• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΜΙΛΙΕΣ - 32 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΡΟΣ

Σας καλωσορίζουμε στο 32ον Παγκύπριο Συνέδριο μας.  Η παρουσία σας, μας τιμά ιδιαίτερα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει θετικά στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

 

ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ. ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΡΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΟΔΟ

ΤΟΥ  32ΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

 

Σας καλωσορίζουμε στο 32ον Παγκύπριο Συνέδριο μας.  Η παρουσία σας, μας τιμά ιδιαίτερα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει θετικά στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

 

Καλωσορίζουμε στο Συνέδριο μας την αντιπροσωπεία της DEVIS, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της συν. Χασάν Φελέκ.  Η παρουσία τους στο Συνέδριο μας, επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις μας και εκφράζει την κοινή βούληση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, να αγωνιστούν όλοι μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

 

Καλωσορίζουμε επίσης στο Συνέδριο μας,  εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες από Περιφερειακές και Εθνικές οργανώσεις, με τις οποίες η οργάνωση μας έχει πολύ καλές σχέσεις.  Η συμμετοχή στο Συνέδριο μας των 5 αντιπροσωπειών που προσκαλέσαμε από το εξωτερικό, δείχνει τη σημασία που δίνει η Συντεχνία μας στις διεθνείς σχέσεις της, καθώς και την αναγνώριση που απολαμβάνει εκτός Κύπρου.

 

Το Συνέδριο μας τιμούν με την παρουσία τους, βετεράνοι  που διετέλεσαν επαγγελματικά στελέχη της Συντεχνίας μας και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους.  Στο πρόσωπο τους χαιρετίζουμε όλους τους βετεράνους μας, οι οποίοι με απαράμιλλο ήθος, θάρρος και ανιδιοτέλεια, τέθηκαν επικεφαλής των αγώνων της Συντεχνίας μας σε δύσκολες χρονικές περιόδους, πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα προς όφελος των μελών μας και των εργαζομένων γενικότερα.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Το  Συνέδριο μας, συνέρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, καθώς και για την πατρίδα μας.  Την περίοδο που ανασκοπούμε έχουν συμβεί σημαντικά Διεθνή και τοπικά γεγονότα που μας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό.

 

Διεθνώς η νέα τάξη πραγμάτων συνεχίζει να ενεργεί με βάση  το δίκαιο του ισχυρού και των δύο μέτρων και δύο σταθμών, με στόχο την επιβολή των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά. Αναφέρω επιγραμματικά τις ενέργειες και χειρισμούς τους στις περιπτώσεις της Ουκρανίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης και σε άλλες χώρες.

 

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, οι συντηρητικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση κατάφεραν να επιβάλουν αρκετές από τις δικές τους θέσεις και απόψεις.  Κύριος στόχος τους παραμένει η περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, με την παράλληλη αύξηση των κερδών τους. Αυτό δυστυχώς το έχουν καταφέρει σε αρκετές χώρες.

Η  απληστία τους έφερε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που στο πέρασμα της σαρώνει σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους. Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης τις πληρώνουν όμως κύρια οι εργαζόμενοι, που παρόλο ότι δεν  φέρουν κανένα μερίδιο ευθύνης γι’ αυτήν και δικαιολογημένα αντιδρούν σε αυτές τις πολιτικές, εντούτοις πληρώνουν τις συνέπειες της.

 

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται επίσης σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία του κυπριακού προβλήματος.  Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και μας ανησυχεί ιδιαίτερα το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, που προοιωνίζει αρνητικές εξελίξεις.

 

Για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, που θα προνοεί ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., να βρίσκετε στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.   Λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, μακριά από οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας και εξάρτησης.   Λύση η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα οράματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων και όχι τα συμφέροντα των οποιονδήποτε ξένων.

 

Η Συντεχνία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών και προβληματισμών των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να διαρρηχθούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε, εργάστηκε μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στους κλάδους που εκπροσωπεί, πετυχαίνοντας μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ικανοποιητικά αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται θετικά στους στόχους που είχαν τεθεί.

 

Η πολυκλαδικότητα της Συντεχνίας, είχε κυρίως θετική αντανάκλαση στα οργανωτικά και οικονομικά της, όμως διαπιστώνουμε και μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη  εξειδίκευση σε βάθος των προβλημάτων, των νομοθεσιών και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

 

Τα στελέχη της Συντεχνίας είναι υποχρεωμένα καθημερινά να είναι προετοιμασμένα, για να χειριστούν τα ζητήματα που αφορούν 6 σημαντικούς τομείς της οικονομίας του τόπου μας. Τη Γεωργία / Κτηνοτροφία, τις Μεταφορές, τα Λιμάνια, τη Ναυτιλία, τα Πετρελαιοειδή και τα Αναψυκτικά, είτε αφορούν εφαρμογή ή τροποποιήσεις νομοθεσιών, είτε αφορούν ανανεώσεις ή παραβιάσεις Συλλογικών Συμβάσεων, είτε αφορούν την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας, είτε γενικότερα προβλήματα. Σημαντική βοήθεια παρέχεται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση και από τα τοπικά μας στελέχη τα οποία και ευχαριστούμε.

