• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ ΣΤΟ 31ΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αντιπρόσωποι,

 

Σας καλωσορίζουμε στο 31ον Παγκύπριο Συνέδριο μας.  Η παρουσία σας, μας τιμά ιδιαίτερα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

 

Καλωσορίζουμε την αντιπροσωπεία της DEVIS, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της συν. Μεχμέτ Σείς.  Η παρουσία τους στο Συνέδριο μας, επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις μας και εκφράζει την κοινή βούληση των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, να αγωνιστούν όλοι μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

 

Καλωσορίζουμε επίσης στο Συνέδριο μας,  εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες από  Διεθνείς, Περιφερειακές και Εθνικές οργανώσεις, με τις οποίες η οργάνωση μας έχει πολύ καλές σχέσεις.  Η συμμετοχή στο Συνέδριο μας 11 αντιπροσωπειών από το εξωτερικό δείχνει από μόνη της τη σημασία που δίνει η Συντεχνία μας στις διεθνείς σχέσεις της, καθώς και την αναγνώριση που απολαμβάνει εκτός Κύπρου.

 

Το Συνέδριο μας τιμούν με την παρουσία τους, βετεράνοι  που διετέλεσαν επαγγελματικά στελέχη της Συντεχνίας μας.  Στο πρόσωπο τους χαιρετίζουμε όλους τους βετεράνους μας, οι οποίοι με απαράμιλλο ήθος, θάρρος και ανιδιοτέλεια, τέθηκαν επικεφαλής των αγώνων της Συντεχνίας μας σε δύσκολες χρονικές περιόδους, πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα προς όφελος των μελών μας και των εργαζομένων γενικότερα.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Το  Συνέδριο μας, συνέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα, καθώς και για την πατρίδα μας.  Την περίοδο που ανασκοπούμε έχουν συμβεί σημαντικά Διεθνή και τοπικά γεγονότα. Στη συνέχεια θα επικεντρωθώ κύρια σε αυτά που αγγίζουν άμεσα τη χώρα μας και κύρια στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.

 

Διεθνώς η νέα τάξη πραγμάτων συνεχίζει να λειτουργεί με βάση  το δίκαιο του ισχυρού και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, με στόχο την επιβολή των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

 

Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά. Αναφέρω επιγραμματικά τις ενέργειες και χειρισμούς τους στις περιπτώσεις της Ουκρανίας της Συρίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης και σε άλλες χώρες.

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, οι συντηρητικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση κατάφεραν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.  Κύριος στόχος τους παραμένει η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, με την παράλληλη αύξηση των κερδών τους. Αυτό το έχουν καταφέρει σε αρκετές χώρες.

 

Με την απληστία τους έφεραν την παγκόσμια οικονομική κρίση, που στο πέρασμα της σαρώνει σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους. Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης τις πληρώνουν κύρια οι εργαζόμενοι, που παρόλο ότι δεν  φέρουν κανένα μερίδιο ευθύνης και δικαιολογημένα αντιδρούν σε αυτές τις πολιτικές, εντούτοις πληρώνουν τις συνέπειες της.

 

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται επίσης σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία του κυπριακού προβλήματος.  Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, προσβλέποντας σε θετική κατάληξη τους, παρά τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν.

 

Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση λύσης που θα προνοεί ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  Να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., να βρίσκετε στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.   Θα πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, μακριά από οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας και εξάρτησης.   Λύση η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα οράματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων και όχι τα συμφέροντα των οποιονδήποτε ξένων.

 

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών και προβληματισμών των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε παρά το γεγονός ότι εργάστηκε μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στους κλάδους που εκπροσωπεί, πέτυχε μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ικανοποιητικά αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται θετικά στους στόχους που είχαν τεθεί.

