• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου ΠΕΟ (Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. – ΠΕΟ), το οποίο συνήλθε σήμερα 9 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ Λευκωσίας, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.      Εγκρίνει:

 

-          Την Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου προς το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο.

 

-          Τις εισηγητικές ομιλίες του Γενικού Γραμματέα, του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα και Γενικού Ταμία της Συντεχνίας.

 

-          Την πολιτική διεκδικήσεων, καθώς και τη γενικότερη πολιτική που ακολούθησε η Συντεχνία την περίοδο 2009 – 2013.

 

  1. 2.      Εκφράζει την αντίθεση του στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην ανθρωπότητα η νέα τάξη πραγμάτων και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.  Τα μέλη της Συντεχνίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε συνεργασία με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

 3.      Γνωρίζοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, θα συνεχίσει τον αγώνα από κοινού με τους εργαζόμενους των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 4.      Εγκρίνει τις θέσεις της Συντεχνίας για το Κυπριακό Πρόβλημα.  Επαναβεβαιώνει τη συνέχιση του αγώνα για εξεύρεση λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες Κορυφής.  Μια λύση στην οποία θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εργάζεται ελεύθερα όπου θέλει και να απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το ίδιο βιοτικό επίπεδο.  Μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, να αντέχει στο χρόνο και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 5.      Εγκρίνει τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την εσωτερική διακυβέρνηση.  Θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση της αξιοκρατίας, για τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων.

 6.      Διαπιστώνει την ύπαρξη πολύ σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της οικονομίας.  Απαιτεί τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.  Τονίζει ότι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού  ελλείμματος δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της αναπτυξιακής πολιτικής και των εργαζομένων. 

 

Εκφράζει την αντίθεση του για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίζεται μαζί με την Τρόικα τα ζητήματα της οικονομίας.  Διαφωνεί με την προώθηση μονόπλευρων μέτρων λιτότητας, που οδηγούν στη μείωση των μισθών και ωφελημάτων και στην αύξηση των κερδών.  Θα αγωνιστεί για την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και για υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη της.

 7.      Η πολιτική των ανανεώσεων των συλλογικών συμβάσεων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για τη στήριξη και προάσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.  Αυτή η πολιτική θα λαμβάνει κυρίως υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας και το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής παραγωγικότητας.

 8.      Επαναβεβαιώνει τη θέση του, για στήριξη του θεσμού της ΑΤΑ 

     στη βάση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

9.      Εκφράζει την ικανοποίηση του για τη δράση που ανέπτυξε η Συντεχνία τη χρονική περίοδο 2009 – 2013.  Αγωνίστηκε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, πετυχαίνοντας τα πρώτα τρία χρόνια βελτιώσεις των μισθών, ωφελημάτων και άλλων όρων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την επίλυση αρκετών προβλημάτων.  Η πρόοδος που έγινε βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. 

Η υποχώρηση που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος πρέπει να έχει διάρκεια λήξης.

 

Καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα για σκληρούς και δύσκολους αγώνες.  Η πολιτική της ΟΕΒ και γενικότερα των εργοδοτών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς.  Είναι συνεχείς οι προσπάθειες τους για κατάργηση κεκτημένων ωφελημάτων, καθώς και της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων.  Να συνεχιστεί ο αγώνας για την αποτροπή αυτών των επιδιώξεων.

 10.    Στον τομέα των προβλημάτων, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα χρόνια προβλήματα, για τη λύση των οποίων χρειάζεται η παρέμβαση και η θετική αντίκρυση τους, από την κυβέρνηση και σε αρκετές περιπτώσεις από τους εργοδότες.

 

Ο τομέας της Αγροτικής Οικονομίας έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.  Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.  Η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα καλούνται όπως χωρίς άλλη καθυστέρηση, πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη λύση αυτών των προβλημάτων.

 

Η Συντεχνία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τις αγροτικές οργανώσεις και τις αγροτικές επιχειρήσεις, για τη λύση των προβλημάτων αυτού του τομέα, για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων, για να υπάρξει ανάπτυξη της Γεωργίας και γενικά της Αγροτικής Οικονομίας, προς όφελος του κόσμου της υπαίθρου.

 

Στον κλάδο των Μεταφορών απαιτεί περισσότερους ελέγχους για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών.  Θα διεκδικήσει περαιτέρω βελτιώσεις της Νομοθεσίας για την επαγγελματική άδεια, με τρόπο που να κατοχυρώνει τους επαγγελματίες οδηγούς, την ασφάλιση των οδηγών και την κάλυψη όλων των ζημιών από ατυχήματα.

