• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

 

26ον ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ

26/5/2005

 

ΑΠΟΦΑΣΗ 

 

Το 26ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ που συνήλθε στις 26 του Μάη 2005 στην αίθουσα συνεδρίων της ΠΕΟ Λευκωσίας ομόφωνα αποφάσισε τα πιο κάτω; 

 

1.     Εγκρίνει -      Την Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου προς το 26ον Συνέδριο -     Την εισηγητική ομιλία του Γενικού Γραμματέα, του Κ.Ο.Γραμματέα και την οικονομική έκθεση   από τους ελεγκτές. -     Την γενική πολιτική που ακολούθησε η Συντεχνία κατά την περίοδο 2001-2005 και ειδικότερα την πολιτική διεκδικήσεων και τις επιτεύξεις της.

 

     

     2.     Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την διεθνή πολιτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των ΗΠΑ για πλήρη επιβολή τους στον κόσμο, παραγνωρίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη και τον καταστατικό Χάρτη, επεμβαίνοντας απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις όλων των χωρών του κόσμου με πρωτοφανή αλαζονεία.

 

Η εισβολή και κατοχή του ΙΡΑΚ με το πρόσχημα της καταστροφής του ανύπαρκτου πυρηνικού οπλοστασίου του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν και της προστασίας της ανθρωπότητας από την τρομοκρατία, οι απειλές ενάντια στην Συρία και την Β. Κορέα είναι η συνέχεια μιας καλοσχεδιασμένης στρατηγικής που ξεκίνησε από την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη με στόχο την επιβολή του πλήρους ελέγχου της ανθρωπότητας, κηρύσσοντας εχθρό των ΗΠΑ όποιον διαφωνεί με τις επιλογές τους και τις αποφάσεις τους.

 

    

    3.     Τονίζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση σε ολόκληρους λαούς σε πολλές χώρες του κόσμου ολοένα και διευρύνεται σαν αποτέλεσμα της απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης των λαών  του κόσμου.

 

Η διεύρυνση της αδικίας, η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση φέρνουν μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην απελπισία χωρίς ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φανατισμός και ο φανταμενταλισμός που γεννά την τρομοκρατία.

 

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ είναι η έκφραση της αντίδρασης των απελπισμένων και αδικημένων του κόσμου, μιας αντίδρασης καταδικαστέας ασφαλώς, της οποίας όμως ηθικός αυτουργός είναι οι ΗΠΑ και η πολιτική τους για ποδηγέτηση και επιβολής με την δύναμη των όπλων της θέλησης τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Συντεχνία μας θα συνεχίσει μέσα από τις γραμμές της ΠΕΟ να αγωνίζεται για επικράτηση του Διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη των Η.Ε., την επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και θα εκφράζει με κάθε μέσο την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της στους αγωνιζόμενους και αδικημένους λαούς.

 

    

     4.     Δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την ένταξη μας στην Ε.Ε. σαν την σημαντικότερη εξέλιξη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Από την αρχή τονίζαμε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα επιλύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα μας όπως πολλοί διατυμπάνιζαν. Θεωρεί την ένταξη μας στην Ε.Ε. σαν ένα γεγονός που θα έχει και τις θετικές και αρνητικές του επιδράσεις στην ζωή μας.

 

Αναμένει ότι τουλάχιστον θα συμβάλει σε μια δίκαιη και λειτουργήσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, λειτουργώντας σαν καταλύτης για πολλά κρίσιμα θέματα. Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας δηλώνει την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για να αντικρουστεί η νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική που ασκείται σήμερα από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη οι οποίες ελέγχουν σήμερα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Θεωρεί την Ευρώπη σαν ένα νέο πεδίο αγώνων ενάντια στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, της επιβολής νέων μορφών απασχόλησης, ενάντια στα προσωπικά συμβόλαια και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων.

 

 

     5.     Εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί ύστερα από 30 χρόνια άνοιξαν οι δίοδοι μεταξύ της ελεύθερης περιοχή της Κύπρου και των κατεχομένων, δίδοντας την ευκαιρία στις δύο κοινότητες να έλθουν ξανά σε επαφή και να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα τους και την θέλησή τους να εργαστούν από κοινού για να υπάρξει οριστική, βιώσιμη λύση και επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

 

Υποστηρίζει την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έναρξη διαπραγματεύσεων στην βάση του Σχεδίου ΑΝΑΝ με στόχο να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και επιφυλάξεις των Ελληνοκυπρίων μέσα από αλλαγές του σχεδίου ώστε να μπορέσει και η Ελληνοκυπριακή πλευρά να πει το ΝΑΙ και να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεχτή λύση του προβλήματος.

 

 

    6.     Εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Τουρισμού που θέτει τις βάσεις για ορθολογιστική ανάπτυξη του τουρισμού μας μέσα από την μετατροπή της Κύπρου σε ποιοτικό τουριστικό προορισμό, ένας στόχος που είναι μονόδρομος για το μέλλον της τουριστικής Κύπρου.

 

Εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί η νέα κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά την υλοποίηση του Σχεδίου και ελπίζει ότι θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της ώστε το σχέδιο να υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που καθορίζει.

 

Καλεί όλους τους φορείς και ιδιαίτερα του ξενοδόχους να συμβάλουν πρακτικά με όλες τους τις δυνάμεις ώστε το σχέδιο να εφαρμοστεί ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία στην τουριστική μας ανάπτυξη.

