• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ - 31 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Νάτια Κυρίτση

Γραμματέας Λάρνακας

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

 

Ο κλάδος των Πετρελαιοειδών περιλαμβάνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία πετρελαιοειδών και την εμφιάλωση και διακίνηση υγραερίου.

 

Στον κλάδο των Πετρελαιοειδών δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες. Στις οκτώ από αυτές υπάρχει Συλλογική Σύμβαση. Για τις τρεις εταιρείες από τις οκτώ (την Exxonmobil,τη B.P.Ε.Μ. και τα ΕΛΠΕ)  η Συλλογική Σύμβαση είναι ενιαία και είναι παγκύπρια ενώ οι άλλες πέντε (Όμιλος Λευκαρίτη, Συνεργκαζ, Superlube, Cypoil και Βάκο)  έχουν η καθεμία τη δική της. Τα ΕΛΠΕ από το 2013, ζητούν χωριστή διαπραγμάτευση και συνομολόγηση ξεχωριστής Συλλογικής Σύμβασης. Με παρέμβαση της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Εταιρεία απεδέχθη τη μεσολαβητική πρόταση που είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά για τις δυο άλλες εταιρείες και οι Συντεχνίες απεδέχθησαν να συζητήσουν τη μελέτη που θα εκπονήσει η Εταιρεία για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

 

Η συλλογική σύμβαση των εταιρειών Πετρελαιοειδών είναι μια από τις καλύτερες στην αγορά εργασίας, αφού προνοεί πολύ καλούς όρους εργασίας, μισθούς και ωφελήματα. 

 

Στα ίδια περίπου καλά επίπεδα, βρίσκεται η συλλογική σύμβαση της Superlube ενώ βήματα προόδου σημειώθηκαν μέχρι το 2012 και σε αυτή του Ομίλου Λευκαρίτη.  Με χαμηλότερους όρους απασχόλησης είναι οι συμβάσεις του Σύνεργκαζ και της Βάκο.

 

Στη διάρκεια που ανασκοπεί η Ε.Δ. υπήρξαν βελτιώσεις στους μισθούς και ωφελήματα μέχρι και το 2012.  Παρά τις πιέσεις των εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπήρξαν μειώσεις λόγω των προβλημάτων στην οικονομία.

 

Υπήρξαν και περιπτώσεις που έγιναν συμφωνίες συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας με μειώσεις σε ωφελήματα και όρους εργασίας και επαναφορά τους με τη λήξη της συμφωνίας.  Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα τα οποία παρακολουθούνται και προωθούνται για επίλυση σε συνεργασία με τις Τοπικές Επιτροπές και γενικά τους εργαζόμενους.

 

Σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο είναι οι ανοργάνωτες επιχειρήσεις, στον τομέα της εμφιάλωσης και εμπορίας υγραερίου, στον τομέα μεταφοράς πετρελαιοειδών, στον τομέα ανεφοδιασμού των αεροσκαφών και στα πρατήρια πετρελαιοειδών.  Η Συντεχνία  παρακολουθεί αυτό  το ζήτημα και θα συνεχίσει την προσπάθεια για οργάνωση αυτών των επιχειρήσεων για να βοηθήσει τους εργαζόμενους τους να εργάζονται με καλύτερους όρους απασχόλησης και ωφελημάτων. 

 

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  σημαντική ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας.  Όταν οι μελέτες της Κυβέρνησης ολοκληρωθούν θα διαφανούν καλύτερα και οι προοπτικές στον εργασιακό τομέα. Το θέμα αυτό  παρακολουθείται από κοινού με την ΠΕΟ ούτως ώστε να γίνουν έγκαιρα όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί, που θα βοηθήσουν και τους εργαζόμενους.

 

Τον Οκτώβριο του 2012, η Συντεχνία σε συνεργασία με την ΠΕΟ, διοργάνωσε με επιτυχία Ημερίδα «Για την αξιοποίηση των Κυπριακών Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων και τις προοπτικές απασχόλησης».

 

Σ’ αυτό το σημαντικό τομέα για την οικονομία της Κύπρου έχει ήδη συσταθεί από τη Συντεχνία τον Οκτώβριο του 2011, Παγκύπριο Κλαδικό Συμβούλιο. 

 

Οι σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται τα προσεχή χρόνια στην Κύπρο λόγω των υδρογονανθράκων επιβάλλουν την πιο στενή παρακολούθηση των  εξελίξεων στον κλάδο.  Με τη σωστή λειτουργία του, αναμένεται να βοηθά τη Συντεχνία να τοποθετείται με προτάσεις και εισηγήσεις στα ζητήματα αυτά, αλλά και να προωθεί για επίλυση τα διάφορα προβλήματα του κλάδου.