• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

70ΧΡΟΝΑ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

 

Του Άθου Ελευθερίου

Γ.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση των Συντεχνιών των κλάδων της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ και μελετώντας την ιστορία της, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι που ίδρυσαν και στήριξαν τις Συντεχνίες της ΠΣΕ – ΠΕΟ.

 

 

Μνημονεύοντας αυτά τα στελέχη θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία ηγετικά στελέχη της Συντεχνίας που δεν βρίσκονται ανάμεσα μας αλλά σε όλη τους τη ζωή εργάστηκαν και προσέφεραν πάρα πολλά στις κλαδικές Επαρχιακές και Παγκύπριες Συντεχνίες μας.  Βοήθησαν στην ίδρυση και διατήρηση των Συντεχνιών, στην προώθηση των εργατικών προβλημάτων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

 

 

Πρόκειται για τους συν. Νικόλα Ασπρή, Πορφύριο Κυριάκου και Αντρέα Κυριάκου, οι οποίοι αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους προσφέροντας κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ και το Λαϊκό Κίνημα.

 

 

Ο συν. Νικόλας Ασπρής γεννήθηκε το 1916 στη Δερύνεια.  Ήταν αχθοφόρος στο λιμάνι Αμμοχώστου και από τα ιδρυτικά στελέχη της Συντεχνίας Αχθοφόρων Αμμοχώστου.  Το 1953 εκλέγηκε έμμισθος Γραμματέας της Συντεχνίας.  Το 1960, που οι Επαρχιακές Συντεχνίες συνενώθηκαν και ίδρυσαν τη Συντεχνία Λιμενεργατών, Αχθοφόρων, Εργατών Αποθηκών και Αλιείας Κύπρου, εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της.  Τις υπηρεσίες του προς τη Συντεχνία τις πρόσφερε μέχρι το θάνατο του.

 

 

Ο συν. Πορφύριος Κυριάκου γεννήθηκε το 1912 στην Ορούντα.  Εργάστηκε ως μεταλλωρύχος.  Το 1953 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Εργατών Μεταφορών και Γενικών Εργατών Κύπρου και από το 1978 Γενικός Γραμματέας της ενοποιημένης Παγκύπριας Συντεχνίας Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Γενικών Εργατοϋπαλλήλων.  Αφυπηρέτησε μετά που αρρώστηκε το 1981.  Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Μεταφορών.

 

 

Ο συν. Αντρέας Κυριάκου γεννήθηκε το 1924 στην Κάτω Ζώδια.  Ήταν επιπλοποιός.  Το 1955 εκλέγηκε έμμισθος Επαρχιακός Γραμματέας της Συντεχνίας Εργατών Γεωργίας των περιοχών Μόρφου και Λευκωσίας – Κερύνειας.  Το 1963 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Εργατών Γεωργίας, Δασών και Γενικών Εργατών Κύπρου.  Σ’ αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι το 1993 που αφυπηρέτησε.

 

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων της Γεωργίας, Δασών και Φυτειών από το 1966.  Διετέλεσε επίσης μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) από το 1969.

 

 

Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τους συνάδελφους Νικόλα, Πορφυρή και Αντρέα για την πολύμορφη και πολυδιάστατη δραστηριότητα τους και τους ευχαριστούμε για τη σημαντική προσφορά τους.

 

 

Στο πρόσωπο τους τιμούμε επίσης όλους τους ανώνυμους και επώνυμους συνάδελφους μας που βοήθησαν το συνδικαλιστικό μας κίνημα.