• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΔΡΥΣΗ - ΣΚΟΠΟΙ

ΙΣΤΟΡΙΚO

H ίδρυση της Συντεχνίας Μηχανοτεχνιτών & Ηλεκτροτεχνιτών

Από το 1938 οι μηχανοτεχνίτες και ηλεκτροτεχνίτες άρχισαν να οργανώνονται στην επαγγελματική τους οργάνωση. Προηγουμένως οι εργάτες ήταν οργανωμένοι σε παράνομους ομίλους ή συντεχνίες. Η πάλη για αναγνώριση από την τότε Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση ήταν σκληρή. Οι πρωτοπόροι εργάτες καταδιώκοντο από την αστυνομία, φυλακίζονταν, ξυλοκοπούνταν, πολλές φορές εξορίζονταν από τις περιοχές που κατοικούσαν και διώχνονταν από τις δουλειές τους.

 

Το 1939 εγγράφονται νόμιμα οι πρώτες Συντεχνίες Μηχανοτεχνιτών και Ηλεκτροτεχνιτών πάνω σε επαρχιακή βάση στη Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο και Λάρνακα.

Με την πάροδο του χρόνου και με την πείρα που ανάπτυξαν τα πρώτα οργανωμένα στελέχη της Συντεχνίας προχώρησαν στη συνένωση των επαρχιακών συντεχνιών σε μία Παγκύπρια Συντεχνία η οποία στις 3/12/1947 ενεγράφεται βάσει του περί Συντεχνιών νόμου.

 

Τη σημερινή της ονομασία Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Μηχανοτεχνιτών και Ηλεκτροτεχνιτών Κύπρου (Σ.Ε.Μ.Μ.Η.Κ.) την παίρνει 1984.

 

Η ΣΕΜΜΗΚ ενδιαφέρεται με βάση το καταστατικό της για την οργάνωση και δια τα προβλήματα των εργατοτεχνιτών και γενικά όλων των εργοδοτουμένων εργατοϋπαλλήλων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις των επαγγελματικών κλάδων της Βιομηχανίας: Μετάλλου, Μεταλλικών Κατασκευών, Υδραυλικών έργων, κατασκευές αλουμινίου, Λευκοσιδηρουργίας, ηλιακών και ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, Μεταλλικών επίπλων, φωτεινές επιγραφές, αμαξωμάτων αυτοκινήτων, Ναυπηγίων, Συνεργεία επιδιορθώσεων αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων, Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, Μηχανολογικών εγκαταστάσεων, Ηλεκτρικών συσσωρευτών κλπ.

 

ΣΚΟΠΟΙ

 

Οι κύριοι σκοποί της ΣΕΜΜΗΚ είναι:(α) Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ εργατοϋπαλλήλων και εργοδοτών(β) Η ρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους(γ) Η βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας και της ζωής των      Εργαζομένων

 

ΜΕΛΗ

 

Μέλος της Συντεχνίας μπορεί να γίνει κάθε κάτοικος Κύπρου ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος ή εθνικότητος που εξασκεί το επάγγελμα ή επιτήδευμα με το οποίο σχετίζεται η Συντεχνία όπως προνοείται από το καταστατικό και αποδέχεται το καταστατικό της Συντεχνίας.