 

Στον κλάδο των λιμενεργατών παρακολουθεί το θέμα για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και σε περίπτωση επαναφοράς οδηγίας με περιεχόμενο παρόμοιο με τις 2 προηγούμενες φορές, θα συνεχίσει τον αγώνα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών.

 

Απαιτεί τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους φορείς για να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στα δυο λιμάνια.  Τo λιμάνι της Λάρνακας, πρέπει να διατηρήσει το διπλό χαρακτήρα που έχει (εμπορικό και επιβατηγό). 

 

Να δημιουργηθεί έγκαιρα η κατάλληλη υποδομή για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Στον κλάδο των Ναυτεργατών η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον  εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Εμπορικής Ναυτιλίας και να κυρώσει όλες τις σχετικές συμβάσεις και συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τους ναυτικούς. Να μεριμνήσει για την ίδρυση κρατικής σχολής για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ναυτικών.

 

Στον κλάδο των Αναψυκτικών θα δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της πολιτικής των εταιρειών, που μειώνει τις θέσεις εργασίας, προς όφελος των εξωτερικών συνεργατών τους, στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας τους και στην πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

 

Στον τομέα των Πετρελαιοειδών, θα στηριχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενόψει της μετακίνησης των εγκαταστάσεων των εταιρειών από τη Λάρνακα.

 

Σε όλους τους κλάδους θα απαιτηθούν βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, καθώς και των συνθηκών εργασίας τους.

11.    Διαπιστώνει τις σοβαρές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους κύπριους εργαζόμενους λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε η εργοδότηση ξένων εργαζομένων.

 

Απαιτεί την αυστηρότερη εφαρμογή της συμφωνίας που το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει υπογράψει με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού. Σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για απασχόληση ξένων, στις συμβουλευτικές επιτροπές, με τη συμμετοχή των οργανώσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

 

Απαιτεί επίσης την πάταξη της παράνομης εργοδότησης, η οποία προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και της πλήρους εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

12.    Εκφράζει την ανησυχία του για την πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας.  Απαιτεί τη λήψη μέτρων που θα προωθούν τα έργα ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα στηρίζουν την απασχόληση.

 

Απαιτεί επίσης τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας, για τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και την καταπολέμηση του φαινομένου της υπόσκαψης των συλλογικών συμβάσεων μέσα από τη χρησιμοποίηση με ανήθικο και αθέμιτο τρόπο διαθέσιμης φτηνής εργατικής δύναμης.  Πρέπει να προωθηθεί νομοθεσία που να δίνει δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, να επεκτείνει και να καθιστά υποχρεωτική την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων, σε ένα κλάδο, όταν και εφόσον διαπιστώνεται ότι δημιουργείται απορρύθμιση της εργασίας και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

13.    Απαιτεί την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων.  Χαιρετίζει τις συνεχείς προσπάθειες της ΠΕΟ για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα της υγείας, μέσω των Συντεχνιακών Ιατρείων.

14.    Εκτιμά ως πολύ θετική τη μέχρι σήμερα πορεία του Ταμείου Ευημερίας. Η συμβολή του κύρια στην ποιοτική ανάπαυση μεγάλου αριθμού μελών μας, ήταν σημαντική.

 

Το Δ.Σ. να μεριμνήσει για την αύξηση των εσόδων του Ταμείου Ευημερίας, ιδιαίτερα με εισφορές από όλους τους εργοδότες ώστε να είναι δυνατή η παροχή αναβαθμισμένων σχεδίων βοήθειας προς τα μέλη.

15.    Κρίνει ως ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις την οργανωτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην υπό ανασκόπηση περίοδο και συγχαίρει τα μέλη όλων των σωμάτων της Συντεχνίας και γενικά όλα τα στελέχη και μέλη της, για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση σε μεγάλο βαθμό των ετήσιων στόχων.

 

Καλεί το Δ.Σ. καθώς και τα υπόλοιπα σώματα της Συντεχνίας, να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, για εκσυγχρονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της οργανωτικής δουλειάς, καθώς και της γενικότερης δραστηριότητας.

 

Πρέπει να δοθεί βάρος στη μαζικοποίηση της Συντεχνίας με την οργάνωση νέων ανοργάνωτων επιχειρήσεων και την εγγραφή νέων μελών.

 

Μέσα στις νέες συνθήκες όπου οι παραδοσιακοί κλάδοι συρρικνώνονται και άλλοι αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό, επιβάλλεται ο οργανωτικός μηχανισμός, έγκαιρα, ευέλικτα και αποφασιστικά, να προχωρήσει στη δημιουργία εκείνων των οργανωτικών δομών που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην οργάνωση τους.

