• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ - 31 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

Του Χριστάκη Δημήτρη

Επαρχιακού  Γραμματέα

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της Γεωργίας -  Κτηνοτροφίας, είναι της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών προϊόντων, οι καιρικές συνθήκες,  η εμπορία και το κόστος παραγωγής. Με τη μείωση των φόρων στα  γεωργικά προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε. και την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων στη Ε.Ε. τα κυπριακά προϊόντα που είχαν εξαγωγές, είτε μηδενίστηκαν, είτε μειωθήκαν σημαντικά.

 

Η εξαγωγή σταφυλιών τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατακόρυφα, ενώ των  πατατών περιορίστηκε και των εσπεριδοειδών έχουν πολλά προβλήματα. Οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου και κύρια η χαμηλή βροχόπτωση και οι μικροί κλήροι ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια και μετά τη φιλελευθεροποίηση των εξαγωγών παρατηρούνται και φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων που επηρεάζου την εμπορία.

 

Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα την απασχόληση στους κλάδους της Γεωργίας, αλλά και τους μισθούς ωφελήματα των εργαζομένων. Για τους λόγους που σε συντομία περιγράφουμε πιο πάνω οι παραγωγοί είτε μείωσαν, είτε εκρίζωσαν αμπέλια και φρουτόδεντρα. Όσοι έμειναν στο επάγγελμα προσπαθούν να μειώσουν το κόστος μειώνοντας τους μισθούς και τα οφελειματα των εργαζομένων.

 

Στη συσκευασία πατατών τα οργανωμένα συσκευαστήρια μονομερώς μείωσαν τους μισθούς και οφελείματα κατά 18%. Τα τελευταία χρόνια με τη φιλελευθεροποίηση στην εμπορία των πατατών λειτούργησαν νέα μικρά συσκευαστήρια που μοίρασαν τη δουλειά με τα οργανωμένα. Τα ανοργάνωτα συσκευαστήρια έχουν πιο χαμηλό εργατικό κόστος και εργάζονται κυρία ευρωπαίοι.

 

Στα συσκευαστήρια εσπεριδοειδών η συσκευασία περιορίστηκε σε ποσότητες, άλλα και χρονικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης των προϋποθέσεων για το ανεργιακό επίδομα. Στα συσκευαστήρια εργάζονται Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες.                                                                                                  Στη Γεωργία - Κτηνοτροφία υπάρχουν και αρκετοί  εργαζόμενοι από τρίτες χώρες. Η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και η προσπάθεια μείωσης του κόστους οδήγησαν στην εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες και περιορισμένο αριθμό κοινοτικών. Σήμερα λόγω της κρίσης και της ανεργίας θα μπορούσε να εργοδοτηθούν Κύπριοι και Ευρωπαίοι, αλλά ο χαμηλός μισθός και οι όροι απασχόλησης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Στη Γεωργία Κτηνοτροφία οι επτά μέρες τη εβδομάδα και οι πάρα πολλές ώρες εργασίας, είναι παράγοντες αποτρεπτικοί να εργοδοτηθούν  Κύπριοι και Ευρωπαίοι.

 

Για να αλλάξει η κατάσταση που υπάρχει σήμερα πρέπει να μεγαλώσουν οι μονάδες που σήμερα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κάμουν επενδύσεις για τεχνολογική αναβάθμιση των μονάδων. Με αυτές τες αλλαγές θα μπορεί να γίνει καλύτερος προγραμματισμός με καλύτερους όρους εργοδότησής. Σήμερα υπάρχουν μεγάλες μονάδες που μπορούν να εργοδοτήσουν Κύπριους ή Ευρωπαίους. πχ για τη μεταφορά ζώων και λαχανικών σε μεγάλες μονάδες. Υπάρχουν επίσης μεγάλες μονάδες που έχουν μύλους ζωοτροφών, που μπορούν να εργοδοτήσουν Κύπριους για την παραγωγή και μεταφορά τους.

 

Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά τους όρους εργοδότης, διαμονής και διατροφής των εργαζομένων. Επίσης πρέπει να εξειδικεύση την έγκριση αδειών εργοδότης. Σήμερα η εργοδοτηση εργαζομένων από τρίτες χώρες γίνετε στις πλείστες περιπτώσεις για λόγους εργατικού κόστους και όχι λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.