάρος υποχρεώσεων που δεν θα έχουν προβλεφθεί σωστά.   

 

 

Εμείς όπως πάντα  στηρίζουμε τον θεσμό του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας. Ο τακτικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη συγκλίσεων στους τρόπους αντιμετώπισης της.

 

 

Εδώ όμως οφείλω να σχολιάσω την στάση κάποιων κομμάτων και πολιτικών προσώπων έναντι αυτού του θεσμού.

 

 

Είναι απαράδεκτο και έξω από κάθε δεοντολογία, ο ΔΗΣΥ, από τα μικρόφωνα των καναλιών  από την μια να απαιτεί τάχα διάλογο και εθνική σύσκεψη για την οικονομία και από την άλλη, μόλις αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, στην πράξη να υπόσκαπτει την διαδικασία. Αντί να μελετήσουν στα σοβαρά τις εισηγήσεις που  έθεσε η Κυβέρνηση και να υποβάλουν και τις δικές τους εποικοδομητικές προτάσεις, προτίμησαν να υποσκάψουν τον διάλογο σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν το μωρό πριν να γεννηθεί.

 

 

Ο λόγος είναι προφανής. Προσπαθούν να παραπλανήσουν και να συγχύσουν την κοινή γνώμη. Αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ερώτημα, παρά το ότι τους προκαλέσαμε επαλειμμένα : Ποιος πρέπει να επωμιστεί το βάρος της κρίσης; Nα πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι με υπόσκαψη του βιοτικού τους επιπέδου; Συμφωνούν με την αρχή ότι ένα μέρος των εισοδημάτων που είναι αναγκαία για να ξεπεραστούν οι δύσκολες μέρες πρέπει να προέλθει από τους έχοντες και κατέχοντες; Αν συμφωνούν, ας καθίσουν να συζητήσουν νηφάλια και καλόπιστα. Αν δεν συμφωνούν να το πουν καθαρά. Να πουν όμως και ποιος πρέπει να πληρώσουν γιατί διαφορετικά, δίκαια ο απλός άνθρωπος μπορεί να τους χαρακτηρίσει λαϊκιστές και υπερφίαλους.

 

 

Δεν αναμένουμε βέβαια να πάρουμε απαντήσεις. Ο λαός γνωρίζει ποιος έχει ταχθεί να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιοι είναι ταγμένοι να εξυπηρετούν τους ισχυρούς και τα μεγάλα συμφέροντα.

.
FaceBook  Twitter  

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΕΟ 2019

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΡΘΡΑΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ Γ.Γ.ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