 

Η λειτουργία των Κλαδικών Συμβουλίων είναι απαραίτητη.  Η Συντεχνία μας είναι πολυκλαδική και για να διαδραματίσει σωστά το ρόλο της, πρέπει να βοηθήσει τα Κλαδικά Συμβούλια να αναβαθμίσουν και εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους.  Η σωστή και συστηματική λειτουργία τους, με εξειδίκευση του αντικειμένου τους, θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τη Συντεχνία, όσο και τα ίδια τα Κλαδικά Συμβούλια, να αποκτήσουν τη δική τους οντότητα εντός της Συντεχνίας.

 

Οι Τοπικές Επιτροπές πρέπει να βοηθηθούν για να βελτιώσουν και αναβαθμίσουν τη δουλειά τους στους χώρους εργασίας.

 

Αυτή η αναβάθμιση θα προέλθει μέσα από την καθημερινή συμμετοχή των Τοπικών Επιτρόπων στη συνδικαλιστική δραστηριότητα στους χώρους εργασίας, όπου με τη βοήθεια της Συντεχνίας θα προωθούν προς λύση τα καθημερινά τους προβλήματα. Να μελετηθούν και υλοποιηθούν από το Δ.Σ. συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

16.    Εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στον τομέα της μόρφωσης και διαφώτισης. Το Δ.Σ. πρέπει να συνεχίσει και αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την καλή συνεργασία που έχει με το Κεντρικό Μορφωτικό Γραφείο και το ΙΝΕΚ - ΠΕΟ.

 

Η πραγματοποίηση σεμιναρίων και σχολών με ειδικούς για θέματα που αφορούν άμεσα το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την καλύτερη γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία πρέπει να συνεχιστεί. Η συνεχής μόρφωση και καθημερινή ενημέρωση των στελεχών μας, είναι απαραίτητο ουσιαστικό στοιχείο της δουλειάς μας. Γι αυτό και πρέπει να γίνεται πάντοτε σε οργανωμένη βάση.

 

Σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα προσφέρει η εφημερίδα το «Εργατικό Βήμα», την οποία πρέπει να παίρνουν και να μελετούν όλα τα μέλη της Συντεχνίας.

17.    Εκφράζει την ανησυχία του για τον τομέα των οικονομικών της Συντεχνίας.  Οι εισπράξεις από συνδρομές, τον έρανο, τους έκτακτους πόρους και το λαχείο, τα τελευταία χρόνια ήταν μειωμένες, για αυτό και η Συντεχνία δεν είναι αυτάρκης σε σχέση με τα έξοδα της.  Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των μελών και την οικονομική κρίση.

 

Έχοντας υπόψη τις οικονομικές ανάγκες της Συντεχνίας και το καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα οικονομικά για τη ομαλή λειτουργία της, καλεί το Δ.Σ. όπως μελετήσει και νέους τρόπους για ισοσκελισμό των προϋπολογισμών του και όπως αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητα του, για την ενίσχυση των οικονομικών της Συντεχνίας προς όφελος των εργαζομένων.

18.    Χαιρετίζει την καλή συνεργασία και τις καλές σχέσεις της Συντεχνίας με την ΠΕΟ και τις Συντεχνίες της. Καλεί τη Συντεχνία όπως διατηρήσει και αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις προς όφελος των μελών της και γενικότερα των εργαζομένων.

19.    Εγκρίνει τη δράση της Συντεχνίας στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με Συντεχνίες εκτός της Κύπρου και η συμμετοχή της σε Διεθνείς Οργανώσεις, είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της ανάγκης για ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και της έκφρασης της διεθνούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης της.

 

Καλεί το Δ.Σ. όπως συνεχίσει και αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις σχέσεις και με άλλες οργανώσεις, ιδιαίτερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20.    Υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος ως μέσο για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων, για την προάσπιση και επέκταση των κατακτήσεων τους.

 

Καλεί το Δ.Σ., παρά τα προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν, να συνεχίσει την πολιτική της ενότητας δράσης με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, προς όφελος των εργαζομένων.

21.    Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο εκτιμά γενικά τη δράση της Συντεχνίας στα χρόνια 2009 - 2013 ως ικανοποιητική, παρά τα προβλήματα, τις επιμέρους αδυναμίες και παραλείψεις που παρουσιάστηκαν.

 

Καλεί το Δ.Σ. όπως συνεχίσει τις προσπάθειες για την περαιτέρω  βελτίωση της δουλειάς της Συντεχνίας, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της. Να ενδιατρίψει σε βάθος στα προβλήματα και τις αδυναμίες με στόχο την εξάλειψη τους. Να εργαστεί με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.