ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα και με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκαν σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο στις 7 Οκτωβρίου, 2010, στη Λευκωσία τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των αντιπροσώπων και βετεράνων της Συντεχνίας, καθώς και των Προέδρων και Γενικών Γραμματέων Διεθνών, Εθνικών και Τοπικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Π. Κυρίτσης, ο Διευθυντής ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων εκ μέρους της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κυρίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Πρόεδρος της DEV-IS συν. Mehmet Seyis και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Μεταφορών (TUI Transport) συν. Jose Manuel Oliveira.

Το Συνέδριο τίμησε βετεράνους που διετέλεσαν επαγγελματικά στελέχη της Συντεχνίας που προσέφεραν μακρόχρονες και αξιόλογες υπηρεσίες στα ανώτατα σώματα και αξιώματα της Συντεχνίας.

Οι βετεράνοι που τιμήθηκαν είναι: Σωτήρης Γενιάς, Αντρέας Αντωνίου, Κοσμάς Κουρρή, Γιάννης Κοντογιάννης, Μιχάλης Παναγή.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ στην ομιλία του στο Συνέδριο μεταξύ άλλων ανάφερε «…Τιμώντας σήμερα τα 70 χρόνια ζωής και δράσης της Συντεχνίας, μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι πρωτοπόροι εργάτες αγωνίστηκαν για την  ίδρυση, την  ενδυνάμωση και περαιτέρω μαζικοποίηση της.

Τα πρώτα βήματα των εργαζομένων στους κλάδους μας για οργάνωση,  χρονολογούνται πριν από το 1940. Οι αγώνες τους ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα και των άλλων κλάδων της εργατικής τάξης εκείνης της περιόδου,  για τη δημιουργία των δικών τους Συντεχνιών.

Εκείνη την  περίοδο, οι συνθήκες για την  οργάνωση των εργαζομένων σε Συντεχνίες ήταν πολύ δύσκολες.

Οι εργάτες που αποφάσιζαν να εγγραφούν σε Συντεχνία συναντούσαν την άμεση αντίδραση των εργοδοτών. Συναντούσαν τις αντίξοες πολιτικό-οικονομικές και τρομοκρατικές συνθήκες εκείνης της περιόδου. Οι πρωτοπόροι εργάτες που βασικά ήταν μέλη του Κομουνιστικού Κόμματος, καταδιώκονταν και για αυτή  τους τη δράση απολύονταν από τις εργασίες τους.

Αντιμετώπισαν την ανεργία,  τη φτώχεια και την πείνα.  Αντιμετώπισαν εξορίες και φυλακίσεις,  αλλά δεν λιποψύχησαν. Κράτησαν ψηλά το λάβαρο του αγώνα τους, αν και αρκετοί από αυτούς ήσαν νεαρά παιδιά. Αντιμετώπισαν με πίστη και αυτοθυσία όλες τις δυσκολίες για να κρατήσουν και να αναπτύξουν τις Συντεχνίες τους…»

Για τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου ανάφερε:«…Τα  70 χρόνια ζωής και δράσης της Συντεχνίας μας σημαδεύτηκαν με ιστορικά  και πολιτικά γεγονότα που επηρέασαν και επηρεάζουν τη ζωή του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος,  η Αγγλοκρατία, η ανακήρυξη της Κυπριακής  Δημοκρατίας, οι δικοινοτικές ταραχές και τα γεγονότα του 63 και του 67, το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά.

Με βάση τον ταξικό χαρακτήρα που είχαν και έχουν οι Συντεχνίες της ΠΕΟ, η δική μας Συντεχνία από την ίδρυση της είχε ενεργό  συμμετοχή στους πολιτικό-κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Η δράση της χαρακτηριζόταν από υπευθυνότητα και σύνεση και έθετε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού στο σύνολο του.  Είναι για αυτό που σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα μας, όπως η περίοδος που ακολούθησε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, οργανωμένα είχε δεχτεί ακόμα και μειώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία και ο τόπος γενικότερα.

Σήμερα μαζί με το ΑΚΕΛ και το υπόλοιπο Λαϊκό Κίνημα, συνεχίζει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται  με υπευθυνότητα και σύνεση τα δίκαια των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας κάθε έπαλξη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το συμφέρον της οικονομίας και του τόπου γενικότερα.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε  δίνοντας επίσης όλες τις δυνάμεις μας, για την εξεύρεση  δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αναμένοντας θετικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, που θα οδηγήσουν στην ειρηνική επανένωση του νησιού μας.

Οι αγώνες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων μέσα από κοινές εκδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται σήμερα με αυξανόμενη συμμετοχή, είμαστε σίγουροι πως μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος…»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε:«…Τους ώμους όλων μας, βαραίνει η 70χρονη ζωή και δράση της Συντεχνίας μας. Έχουμε παραλάβει τη σκυτάλη με χρέος να συνεχίσουμε αυτή την πλούσια δραστηριότητα, που είναι γεμάτη με επιτυχίες και επιτεύγματα, προσθέτοντας σε αυτή νέες επιτυχίες και νέες κατακτήσεις.

Η εκπλήρωση αυτών των στόχων,  θα είναι η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση που μπορούμε να προσφέρουμε στους βετεράνους μας, οι οποίοι σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες, αγωνίστηκαν για να κρατήσουν και να δυναμώσουν τη Συντεχνία μας.

Αυτό είναι το συμβόλαιο τιμής που κάνουμε σήμερα με τα μέλη μας. Όλοι μαζί να εργαστούμε για να καταστήσουμε τη Συντεχνία μαζικότερη, δυνατή και δραστήρια, μπροστάρη των αγώνων των κλάδων μας, για νέες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος των μελών μας και όλων των εργαζομένων.»