 

Στην πενταετία που πέρασε και ιδιαίτερα τα πρώτα τρία χρόνια, έχουμε πετύχει βασικές αυξήσεις 6.50% κατά μέσο όρο και 0.95% σε παρεμφερή ωφελήματα.  Το τιμαριθμικό επίδομα την ίδια χρονική περίοδο, αυξήθηκε 10.96% πάνω στους συνολικούς μισθούς.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε στασιμότητα στις διεκδικήσεις και σε αριθμό επιχειρήσεων έγιναν συμφωνημένες υποχωρήσεις για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων.

Αξίζει όμως να αναφερθεί πως στην πλειοψηφία των κλάδων και σε αρκετές επιχειρήσεις, δεν έγινε καμιά διαφοροποίηση σε μισθούς και ωφελήματα και αυτό είναι προς πίστη του συνδικαλιστικού κινήματος και των συγκεκριμένων εργοδοτών.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε συντομία στους κυριότερους κλάδους της Συντεχνίας. 

Ο κλάδος της Γεωργίας εξακολουθεί να συρρικνώνεται και  να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.  Τα σημαντικότερα από αυτά προέρχονται από την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε., από την εμπορία των γεωργικών προϊόντων και τις καιρικές συνθήκες.

Για αυτά τα προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη.  Όμως πληρώνουν τις συνέπειες τους, με τις απολύσεις καθώς και τις μειώσεις των εισοδημάτων τους.

Σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι μη Κύπριοι και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ως φτηνή εργατική δύναμη. Όμως τα προβλήματα του κλάδου  όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται.  Αυτό από μόνο του δείχνει πως η λύση αυτών των προβλημάτων  δεν βρίσκεται στη μείωση του εργατικού κόστους όπως εντέχνως κάποιοι προσπαθούν να υποβάλλουν.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι ο επαναπροσδιορισμός της αγροτικής πολιτικής και η στήριξη των αγροτών, με ταυτόχρονη λύση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί και αφορούν και τους εργαζόμενους.

Στον κλάδο των Μεταφορών και κύρια στις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές υπήρξαν βελτιώσεις τις οποίες στηρίξαμε που αναβάθμισαν τόσο το σύστημα όσο και την εργασία των εργαζομένων.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ των Εταιρειών και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, οδήγησαν αυτή την προσπάθεια σε στασιμότητα με κίνδυνο ακόμη και τη συνολική κατάρρευση του συστήματος.

Αυτό που δικαιολογημένα απαιτούμε είναι την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν για την πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών για να μπορέσουν να καταστούν οικονομικά αυτόνομες και βιώσιμες. 

Προειδοποιούμε ταυτόχρονα όλους για ακόμα μια φορά πως δεν θα δεχθούμε να μας χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πλευρά για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Στον κλάδο των Λιμενεργατών τα προβλήματα είναι αρκετά παρά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια.  Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, έχουν επηρεάσει αρνητικά και τη δουλειά στα λιμάνια. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου εργασιών με αποτέλεσμα οι Λιμενεργάτες και οι Αχθοφόροι να έχουν σημαντικά μειωμένες απολαβές.

Με τις ενέργειες του Συνδικαλιστικού Κινήματος έχει επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε με το Λιμάνι του Βασιλικού.  Τελικά και αυτό το λιμάνι έχει ενταχθεί κάτω από τον Περί Λιμενεργατών Νόμο, με αποτέλεσμα τα φορτία του να εξυπηρετούνται σήμερα από τους εγγεγραμμένους Λιμενεργάτες της Λάρνακας.

Επιπρόσθετα αυτών των προβλημάτων, τελευταία προέκυψε ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα με την απόφαση της Κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των εργασιών που διεξάγονται σήμερα στα λιμάνια.  Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την έντονη αντίθεση μας σε αυτή την απόφαση.

Ο κλάδος των Ναυτεργατών καλύπτει τους Ναυτικούς που εργάζονται στα υπό Κυπριακή Σημαία Εμπορικά Πλοία και Δεξαμενόπλοια, καθώς και στα Κρουαζιερόπλοια.

