• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ - 31 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 

 

 

 

 

Του  Αριστοφάνη Δημοσθένους

Κ.Ο.Γ. Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν.- ΠΕΟ

 

Η  Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. είναι πολυκλαδική Συντεχνία και εκπροσωπεί τους εργαζόμενους που απασχολούνται στη Γεωργία ,Κτηνοτροφία, Μεταφορές, Αναψυκτικά, Χυμοποιεία, Ναυτικούς και στα Λιμάνια.  Ένας από τους βασικούς  κλάδους της Συντεχνίας είναι ο κλάδος των Λιμενεργατών – Σημειωτών ο οποίος  καλύπτει όλους τους Λιμενεργάτες , Σημειωτές, Επιστάτες  και Αχθοφόρους που εργάζονται και στα δύο Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας.

 

Με συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Συντεχνιών και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου  και επικυρώθηκε από τα Συμβούλια Λιμενεργασίας και των δύο Λιμανιών από 1.9.2008 προσλήφθηκαν στον κλάδο νέοι εργαζόμενοι. Στόχος της συμφωνίας ήταν, η ανανέωση του εργατικού δυναμικού στον κλάδο, η προσέλκυση νέων εταιρειών που μεταφέρουν φορτία υπό διαμετακόμιση, για αύξηση του κύκλου εργασιών στα Λιμάνια, η μείωση στα Λιμενεργατικά  κόστη,  αλλά και η μείωση των τιμών στα διάφορα εμπορεύματα προς όφελος των καταναλωτών.

 

Στόχος ακόμα της συμφωνίας ήταν οι νέοι εργαζόμενοι να εργάζονται καθημερινά κάτω από Συλλογική Σύμβαση, με όρους απασχόλησης που να τους επιτρέπουν  να ζήσουν μια υποφερτή ζωή και γενικά να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο.

 

Δυστυχώς όμως  η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και την δουλειά των Λιμανιών με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο όγκος εργασιών και στα δύο λιμάνια Λεμεσού  και  Λάρνακας. Η μείωση του όγκου εργασιών είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια να υποαπασχολούνται και να μειωθούν σημαντικά τα εισοδήματα τους.  

 

Η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ μελετώντας αυτό το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε  έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για άμβλυνση του.  Συγκεκριμένα έχει εισηγηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Αρχή Λιμένων Κύπρου:

 

  • Να επισπευτούν το συντομότερο δυνατόν τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης των Λιμανιών.
  • Να γίνει προσπάθεια από το αρμόδιο Υπουργείο και την Αρχή Λιμένων για προσέλκυση εταιρειών που μεταφέρουν φορτία τράνζιτ.
  • Να αγορασθεί νέος σύγχρονος εξοπλισμός για άμεση εξυπηρέτηση όλων των φορτίων και των πλοίων της νέας γενιάς. (π.χ. Γερανογέφυρες)

                                             

Η απόφαση της κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα των Λιμανιών δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι και στα δύο Λιμάνια ζουν στην αβεβαιότητα και διερωτώνται  τι θα γίνουν και αν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους. Η Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ εκφράζει την έντονη αντίθεση της και καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτικής της για το ξεπούλημα του Δημόσιου Πλούτου. Τάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις που είναι ενάντια στο ξεπούλημα τους. Σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται να αποτρέψει την απόφαση της κυβέρνησης, για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια να εργάζονται με ασφάλεια και υγεία.

 

Η δράση της  Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. - ΠΕΟ δεν περιορίζεται μόνο στα εθνικά πλαίσια και εντός της Κύπρου. Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (I.D.C.) συμμετείχε  ενεργά σε αρκετά Συνέδρια και  κινητοποιήσεις που έχουν κάμει  οι Ευρωπαίοι Λιμενεργάτες. Πραγματοποίησε επίσης στάσεις εργασίας στην  Κύπρο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς διάφορες οργανώσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη χώρα τους

 

Η Συντεχνία  θα συνεχίσει να παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Θα μελετά  τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και με τις παρεμβάσεις της θα προσπαθεί και στο μέλλον να ασκεί την επιρροή της, για να βρίσκονται οι πιο συμφέρουσες  λύσεις προς όφελος των λιμενεργατών, αλλά και γενικά των εργαζομένων στα λιμάνια.