• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

Του Άθου Ελευθερίου

Γ.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

 

 

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων Συντεχνιών στους κλάδους που σήμερα είναι οργανωμένοι στη Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου Π.Ε.Ο. (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ).

 

Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για τη Συντεχνία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο να γιορταστεί με κάθε λαμπρότητα.

 

Αποκορύφωμα θα είναι το Έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2010 στη Λευκωσία, κάτω από το σύνθημα «70 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

 

Στο Συνέδριο θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και εκ μέρους των αδελφών οργανώσεων του εξωτερικού ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών.  Θα παρουσιαστεί επίσης ντοκιμαντέρ με τη 70χρονη ζωή και δράση της Συντεχνίας.

 

Στο Έκτακτο Συνέδριο έχουν καλεστεί αρκετές αδελφές συνδικαλιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό.  Στη διάρκεια της παρουσίας τους στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της για τους εργαζόμενους».

 

Μέσα στα πλαίσια των γιορτασμών θα παρουσιαστεί η δράση της Συντεχνίας από το 1940 μέχρι σήμερα.  Η εξέλιξη της μισθοδοσίας, των όρων εργασίας και των ωφελημάτων σε μια σειρά από κλάδους που ανήκουν στη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ.

 

Σ’ αυτό το άρθρο γίνεται ενημέρωση για την απόφαση να γιορταστούν τα 70χρονα και θα δοθούν ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση των Συντεχνιών καθώς και τη διαδρομή που ακολούθησαν για να φθάσουν στη σημερινή τους μορφή.

 

Στις 11/1/1940 ιδρύθηκε η Συντεχνία Εργατών Μεταφορών Λεμεσού, στις 26/4/1940 η Συντεχνία Εργατών Μεταφορών Λευκωσίας, στις 6/9/1940 η Συντεχνία Εργατών Μεταφορών Αμμοχώστου και στις 25/11/1944 ιδρύθηκε η Συντεχνία Μεταφορών Λάρνακας. Στις 12/12/1947 οι πιο πάνω Συντεχνίες συνενώθηκαν και ίδρυσαν τη Συντεχνία Εργατών Μεταφορών και Γενικών Εργατών Κύπρου.

 

Στις 17/11/1942 ιδρύθηκε η Συντεχνία Αχθοφόρων Αμμοχώστου, στις 30/11/1942 ιδρύθηκε η Συντεχνία Αχθοφόρων Λεμεσού και στις 19/8/1942 ιδρύθηκε η Συντεχνία Λεμβούχων Λάρνακας. Στις 26/3/1960 οι πιο πάνω Συντεχνίες συνενώθηκαν και ίδρυσαν τη Συντεχνία Λιμενεργατών, Αχθοφόρων, Εργατών Αποθηκών και Αλιείας Κύπρου.

 

Στις 25 Ιουνίου 1978 πραγματοποιήθηκε η Ενοποιητική Συνδιάσκεψη που συνένωσε τις δυο Συντεχνίες σε μία την Παγκύπρια Συντεχνία Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Γενικών Εργατοϋπαλλήλων.

 

Οι πρώτες τοπικές Συντεχνίες Εργατών Γεωργίας άρχισαν να ιδρύονται επίσης από το 1940 ως ακολούθως:

 

Στο Κίτι, Περβόλια και Δρομολαξιά στις 28/3/1940. Στη Μόρφου στις 9/8/1940, στο Βαρώσι στις 11/3/1941. Στις 27/10/1942 ιδρύεται η Συντεχνία Υλοτόμων και Εργατών Δασών Κάμπου Τσακίστρας με Παράρτημα στο Μηλικούρι.

 

Μέσα στο 1942 οι τοπικές Συντεχνίες συνενώνονται και ιδρύονται οι πρώτες Επαρχιακές Συντεχνίες Εργατών Γεωργίας και Γενικών Εργατών με ημερομηνία εγγραφής ως ακολούθως:

 

Λάρνακας 6/11/1942, Αμμοχώστου 14/11/1942, Λεμεσού 7/12/1942 και Λευκωσίας 11/1/1943.

 

Οι Επαρχιακές Συντεχνίες με Παραρτήματα στη δύναμη τους σε 35 χωριά της Κύπρου και η Συντεχνία Εργατών Φάρμας Λανίτη, συνενώθηκαν σε μια Παγκύπρια Συντεχνία στην πρώτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τους που πραγματοποιήθηκε στις 5/7/1959.

 

To 1960 προσχώρησαν στην Παγκύπρια Συντεχνία, η Συντεχνία Υλοτόμων και Εργατών Δασών Κάμπου Τσακίστρας, οι Συντεχνίες Γενικών Εργατών Ορμήδειας, Ξυλοφάγου και άλλες.

 

Με την προσχώρηση της Συντεχνίας Υλοτόμων και Εργατών Δασών ο τίτλος της Συντεχνίας διαφοροποιήθηκε και έγινε «Συντεχνία Εργατών Γεωργίας Δασών και Γενικών Εργατών Κύπρου» (ΠΕΟ).

 

Το 1972 ο κλάδος Συσκευασίας Γεωργικών Προϊόντων μετακινήθηκε από τη Συντεχνία Λιμενεργατών - Αποθηκών και συνενώθηκε με τη Συντεχνία Εργατών Γεωργίας.

 

Στις 29/9/1996 πραγματοποιήθηκε Ενοποιητική Συνδιάσκεψη, η οποία συνένωσε τις δυο Συντεχνίες:  «Παγκύπρια Συντεχνία Μεταφoρών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Γενικών Εργατοϋπαλλήλων» και «Συντεχνία Εργατών Γεωργίας, Δασών και Γενικών Εργατών Κύπρου».

 

Με την ενοποίηση δημιουργήθηκε η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΔΑΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ, ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΕΟ (Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ)

 

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων κλαδικών Συντεχνιών, τη συνένωση και δημιουργία Παγκύπριων Συντεχνιών και τελικά στη δημιουργία της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ πριν από 15 χρόνια.

 

Η συνένωση αυτών των κλάδων συνέβαλε στο οργανωτικό και οικονομικό δυνάμωμα της Συντεχνίας, με ανάλογα οφέλη στα μέλη της.

 

Σήμερα μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη μας πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γνήσια υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους, για τη διατήρηση και επέκταση των κατακτήσεων μας.