• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ 26ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΞΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

26 Μαίου 2005

 

Έντιμο Υπουργό

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κύριον Χρίστο Ταλιαδώρο

Λευκωσία

 

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το 26ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ)-ΠΕΟ, που συνήλθε σήμερα 26 του Μάη 2005, στην αίθουσα συνεδρίων της ΠΕΟ Λευκωσίας, αφού συζήτησε μεταξύ άλλων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, επιθυμεί να θέσει υπόψη σας τα ακόλουθα:

 

  1. To Συνέδριο εκφράζει την ανησυχία του γιατί στις σοβαρές παραβιάσεις της συλλογική σύμβασης, των κανονισμών για τους όρους Υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής αντίστοιχα και της Εργατικής Νομοθεσίας ευρύτερα, που παρουσιάζονται στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία. Θεωρεί ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης υποθάλπτει τις ομαλές εργασιακές σχέσεις στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού γι’ αυτό καλεί το Υπουργείο σας  όπως παρέμβει ενεργά και πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και εξασκήσει κάθε έλεγχο σύμφωνα με τις εξουσίες που παρέχει ο νόμος, ώστε να εξαλειφθεί κάθε παρανομία.

 

  1. Διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι οι Επιτροπές Όρων Υπηρεσίας για τα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής έχουν περιέλθει σε αχρηστία και κατανέμει μεγάλες ευθύνες στο Υπουργείο σας αφού παρά τις επανειλημμένες μας διαμαρτυρίες δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για ομαλή λειτουργία τους. Τονίζεται ότι οι επιτροπές αυτές σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους έπαιζαν σοβαρό ρόλο στην διατήρηση ομαλών εργασιακών σχέσεων και εργατικής ειρήνης στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, γι’ αυτό και επείγει η επαναδραστηριοποίηση τους.

 

Ταυτόχρονα το Συνέδριο καλεί το Υπουργείο σας με την επαναδραστηριοποίηση των επιτροπών να βοηθήσει και να προωθήσει την αναθεώρηση των κανονισμών για τους όρους υπηρεσίας των υπαλλήλων στα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής ώστε να συνάδουν με τις αλλαγές που επήλθαν στις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία.

  1. Χαιρόμαστε για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Βιομηχανικών Σχέσεων και της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου σας τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν ουσιαστικά υποβαθμιστεί. Θεωρούμε το τμήμα αυτό μέγιστης σημασίας αφού ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην διατήρηση της εργατικής ειρήνης. Παρά την ενίσχυση του Τμήματος σε ανθρώπινο δυναμικό εν τούτοις παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την επιθεώρηση των επιχειρήσεων. Καλούμε το Υπουργείο σας όπως ενισχύσει την επιθεώρηση λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών παραβιάσεων που παρατηρούνται από μέρους των εργοδοτών τόσο της συλλογικής σύμβασης όσον και της νομοθεσίας.

4.Απαιτεί την αυστηρή τήρηση των κριτηρίων παραχώρησης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών, τον έλεγχο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και των νόμων, όπου απασχολούνται αλλοδαποί, κοινοτικοί αλλά και Κύπριοι εργαζόμενοι και την αυστηρή τιμωρία των εργοδοτών που παρανομούν.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι οι κοινοτικοί εργαζόμενοι που ήλθαν στην Κύπρο μετά την ένταξη μας στην Ε.Ε. χρησιμοποιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να ασκούνται έντονες πιέσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα των Κυπρίων εργαζομένων. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανάμεσα στους κύπριους εργαζόμενους αισθημάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες, εάν δεν παρθούν μέτρα ώστε να καταστεί υποχρεωτική η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων για όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, πράγμα για το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη το Υπουργείο σας.

 

  1. Τέλος το Συνέδριο αποφάσισε την ενίσχυση της συνεργασίας της Συντεχνίας μας με το Υπουργείο σας με στόχο την επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ταυτόχρονα μεταφέρεται η ετοιμότητα της Συντεχνίας μας να συνεργαστεί τόσο με το Υπουργείον σας όσο και με την εργοδοτική πλευρά και όλους τους άλλους φορείς του τουρισμού, για ομαλή και σχεδιασμένη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.