• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ - 31 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ  ΤΗΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ

 

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 

ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΙΑ

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ

 

Έχοντας ως πρωταρχικό μας στόχο την υπεράσπιση με κάθε τρόπο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενόψει και του 31ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2014, θα παρουσιάσουμε μια σύντομη ανασκόπηση για τις χρονιές 2009-2013.

 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων που έχει η Κυπριακή οικονομία, η Συντεχνία μας κατάφερε να εκπληρώσει κάποιους από τους βασικούς της στόχους.

 

Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ανασκόπησης μας καταφέραμε να διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις και παράλληλα να επιτύχουμε αυξήσεις σε μισθούς και παρεμφερή ωφελήματα προς όφελος των εργαζομένων που εκπροσωπεί η συντεχνία μας. ( 2009 μέχρι 2011)

 

Στη συνέχεια, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε τους βασικούς μας στόχους. Έτσι, βασικό μας μέλημα ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων στα ίδια επίπεδα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εκμετάλλευση από μέρους των εργοδοτών. Το στόχο μας αυτό το καταφέραμε να τον καλύψουμε σε ένα μεγάλο βαθμό.

( 2012 μέχρι 2013 ) 

 

Φυσικά, ήταν επακόλουθο να αντιμετωπίσουμε και κάποια προβλήματα, τα οποία μας ανάγκασαν να προχωρήσουμε σε κάποιες παραχωρήσεις ωφελημάτων. Όλες οι παραχωρήσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων αφού και οι ίδιοι αντιλαμβάνονταν τα αντικειμενικά προβλήματα που υπήρχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες παραχωρήσεις έγιναν είναι μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. ( 2013 )

 

Παράλληλα συνεχίστηκε ο αγώνας για την προάσπιση του θεσμού της Α.Τ.Α. από τις συνεχείς επιθέσεις από μέρους των εργοδοτών για κατάργηση της.

 

Την ίδια στιγμή, η Συντεχνία  έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη της παράνομής απασχόλησης και της εφαρμογής των κριτηρίων για την απασχόληση των ξένων εργαζομένων.

 

Επίσης συνεχίστηκε η προσπάθεια για εφαρμογή και βελτίωση της Εργατικής Νομοθεσίας και της ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

 

Είμαι σίγουρος ότι το 31ον Παγκύπριο Συνέδριο μέσα στις νέες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα  σήμερα, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Νίκο Αναστασιάδη το Φεβρουάριο του 2013, θα χαράξει τη νέα πολιτική της Συντεχνίας για να δημιουργήσει τις συνθήκες ανασύνταξης  των εργαζομένων.

 

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή της Συντεχνίας. Να είναι ακόμα πιο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μεταξύ τους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Να έχουν υπομονή για να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθεια, πρώτα για να διατηρήσουν τα ωφελήματα που έχουν, άλλα και στη συνέχεια όταν θα βελτιωθεί η οικονομία να δώσουν με επιτυχία νέους αγώνες για να επανακτήσουν και να επεκτείνουν τα εργασιακά τους ωφελήματα ακόμα περισσότερο.