• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 03/10/2009

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

 

 

Έντιμο Κύριο

 

Νίκο Νικολαίδη

 

Υπουργό Συγκοινωνιών & Έργων

Λευκωσία

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το 30ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου ΠΕΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα 3 Οκτωβρίου 2009, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ Λευκωσίας, συζήτησε μεταξύ άλλων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους που αντιπροσωπεύει η Συντεχνία και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου σας και αποφάσισε να θέσει υπόψη σας τα ακόλουθα: 

 

1.   ΛΙΜΑΝΙΑ

 

 

Α) Το Λιμάνι της Λάρνακας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποαπασχόλησης.  Η απόφαση, να δοθεί το λιμάνι σε στρατηγικό επενδυτή και η καθυστέρηση υλοποίησης αυτής της απόφασης έχει οδηγήσει το Λιμάνι της Λάρνακας σε πλήρη μαρασμό, με ουσιαστική μείωση των απολαβών των Λιμενεργατών και Αχθοφόρων.

 

Το Συνέδριο μας τονίζει την αναγκαιότητα για διατήρηση του λιμανιού της Λάρνακας με διπλό χαρακτήρα (εμπορικό και επιβατηγό) και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο σας, όπως άμεσα προχωρήσουν σε ενέργειες για αύξηση του κύκλου εργασιών του και στις αναγκαίες βελτιώσεις ιδιαίτερα του θαλάσσιου χώρου του. 

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να δοθεί σύντομα λύση και στο καθεστώς λειτουργίας του λιμανιού στο Βασιλικό, με βάση το νόμο περί Λιμενεργατών και Αχθοφόρων.

 

Β) Το Λιμάνι Λεμεσού  ουσιαστικά εργάζεται αυτή την περίοδο μόνο με κυπριακό φορτίο και τη διακίνηση επιβατών.  Τα υπό διαμετακόμιση φορτία έχουν περιοριστεί σημαντικά.

 

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου όσο και το Υπουργείο σας, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης φορτίων υπό διαμετακόμιση για να μην οδηγηθεί και το Λιμάνι Λεμεσού σε μαρασμό.

 

Στο λιμάνι Λεμεσού πρέπει να γίνουν έγκαιρα βελτιώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, που να καλύπτει τις μίνιμουμ ανάγκες των στόχων που έχουν τεθεί για το λιμάνι (αίθουσα επιβατών, χώροι για υπό διαμετακόμιση φορτίων, επέκταση δυτικού μόλου, αγορά γερανογέφυρων κ.ά.). 

 

Γ) Η Συντεχνία μας μαζί με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ μελέτησε επισταμένα και σε βάθος αυτά τα σοβαρά προβλήματα.  Με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς όλα τα αρμόδια σώματα και φορείς, όπως είναι και το Υπουργείο σας, επιθυμεί να συμβάλει στη σύντομη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στα δύο Λιμάνια του τόπου μας.

 

2.   ΝΑΥΤΙΚΟΙ

 

 

Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ναυτικών, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια αναγκαιότητα.  Οι Κύπριοι ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων υποβάλλονται σε αρκετά έξοδα για να αποκτήσουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται από διεθνείς συμβάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθέτησε.  Στην Ελλάδα η ευθύνη αυτή ανήκει στο κράτος, που όχι μόνο καταβάλλει όλα τα έξοδα της εκπαίδευσης, αλλά επιχορηγεί και μισθούς.

 

Το Συνέδριο μας καλεί το Υπουργείο σας όπως βοηθήσει στην επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος για τους Ναυτικούς μας, αφού οι απαιτήσεις για τα επίπεδα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ναυτικών συνεχώς ανεβαίνουν.  Η ίδρυση σχολής από το κράτος θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων και θα αυξήσει το ενδιαφέρον των Κυπρίων νέων προς το επάγγελμα του ναυτικού.

 

3.   ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

 

ΤοΣυνέδριο μας διαπιστώνει πως η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας, με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Τομέα των Μεταφορών επωμίζει και το Υπουργείο σας, με βαριές ευθύνες στον τομέα του ελέγχου της εφαρμογής της.

 

Πρέπει να προωθηθούν και εφαρμοστούν οι νομοθεσίες, που καλύπτουν θέματα ασφάλειας στην καθημερινή οδήγηση, όπως είναι για παράδειγμα, οι ώρες εργασίας των οδηγών, η τοποθέτηση ταχογράφων, οι επιθεωρήσεις και άλλα.

 

Η αναβάθμιση των Δημόσιων Επιβατηγών Μεταφορών είναι μια αναγκαιότητα για την Κύπρο.  Η ανάθεση των σημερινών εργασιών σε φορείς ανά επαρχία, ή ανά οδικούς άξονες στους σημερινούς επαγγελματίες, είναι θετική απόφαση, πρέπει όμως να συνοδεύεται και με τη διασφάλιση της μισθοδοσίας, των ωφελημάτων και όρων εργασίας των εργαζομένων στον τομέα. Το Συνέδριο σας συγχαίρει για τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει σ’ αυτό τον τομέα και αναμένει την ολοκλήρωση τους. 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το Συνέδριο εκφράζει την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αναμένει να γίνουν ακόμα περισσότερα στη συνέχεια.

 

Εάν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων επιλύσουν τα πιο πάνω προβλήματα, θα βοηθηθούν σημαντικά οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς, αλλά και η οικονομία του τόπου μας γενικότερα.

 

Η Συντεχνία μας είναι έτοιμη να συμβάλει στα μέτρα των δυνάμεων της για την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων.

 

Με εκτίμηση 

 

  Aθως Ελευθερίου Γενικός Γραμματέας