 

Οι συναντήσεις με τις διευθύνσεις των εταιρειών, με τις οποίες έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Τα προβλήματα είναι επίσης πολλά και επηρεάζουν αρκετούς εργαζόμενους, γι’ αυτό και είναι σημαντική η άμεση προώθηση τους. Ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν μονομερείς αποφάσεις από πλευράς των εργοδοτών.

 

Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την επίλυση τους αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα, με σημαντικό αριθμό εργοδοτών. Διαπιστώνουμε  όμως πως υπάρχουν και αρκετοί εργοδότες που ενεργούν με σύνεση και υπευθυνότητα και αυτό βοηθά στην εξεύρεση σε ομαλές συνθήκες κοινά αποδεκτών ρυθμίσεων.

 

Προβλήματα παρουσιάζονται και με αποφάσεις και πολιτικές που παίρνονται από υπουργεία, που επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους. Όταν εντοπίζονται προωθούνται και αυτά προς τους αρμόδιους για διευθέτηση.

 

Θα αναφερθώ στη συνέχεια επιγραμματικά σε μερικά από τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη χρονική περίοδο ενώπιων μας για να γίνω πιο κατανοητός.

 

Γεωργία / Κτηνοτροφία. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, με την παράνομη και αδήλωτη εργοδότηση, καθώς και τις δυσκολίες να εντοπιστούν και καταγγελθούν αυτοί που παρανομούν. Το 2017 έγινε καταγγελία σε συσκευαστήριο εσπεριδοειδών, όταν οι αρμόδιοι επιθεωρητές εντόπισαν να εργάζονται σε αυτό παράνομα εργάτες γεωργίας από τρίτες χώρες.  Ενώ πολύ ορθά, αρχικά από αυτούς τους εργοδότες αφαιρέθηκαν οι άδειες εργασίας των αλλοδαπών, αφού παρανομούσαν, στη συνέχεια η διοίκηση του υπουργείου Εργασίας τις επέστρεψε με δικαίωμα να εργάζονται οι ξένοι εργάτες Γεωργίας και στο συσκευαστήριο.

 

Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, αφού για την εργασία στα συσκευαστήρια δεν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Στα συσκευαστήρια φρούτων και πατατών εργάζονται σήμερα μερικές εκατοντάδες Κύπριοι, οι οποίοι με αυτή την απόφαση, είναι θέμα χρόνου να χάσουν τις δουλειές τους. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε έντονες παραστάσεις προς το υπουργείο Εργασίας και αναμένουμε την απόσυρση αυτής της απόφασης, διαφορετικά δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από τη δυναμική αντίδραση.

 

Δημόσιες Επιβατηγές Μεταφορές. Δεν είναι λίγες οι απεργίες που έγιναν για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι και ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό νοιώθουν τώρα και την πιθανότητα να μείνουν εκτεθειμένοι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν με τους νέους ανάδοχους φορείς που θα αναλάβουν μέσα από προσφορές αυτές τις εργασίες από το 2020. Τη θυματοποίηση τους δεν θα την επιτρέψουμε και δηλώνουμε πως αν δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι Συλλογικές Συμβάσεις, τότε δεν θα μας μείνει άλλη επιλογή από τη δυναμική διεκδίκηση τους.

 

Πετρελαιοειδή – Φυσικό αέριο. Στις συζητήσεις που διεξάγονται για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό μεταξύ κυβέρνησης και των εταιρειών η κάθε πλευρά προσπαθεί να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της. Καμιά αναφορά δεν γίνεται για τους εργαζόμενους στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις. Εμείς δηλώνουμε πως δεν θα δεχθούμε στο τέλος οι μόνοι που πιθανόν να θυματοποιηθούν από τις αποφάσεις τους να είναι οι εργαζόμενοι. Να είναι σίγουροι πως σε περίπτωση που δεν θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι Συλλογικές συμβάσεις θα αντιδράσουμε δυναμικά.