Συνομολογούνται δύο ξεχωριστές Συλλογικές Συμβάσεις, μια για κάθε κατηγορία πλοίων.  Με τις ανανεώσεις τους στην περίοδο που ανασκοπούμε είχαν βελτιωθεί τα πρώτα χρόνια οι μισθοί και ωφελήματα και διατηρούνται αναλλοίωτα τα τελευταία χρόνια.

Η Συντεχνία μας για την παρακολούθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα αυτών των πλοίων έχει αναπτύξει σχέσεις με Διεθνείς, Περιφερειακές και Εθνικές οργανώσεις Ναυτικών και με μερικές από αυτές έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες.

Αυτές οι συμφωνίες μπορούν και πρέπει να αναβαθμιστούν προς όφελος των Ναυτικών, γι’ αυτό το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες του σε αυτό το ζήτημα.

Ένα σοβαρό πρόβλημα του κλάδου είναι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των Ναυτικών.  Σε αυτό το θέμα η Συντεχνία μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να αναλάβει αυτή την ευθύνη το ίδιο το Κράτος.

Στον κλάδο των Αναψυκτικών – Χυμοποιείων υπήρξε σημαντική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.  Αυτό οφείλεται στην πολιτική των εταιρειών για διεξαγωγή σημαντικού μέρους των εργασιών τους από εξωτερικούς συνεργάτες, αντί από τους δικούς τους εργαζόμενους.  Είναι και αυτός ένας τρόπος αποφυγής των Συλλογικών Συμβάσεων και χρησιμοποίησης φτηνής εργατικής δύναμης. 

Στις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου, υπήρξαν βελτιώσεις τα πρώτα χρόνια της πενταετίας και διατήρηση τους στη συνέχεια.

Στον κλάδο των Πετρελαιοειδών η  κατάσταση κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τους άλλους κλάδους μας.  Είχαμε βελτιώσεις στα πρώτα χρόνια της πενταετίας και διατήρηση τους στα τελευταία.  Υπήρξαν όμως και περιορισμένες περιπτώσεις όπου συμφωνήθηκαν μειώσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γενικά στους περισσότερους κλάδους μας, διαπιστώνουμε αύξηση στις προσπάθειες παραβίασης των Συλλογικών Συμβάσεων.  Αυτές οι ενέργειες ουδέποτε έγιναν ανεκτές από το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Καλούμε τους εργοδότες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κατάσταση εις βάρος των εργαζομένων να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η Συντεχνία μας παρακολουθεί πολύ στενά αυτά τα προβλήματα και σε όλες τις περιπτώσεις δίνεται η πρέπουσα σημασία.  Κοινός στόχος πρέπει να είναι η διαχείριση τους στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των Εργασιακών Πρακτικών για κοινό όφελος.  Εμείς διαβεβαιώνουμε πως σε κάθε περίπτωση, ανάλογη θα είναι όπως και μέχρι σήμερα η αντίδραση μας. 

Θα ήθελα επίσης επιγραμματικά να τονίσω πως για μας οι δυναμικές αντιδράσεις και οι απεργίες δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε και στόχος.  Όμως εάν και όταν δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή, τότε οι εργοδότες πρέπει να είναι σίγουροι πως δεν θα διστάσουμε σε καμιά περίπτωση να τις χρησιμοποιήσουμε.

Υπενθυμίζω πως την περίοδο που ανασκοπούμε, υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέτρο της απεργίας στις 6 εταιρείες Λεωφορείων, στα Συσκευαστήρια Πατατών, σε 2 εταιρείες Αναψυκτικών, στους Αχθοφόρους Λεμεσού, στους Λιμενεργάτες Λεμεσού και Λάρνακας για σκοπούς αλληλεγγύης και αλλού.

Η Συντεχνία μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις γύρω από τα προβλήματα των κλάδων μας και έγκαιρα θα παρεμβαίνει και προς όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς για τη σωστή αντιμετώπιση και επίλυση τους.

