• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ 26ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΞΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

26 Μαίου 2005

 

Έντιμο Υπουργό

Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού

Κύριον Γιώργο Λιλλήκα

Λευκωσία

 

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το 26ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ)-ΠΕΟ που συνήλθε  σήμερα στις

26 του Μάη 2005, στην αίθουσα συνεδρίων της ΠΕΟ Λευκωσίας και μέσα στα πλαίσια των εργασιών του, αποφάσισε να σας υποβάλει τα πιο κάτω:

 

  1. Μεταφέρει τις έντονες ανησυχίες του για την συνεχιζόμενη αύξηση των κλινών που μας θυμίζει την χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη που είχαμε στην Τουριστική Βιομηχανία πριν μερικά χρόνια με όλες τις αρνητικές συνέπειες που γνωρίσαμε όλοι, εργαζόμενοι, βιομηχανία και οικονομία του τόπου ευρύτερα.

 

Καλείται το Υπουργείο σας να παρέμβει αποφασιστικά ώστε η ανάπτυξη να ελεγχθεί στην βάση των σχεδιασμών που ήδη οι φορείς του Τουρισμού και το κράτος έχουν συναποφασίσει μέσα από το επταετές σχέδιο ανάπτυξης του Τουρισμού.

 

  1. Εκφράζει την υποστήριξη του στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Τουρισμού μέχρι το 2010 και δηλώνει την ικανοποίηση του για την έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται για την υλοποίηση του που χρειάζεται να ενισχυθεί  ακόμα περισσότερο με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων του τουρισμού.

 

Η αυστηρή τήρηση των σχεδιασμών αυτών είμαστε βέβαιοι ότι θα επιφέρουν την ποιοτική αλλαγή στο τουριστικό μας προϊόν θα θέσουν την ανάπτυξη του ευαίσθητου τομέα του τουρισμού σε σταθερές και ορθολογιστικές βάσεις που είναι μονόδρομος για την επιβίωση και ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος.

 

  1. Το Συνέδριο μας ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η οικονομία του τόπου μας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τριτογενή τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Χωρίς να παραμελείται η ορθολογιστική ανάπτυξη του τουρισμού είναι ανάγκη το κράτος να στηρίζει και να προωθήσει την ανάπτυξη του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα της οικονομίας.

 

  1. Επαναφέρεται το αίτημα των εργαζομένων για νομοθετική ρύθμιση των απαιτούμενων υπηρεσιών σε ανθρώπινο προσωπικό των ειδικοτήτων και θέσεων του επιβάλλεται  για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, ανάλογα με το μέγεθος της και την κατηγορία της. Τούτο συνάδει με τις πρόνοιες του «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Τουρισμού μέχρι το 2010», που στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό, ψηλών επιπέδων Υπηρεσίες και ψηλά προσόντα και δεξιότητες προσωπικού.

 

  1. Τέλος το 26ον Συνέδριο σας μεταφέρει τις έντονες ανησυχίες του για τις παραβιάσεις από μέρους των εργοδοτών τόσον της συλλογικής σύμβασης όσον και της νομοθεσίας για τους όρους υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής.

 

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουμε και για το γεγονός ότι οι κοινοτικοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στις επιχειρήσεις υπάλληλοι δύο ταχυτήτων και να ασκείται μεγάλη πίεση στους μισθούς και τα ωφελήματα των κυπρίων εργαζομένων.

 

Ήδη παρατηρούμε ανάπτυξη ανάμεσα στους κύπριους εργαζόμενους αισθημάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα για ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα καταγωγής και υποχρεωτικής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

 

Προειδοποιούμε ότι η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ δεν θα συνεχίσει να επιδεικνύει ανοχή για τα πιο πάνω προβλήματα και αν υποχρεωθεί θα λάβει δυναμικά μέτρα για προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των μελών της και ευρύτερα όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

 

  1. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο σας λαμβάνονται υπόψιν τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού θα αναπτύξει ενέργειες και πρωτοβουλίες για αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου.

 

Η Συντεχνία μας εκφράζει την πλήρη ετοιμότητά της για εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο σας για επίλυση όλων των προβλημάτων.