• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Προς όλους τους εργαζόμενους που  απασχολούνται στους κλάδους που εκπροσωπεί η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ

 

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου ΠΕΟ  (Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ)  που συνήλθε σήμερα 9 Οκτωβρίου 2014, στη Λευκωσία σας απευθύνει εγκάρδιο και θερμό συναδελφικό χαιρετισμό.

 

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο στη διάρκεια των  εργασιών του συζήτησε διεξοδικά και ενέκρινε ομόφωνα τη δράση που ανέπτυξε η Συντεχνία στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι σήμερα. Οι αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου μέσα από τη συζήτηση και τους προβληματισμούς τους,  εκτίμησαν θετικά την πλούσια δραστηριότητα που ανέπτυξε η Συντεχνία, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στους τομείς της δράσης της.

 

Το Συνέδριο εκτίμησε ιδιαίτερα τις επιτεύξεις που σημείωσε η Συντεχνία προς όφελος των εργαζομένων που εκπροσωπεί.  Τα χρόνια 2009 - 2013 πέτυχε βασικές αυξήσεις που ανέρχονται κατά γενικό μέσο όρο σε  7,51% και πέτυχε βελτιώσεις στα παρεμφερή ωφελήματα που ανέρχονται σε  1,50% κατά μέσο όρο.  Αυτές οι βελτιώσεις κερδήθηκαν κύρια τα χρόνια 2009 – 2011.  Στο ίδιο χρονικό διάστημα διασφαλιστήκαν επίσης οι τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που είχαν αύξηση 10.96% στους συνολικούς μισθούς. 

 

Από το 2012, ξεκίνησε διάλογος για την ΑΤΑ, που δεν κατέληξε ακόμα, λόγω των θέσεων της ΟΕΒ.  Υπάρχει όμως από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, σεβασμός στην πρόταση που είχε υποβάλει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Η Συντεχνία μέσα από τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και το μνημόνιο με την Τρόικα, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην υπεράσπιση των συμφερόντων και των Συλλογικών Συμβάσεων των εργαζομένων.  Θα συνεχίσει τον αγώνα κύρια για τη διατήρηση, αλλά και για την  περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ζωής των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλλει το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο προς τα μέλη και τους εργαζόμενους των κλάδων που εκπροσωπεί η Συντεχνία.

 

Θα συνεχίσει τον αγώνα για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, για εφαρμογή του νόμου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για περαιτέρω βελτιώσεις στην Εργατική Νομοθεσία και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.  Ιδιαίτερη προσοχή και βάρος θα δοθεί στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στους τόπους  εργασίας.

 

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο εκφράζει την αντίθεση του με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στα θέματα της Κοινωνικής Πολιτικής και των κοινωνικών παροχών προς τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και γενικά το λαό. 

 

Το Συνέδριο έδωσε μεγάλη προσοχή στα θέματα της ενότητας και συνεργασίας στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Υπογράμμισε την ανάγκη για διατήρηση και για πάρα πέρα επέκταση αυτής της συνεργασίας, κάλεσε δε το Δ.Σ. στηριζόμενο στις αρχές της Συντεχνίας, να εργαστεί με καλή θέληση για διαφύλαξη της ενότητας, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον των ιδίων των εργαζομένων.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο ασχολήθηκε και με την οργανωτική δουλειά που ανάπτυξε η Συντεχνία στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο.

 

Η δουλειά που έγινε εκτιμήθηκε ως ικανοποιητική.  Πρέπει να συνεχιστεί και βελτιωθεί, ούτως ώστε η Συντεχνία να είναι οργανωτικά έτοιμη και σε θέση να διεξάγει αποτελεσματικά τους σκληρούς αγώνες που αναμένονται λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των επιθέσεων του κεφαλαίου και των αντεργατικών ενεργειών που προωθούνται από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

 

Το Συνέδριο καλεί τα στελέχη και μέλη της Συντεχνίας να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητα τους, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, έτσι που να βοηθήσουν τη Συντεχνία να αντεπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.  Να τη βοηθήσουν για να μπορεί να υπερασπίζεται με επιτυχία τα δίκαια των εργαζομένων και να προωθεί προς λύση τα καθημερινά και άλλα προβλήματα τους.

 

Το Συνέδριο επαναβεβαιώνει την προσήλωση του, στον αγώνα για λύση του κυπριακού, η οποία να επανενώνει το λαό σε μια Δικοινοτική, Διζωνική, Ομοσπονδία.  Λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα αντικατοπτρίζει τα γνήσια συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο στέλνει μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας προς όλους τους εργαζόμενους των κλάδων της Συντεχνίας.  Καλεί όλους σε εγρήγορση και αγώνα για να προστατευτούν οι κατακτήσεις και η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.  Για να κρατηθούν η Συντεχνία και η ΠΕΟ, μαζικές και δυνατές, ανάχωμα σε κάθε αντεργατικές ορέξεις.

 

Όλοι μαζί ενωμένοι, να εργαστούμε για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

 

ΖΗΤΩ ΤΟ 31ον ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

ΖΗΤΩ Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ

 

ΖΗΤΩ  Η  ΠΕΟ