Αυτά τα προβλήματα είμαι σίγουρος πως θα συζητηθούν και αναλυθούν περισσότερο με τις απόψεις των συνέδρων στη συζήτηση που θα ακολουθήσει και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.   

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Παράλληλα με την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων, η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε ανάπτυξε ικανοποιητική δραστηριότητα στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα της δράσης της, καλύπτοντας αρκετούς από τους στόχους των ετήσιων πλάνων.

 

Λεπτομέρειες γι αυτούς τους τομείς της δουλειάς μας θα δώσουν αργότερα ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και ο Γενικός Ταμίας της Συντεχνίας μας. 

 

Η Συντεχνία μας την πενταετία που πέρασε, συνέχισε την πλούσια δραστηριότητα της και σε διεθνές επίπεδο.  Αναγνωρίζοντας το μεγάλο ρόλο που έχει να διαδραματίσει το συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς, επεδίωξε και πέτυχε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τη διεθνή δραστηριότητα της, με συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

 

Αυτή η δραστηριότητα αναπτύχθηκε κύρια με την ενεργή συμμετοχή μας σε Διεθνείς και Περιφερειακές οργανώσεις. Με την ανάπτυξη των σχέσεων μας με εθνικές οργανώσεις, καθώς και με τη συμμετοχή μας σε διεθνή συνέδρια  και σεμινάρια.

 

Η Συντεχνία μας, όντας πολυκλαδική, είναι μέλος με ενεργή συμμετοχή  σε τέσσερεις Διεθνείς οργανώσεις. 

 

Τη Διεθνή των Μεταφορών (TUI Transport).

Τη Διεθνή Ένωση, Γεωργίας, Επισιτισμού, Εμπορίου, Ένδυσης και Συναφών Επαγγελμάτων, (UIS).

Το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC). 

Το Περιφερειακό Δίκτυο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (RETUN SEE).

Η Συντεχνία μας έχει επίσης σχέσεις με αρκετές εθνικές και περιφερειακές οργανώσεις, που καλύπτουν οργανώσεις των κλάδων που και εμείς αντιπροσωπεύουμε.  Η αλληλοενημέρωση για κοινά θέματα που ενδιαφέρουν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που είναι μέλη μας, η ανταλλαγή πείρας και η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν.

 

Στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων, καθώς και η ανάπτυξη νέων, για το κοινό όφελος των εργαζομένων.

 

Τα μέλη της Συντεχνίας μας μεταξύ άλλων συμμετέχουν επίσης ενεργά, στην ευρύτερη της δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα από τις δραστηριότητες της ΠΕΟ. 

Επιγραμματικά αναφέρω τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τις πολιτικές λιτότητας, ενάντια στις αδιέξοδες συνταγές της Τρόικα και στις μαζικές εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων Ημικρατικών οργανισμών, των περικοπών στην παιδεία και αλλού.

Εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε μια διαφορετική στρατηγική που να στηρίζεται σε πολιτικές ανάπτυξης, προστασίας των ευάλωτων ομάδων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας που έφτασε το 17%, στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και κυριαρχίας του λαού και της χώρας μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Τους ώμους μας βαραίνει η 74χρονη ζωή και η δράση της Συντεχνίας μας.  Αυτή τη δραστηριότητα που είναι γεμάτη με αγώνες, θυσίες και σημαντικά επιτεύγματα, έχουμε χρέος να τη συνεχίσουμε για να διατηρήσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και να προσθέσουμε νέες επιτυχίες, ανάλογες των σημερινών συνθηκών.

 

Από το βήμα του 31ου Συνεδρίου μας,  διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να διατηρήσουμε τη Συντεχνία μας μαζική, δυνατή και δραστήρια, μπροστάρη των αγώνων των κλάδων μας για νέες επιτυχίες, για ένα καλύτερο αύριο, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και γενικά του λαού μας.

 

Ζήτω το 31ο Συνέδριο μας.

Ζήτω η ΠΕΟ.