 

 Δηλώνει την ετοιμότητα του Συνδικαλιστικού μας κινήματος να συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις εκεί και όπου μπορεί για την επιτυχία του Σχεδίου.

 

 

    7.     Εκφράζει την ευαρέσκεια του γιατί στις προεδρικές εκλογές του 2003 νίκησαν οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, φέρνοντας την αλλαγή και την  ελπίδα στον λαό μας για μια πιο φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική.

 

Θεωρεί την μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης ικανοποιητική αφού αντικρίζει τα προβλήματα των εργαζομένων με κατανόηση και φιλεργατικά αισθήματα. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κυβέρνησης για το θέμα της ΑΤΑ ότι δεν θα καταργηθεί, στέλνοντας  ξεκάθαρο μήνυμα στις εργοδοτικές οργανώσεις που έθεσαν στο στόχο τους την μεγάλη αυτή κατάκτηση των εργαζομένων.

 

Η Συντεχνία μας θα παρακολουθεί την διακυβέρνηση του τόπου μας και θα επιμένει στην εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος των συνεργαζομένων δυνάμεων, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ζωή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

 

 

   

 

    8.     Διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων παρά τις προσπάθειες μας, συνεχώς επιδεινώνονται και πολλαπλασιάζονται. Ιδιαίτερα τα φαινόμενα της παραβίασης των προνοιών της συλλογικής σύμβασης από μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων μας επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων αφού αποδεδειγμένα δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος με τον διάλογο. Δεσμεύει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία για προώθηση αυτού του ζητήματος σε συνεργασία με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, αμέσως μετά το Συνέδριο.

 

 

    9.     Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που παίρνει η απασχόληση αλλοδαπών στον τομέα της Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής Βιομηχανίας. Η είσοδος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή της ελεύθερης διακίνησης των κοινοτικών εργαζομένων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού τόσον αυτοί όσον και οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό και ασκούνται για το λόγο αυτό έντονες πιέσεις στην απασχόληση των Κυπρίων, τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

 

Το ανεξέλεγκτο που επικρατεί σ’ αυτόν τον τομέα οδηγεί σε απρόβλεπτες κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις και απειλούν την εργατική ειρήνη στον τομέα. Καλεί το κράτος, και ιδιαίτερα το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να παρέμβουν και να επιβάλουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου όσον αφορά την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και της εφαρμογής των ίδιων όρων απασχόλησης για ντόπιους και ξένους εργαζόμενους.

 

Η Συντεχνία μας δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά το θέμα των ξένων και θα προχωρήσει αν χρειαστεί στην λήψη μέτρων για προστασία των δικαιωμάτων των μελών της, μη αποκλειομένης της κήρυξης εργατικών διαφορών, ώστε να εξαλειφθεί η ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων στους τόπους δουλειάς.

 

10. Να καταβληθεί έντονη προσπάθεια οργάνωσης των Κέντρων Αναψυχής όπου παρατηρούνται οργανωτικά προβλήματα ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια οργάνωσης τους, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις αλυσίδες.

 

 

   11. Να ασκηθεί εντονότερη πίεσης προς το Υπουργείου Εργασίας για επαναδραστηριοποίηση των Επιτροπών Όρων Υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής όπως προνοεί η σχετική Νομοθεσία.

 

 

  

    12. Να προωθηθεί η αναθεώρηση των κανονισμών για τους όρους Υπηρεσίας των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής ώστε να συνάδουν με τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία όπως ισχύει σήμερα.Εκεί που παρατηρείται καθυστέρηση ή και κωλυσιεργία να αναληφθεί πρωτοβουλία προώθησης σχετικών νόμων και κανονισμών στην βουλή  μέσω βουλευτών μας.

 

 

  

   13. Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την βελτίωση των συνθηκών και όρων απασχόλησης των μελών μας και των ξενοδοχοϋπαλλήλων γενικότερα με διεκδίκηση αιτημάτων στην βάση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας μας. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την οργάνωση τους στην Συντεχνία και να ετοιμάζονται ανά πάσα στιγμή ενωμένοι και αποφασιστικά να αγωνιστούν δυναμικά για εφαρμογή και προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

 

  

    14. Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μέσα από τις επαφές μας με τους συμπατριώτες μας, να στείλουμε το μήνυμα της Τουρκοκύπριους έντονης επιθυμίας μας για σύντομη έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου ΑΝΑΝ και εξεύρεσης δίκαιης, μόνιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεχτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της κοινής μας πατρίδας.

Ταυτόχρονα να φροντίσουμε ώστε όλοι οι τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, και να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους.

 

 

   15. Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς της συντεχνία μας  και να αναβαθμίζουμε την δουλειά του έμμισθου μηχανισμού ώστε να παίζει ακόμα καλύτερα τον καθοδηγητικό του ρόλο. Να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την ουσιαστική συμμετοχή των άμισθων στελεχών σε όλες τις δραστηριότητες μας και κύρια την συμμετοχή τους στα καθοδηγητικά σώματα και στην λήψη αποφάσεων.

 

 

  

   16. Τέλος το 26ον Συνέδριο αποφασίζει όπως η Συντεχνία μας συνεχίσει με πιο αποφασιστικό και διεκδικητικό τρόπο, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως πάντα, να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία ενισχύοντας την ενότητα δράσης του Συνδικαλιστικού μας κινήματος και καλλιεργώντας την ετοιμότητα και αγωνιστικότητα των μελών και στελεχών της.