 

Θετική εξέλιξη σε αυτό τον τομέα είναι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μας απογοητεύει όμως το γεγονός πως μέχρι σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο αγνοεί προκλητικά το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα ζητήματα γι’αυτό τον τομέα. Αρχίζοντας από τις διαβουλεύσεις που έγιναν για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή, μέχρι τη διασφάλιση εργασίας σε μίνιμουμ αριθμό Κυπρίων εργαζομένων στον τομέα αυτό. Σε όλες τις χώρες που εντοπίζονται υδρογονάνθρακες, με τις οποίες είχαμε επαφές με συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαπιστώσαμε πως συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία και πως έχουν διασφαλίσει μίνιμουμ θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους των χωρών τους.

 

Λιμάνια και ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη Λεμεσό με τις ανάδοχες εταιρείες και τις απαιτήσεις τους και πιθανόν σύντομα να έχουμε παρόμοια κατάσταση και στη Λάρνακα. Μέχρι σήμερα το προσωπικό τους εργάζεται με προσωπικά συμβόλαια και για τους Λιμενεργάτες που είναι οργανωμένοι, ζητούν την ολική τροποποίηση της Συλλογικής Σύμβασης τους. Επαναλαμβάνουμε και σε αυτή την περίπτωση και το ίδιο ισχύει και στους υπόλοιπους κλάδους, των Αναψυκτικών, στη Ναυτιλία  και σε άλλες επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, πως σε καμιά περίπτωση δεν δεχθούμε τη θυματοποίηση τους.

 

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στην πάγια θέση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για την ψήφιση νόμου που θα ρυθμίζει την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, για να προστατευτεί όπως ισχυρίζονται η κοινωνία από τις αυθαίρετες και παράλογες απαιτήσεις ομάδων εργαζομένων. Δηλαδή ουσιαστικά ζητούν να ποινικοποιηθεί η απεργία.

 

Αν σωστά έχω αντιληφθεί από τις ανακοινώσεις, τους ενδιαφέρει η οικονομία του τόπου και δεν θα ήθελαν να δημιουργούνται προβλήματα με αχρείαστες απεργίες. Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί τους. Οι αχρείαστες απεργίες ναι, πρέπει να αποφεύγονται. Πότε όμως έχουμε «αχρείαστες» απεργίες; Όταν οι εργοδότες μονομερώς και αυθαίρετα παραβιάζουν υφιστάμενες συμφωνίες.

 

Οπόταν πεδίον δράσης για την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ υπάρχει, αν πράγματι εννοούν αυτά που δηλώνουν. Ας λύσουν το πρόβλημα με τα μέλη τους, που είναι οι εργοδότες. Εάν ποινικοποιήσουν τις μονομερείς και αυθαίρετες παραβιάσεις των εργοδοτών, να είναι σίγουροι πως τα μέλη τους θα τις αποφεύγουν και με αυτό τον τρόπο θα τερματιστούν και οι αχρείαστες απεργίες. Ιδού η Ρόδος κύριοι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, εάν πράγματι ενδιαφέρεστε για την οικονομία του τόπου μας.

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το 2018 έχουν πραγματοποιηθεί τα Επαρχιακά Συνέδρια σε όλα τα Τμήματα της Συντεχνίας με μεγάλη επιτυχία. Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία και το 32ο Παγκύπριο μας Συνέδριο και έχει εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχει επίσης εγκρίνει ομόφωνα τη Γενική Απόφαση που θα είναι η πυξίδα μας για την επόμενη τετραετία. Έχουν καθοριστεί οι παράμετροι μέσα από τους οποίους θα προωθηθούν οι διεκδικήσεις μας, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων,  με  στόχο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων στους κλάδους μας.

 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε μια διαφορετική στρατηγική που να στηρίζεται σε πολιτικές ανάπτυξης, στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας και στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων και του λαού της χώρας μας.

 

Μαζί με την ΠΕΟ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για τα ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα όπως είναι:   

     

-Η υιοθέτηση Νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, στους τομείς που οι συμβάσεις καλύπτουν.

 

-Ο τερματισμός της χρησιμοποίησης της αγοράς υπηρεσιών ως μέσο για συγκάλυψη της μισθωτής / εξαρτημένης εργασίας.

 

-Η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που εισήχθησαν τον τελευταίο χρόνο για την αδήλωτη εργασία όπως και των νόμων για την ισότητα της μεταχείρισης. 

 

-Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με βάση τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

 

-Η εντατικοποίηση και ο πολλαπλασιασμός των ελέγχων στα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας και αρκετά άλλα.

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Η Συντεχνία μας έχει συμπληρώσει 78 χρόνια ζωής, με δραστηριότητα γεμάτη με αγώνες, θυσίες και σημαντικά επιτεύγματα. Το 2020 έχουμε αποφασίσει να γιορτάσουμε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Συντεχνίας, για να παρουσιάσουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε το  χρέος μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε αυτά που πετύχαμε, προσθέτοντας και νέες επιτυχίες, ανάλογες των σημερινών συνθηκών.

