• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ - 31 ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ – ΧΥΜΟΠΟΙΕΙΩΝ

 

 

 

 

 

 

Κώστας Χρίστου

Γραμματέας Τμήματος Λευκωσίας

 

Ο κλάδος Αναψυκτικών – Χυμοποιείων είναι ένας από τους σημαντικούς κλάδους της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ.  Καλύπτει το προσωπικό που εργάζεται στις Εταιρείες αναψυκτικών ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ, ΠΕΨΙ – ΚΟΛΑ, ΚΕΑΝ και στο χυμοποιείο της Εταιρείας ΝΕΑ – ΣΕΒΕΓΕΠ. 

 

Σε αυτές τις εταιρείες απασχολούνται γύρω στα 500 άτομα. Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής που εφάρμοσαν οι εταιρείες δίδοντας σε εξωτερικούς συνεργάτες τις εργασίες μερικών τμημάτων τους.

 

Σε αυτές τις πολιτικές το συνδικαλιστικό μας κίνημα αντέδρασε, προειδοποιώντας και με απεργιακές κινητοποιήσεις. Τελικά αποφεύχθηκαν μονομερείς ενέργειες από τις εταιρείες, όμως υπήρξαν περιπτώσεις που έγιναν πλεονασμοί με έξτρα αποζημιώσεις, ενώ σε άλλες οι εργαζόμενοι έκαναν αποδεκτό το πακέτο εθελούσιας αποχώρησης που τους πρόσφεραν και αποχώρησαν μόνοι τους.

 

Τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου είναι αρκετά.  Η Συντεχνία με τα τοπικά της στελέχη τα παρακολουθεί στενά και πιέζει για την επίλυση τους.  Μέρος αυτών των προβλημάτων αφορούν τις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, που μέσα στις σημερινές συνθήκες αυξάνονται.

 

Στόχος της Συντεχνίας και των εργαζομένων είναι η αποτροπή των παραβιάσεων άρθρων των συμβάσεων, που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό.

 

Παρά τα πιο πάνω σοβαρά προβλήματα η Συντεχνία πέτυχε ανανεώσεις των Συμβάσεων με αυξήσεις μέχρι το 2011 και χωρίς διαφοροποιήσεις τα χρόνια 2012 – 2013.

 

Η συλλογική σύμβαση του κλάδου παραμένει από τις καλύτερες σε ωφελήματα και όρους εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.

 

Αδυναμία αυτής της περιόδου ήταν η μη τακτική σύγκλιση του Παγκύπριου Κλαδικού Συμβούλιου, το οποίο θα έπρεπε να παρακολουθά και συλλογικά σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο να προωθεί προς λύση τα προβλήματα.  Τα προβλήματα, σε αυτή την περίοδο κύρια προωθούνταν μέσα από Παγκύπριες εργοστασιακές συνελεύσεις, που πραγματοποιούνταν ξεχωριστά σε κάθε εταιρεία.

 

Το Παγκύπριο Κλαδικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το νέο Δ.Σ. της Συντεχνίας θα πρέπει να μελετήσουν τα πολλά προβλήματα που έχει ο κλάδος και με αποφασιστικότητα να τα προωθήσουν προς επίλυση. 

 

Πρέπει επίσης να κρατηθεί η συλλογική σύμβαση, στα επίπεδα που είναι σήμερα.  Αυτοί οι στόχοι μπορούν να έχουν επιτυχία μόνο μέσα από την ενότητα και αγωνιστικότητα όλων των εργαζομένων.

 

Το Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 09/10/2014, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.