ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Η  Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ και η Διεθνής Ένωση Οικοδόμων Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών UITBB  πραγματοποίησαν στις 28 Απριλίου, ημέρα που καθιερώθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ως Παγκόσμια ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων,  εκδήλωση έξω από τα γραφεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου  και την κάλεσαν όπως ενεργήσει  δια των αντιπροσώπων της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, με στόχο τον τερματισμό των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι οικοδόμοι,  που εργάζονται στις υπό ανέγερση εγκαταστάσεις  για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στο Κατάρ.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στα εν λόγω εργοτάξια,  λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και υγείας, έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα  εκατοντάδες εργαζόμενοι, ενώ ένας άλλος μεγάλος αριθμός εργαζομένων,  έπεσε θύμα εργατικών ατυχημάτων.

Επιπρόσθετα οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων παραμένουν άθλιες, εργάζονται 12 ώρες την ημέρα σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες και τους έχουν κατασχεθεί τα διαβατήρια από τις εργοληπτικές εταιρείες που τους απασχολούν, για να μην μπορούν να μετακινηθούν, έχοντας τους παράλληλα  απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, σπρώχνοντας τους έτσι, στην πλήρη εξαθλίωση.

Είναι πράγματι τραγικό όπως τονίστηκε στο ψήφισμα,   τα ποδοσφαιρικά στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες που θα προσφέρουν τόση μεγάλη χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, να κτίζονται πάνω στο αίμα των εργαζομένων και κανείς να μην συγκινείται.

Παραδίδοντας το ψήφισμα στην Διεύθυνση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Γενικός Γραμματέας  της Συντεχνίας Οικοδόμων  κάλεσε την Διοίκηση της ΚΟΠ όπως μεταφέρουν την δυσαρέσκεια της οργάνωσης μας,   προς την αρμόδια Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και την καλούν  να παρέμβει  άμεσα προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης του Κατάρ, να τερματίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούν οι πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει την κατασκευή των έργων.

Κλείνοντας την εκδήλωση  στάληκε το μήνυμα ότι, είναι πολύ λυπηρό να υπάρχουν θάνατοι   εργαζομένων σε εργοτάξια, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγείας,  αλλά με μόνο  στόχο το κέρδος, ιδιαίτερα όταν τα εργοτάξια αυτά , συνδέονται με ένα παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου.

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015