 

Από το βήμα του 32ου Παγκύπριου Συνεδρίου μας,  διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να διατηρήσουμε τη Συντεχνία μας μαζική, δυνατή και δραστήρια, μπροστάρη των αγώνων των κλάδων μας για νέες επιτυχίες, για ένα καλύτερο αύριο, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και γενικά του λαού μας.

 

Ζήτω το 32ο Συνέδριο.

Ζήτω η ΠΕΟ.

 

 

Του Άθου Ελευθερίου

Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ, με απόφαση του τον περασμένο Ιανουάριο προκήρυξε τη σύγκλιση του 32ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Συντεχνίας, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, στη Λευκωσία με κεντρικό σύνθημα «Οργάνωση και Αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

 

Στο Συνέδριο με βάση το καταστατικό θα συζητηθεί η Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας για τα χρόνια 2014 – 2017, θα καθοριστούν η πολιτική και οι στόχοι της Συντεχνίας μέχρι το επόμενο Συνέδριο και θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος πέραν των 100 αντιπροσώπων από όλα τα Τμήματα και κλάδους της Συντεχνίας, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύσουν τα 6500 μέλη της Συντεχνίας.  Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παρευρεθούν στο Συνέδριο αντιπροσωπείες  Διεθνών και  Εθνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από το εξωτερικό και Τουρκοκύπριοι.  Θα καλεστούν επίσης Υπουργοί, Λειτουργοί υπουργείων, Συντεχνίες και οργανώσεις με τις οποίες η Συντεχνία έχει σχέσεις.

 

Οι γενικές συνελεύσεις των μελών στους τόπους δουλειάς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από όλα τα Τμήματα.  Σε αυτές έγινε αναδρομή των δραστηριοτήτων της Συντεχνίας για την περίοδο 2014 – 2017, εκλέγηκαν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο και υποδείχθηκαν οι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα εκλεγεί στη διάρκεια του Συνεδρίου.

 

Στο Συνέδριο θα βραβευτεί το Τμήμα της Πάφου που πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην άμιλλα μεταξύ των Τμημάτων για τα χρόνια 2014 – 2017. Θα βραβευτούν επίσης στελέχη της Συντεχνίας που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, για την πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά τους, στη βάση κριτηρίων που καθόρισε το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ είναι πολυκλαδική Συντεχνία.  Οι κλάδοι τους οποίους αντιπροσωπεύει, είναι της Γεωργίας, των Δασών, των Μεταφορών, των Λιμενεργατών, των Ναυτικών, των Αναψυκτικών και των Πετρελαιοειδών.  Οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους κλάδους, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριο και προσδοκούν όπως με τις αποφάσεις του, θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και στην προώθηση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 

Ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, όπου οι εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, τα οποία εντάθηκαν μετά την τραπεζική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων,  έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους, για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για καταστρατήγηση ή και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για διαφοροποίηση των όρων εργασίας και των ωφελημάτων των εργαζόμενων.

 

Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τη συρρίκνωση του όγκου εργασιών στον κλάδο της Γεωργίας, το μέλλον των λιμανιών και των λιμενεργατών λόγω των ιδιωτικοποιήσεων, το μέλλον των δημόσιων επιβατηγών Μεταφορών, τις διαφοροποιήσεις των μορφών εργασίας στις εταιρείες Πετρελαιοειδών και Αναψυκτικών, γενικά τις μειώσεις των θέσεων εργασίας στις οργανωμένες επιχειρήσεις και άλλα.

 

Η Συντεχνία σήμερα παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να ανταποκρίνεται θετικά στα καθήκοντα και τις ευθύνες που τις αναλογούν.  Στόχος μας είναι η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση των μισθών, των δικαιωμάτων  και ωφελημάτων των μελών μας και ευρύτερα των εργαζόμενων.

 

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, εκτιμούμε πως μπορούμε να κάνουμε πράξη το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου «Οργάνωση και Αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων» και να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Το 32ον Παγκύπριο Συνέδριο, αφού συζητήσει τα ποιο πάνω προβλήματα, είμαστε σίγουροι πως θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, για την προώθηση και επίλυση τους, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, προς όφελος των συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών της Συντεχνίας και γενικά των εργαζομένων.

 

Το 32ο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ με τις αποφάσεις του, προσδοκούμε πως για άλλη μια φορά θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της Συντεχνίας, και αφετηρία για νέους αγώνες, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των  δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε όλους τους κλάδους της.

 

Ιούνιος 2018