• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 03/10/2009

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έντιμη Κυρία

ΝΣωτηρούλλα Χαραλάμπους

Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων

Έντιμε Κυρία Υπουργέ,

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το 30ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου - ΠΕΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα 3 Οκτωβρίου 2009, στη Λευκωσία, αφού εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της, επιθυμεί να σας υποβάλει τα ακόλουθα:

 

1)   Το  Συνέδριο εκφράζει την εκτίμηση του για τις βελτιώσεις που έγιναν στην Εργατική και Κοινωνική Νομοθεσία.  Οι αλλαγές που έχουν γίνει συμβάλλουν στη βελτίωση και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και του κυπριακού λαού γενικότερα.

 

2)   Το Συνέδριο μας εκτιμά ότι παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει επιβάλλεται να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις στην εργατική και κοινωνική νομοθεσία, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι εργαζόμενοι.  Συγκεκριμένα εισηγούμαστε τα εξής:

 

Α) Στον νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για σκοπούς επιδομάτων μητρότητας, ασθένειας, βοηθημάτων γάμου, τοκετού, κηδείας και σύνταξης ανικανότητας και από 20 πληρωμένες ή πιστωμένες εισφορές κατά το προηγούμενον έτος εισφορών, να μειωθούν στις 13 πληρωμένες ή πιστωμένες εισφορές, για να καλύπτονται και οι εποχιακά απασχολούμενοι, των οποίων η εργασία έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Για τις ίδιες παροχές ζητούμε επίσης όπως μειωθεί η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπει εισφορά για 26 εβδομάδες, στις 15 εβδομάδες.

 

Β)   Ζητούμε την εντονότερη παρέμβαση του Υπουργείου σας για εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στους τόπους δουλειάς.

 

3)   Το Συνέδριο μας εκτιμά ότι η μικρή έστω αύξηση που έχει η ανεργία τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητική και πρέπει το συντομότερο να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.  Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι:

 

Α)   Να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για πάταξη της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, καθώς και για την αδήλωτη εργασία.

 

Β)   Να καταρτιστούν προγράμματα για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων (ανέργων) σε τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία.

 

Γ)   Να γίνεται σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων για σωστή επαγγελματική επιλογή.

 

4)   Το Συνέδριο μας χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου σας να συσταθεί τριμερής Συμβουλευτική Επιτροπή για εξέταση αιτημάτων απασχόλησης αλλοδαπών στο τομέα της γεωργίας.

 

Το Υπουργείο σας θα πρέπει να καθιερώσει τακτικές επαφές στους χώρους εργασίας και διαμονής των αλλοδαπών εργαζομένων από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, για να εξετάζουν επί τόπου αν τηρούνται οι όροι απασχόλησης τους και αν οι συνθήκες διαβίωσης είναι κατάλληλες.

  Θα πρέπει επίσης να παρθούν αποφασιστικά μέτρα για πάταξη της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες σαν φθηνή εργατική δύναμη με επακόλουθο να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στους κύπριους εργαζόμενους.  Οι εργοδότες που απασχολούν παράνομους θα πρέπει να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρούνται παραδειγματικά. 5)   Το Συνέδριο μας απαιτεί όπως γίνονται τακτικότεροι έλεγχοι για την εφαρμογή των νόμων, για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων, των ταχογράφων κ.ά., από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου σας.

 

 

Με τη βεβαιότητα ότι θα αντικρίσετε θετικά τις εισηγήσεις μας και θα πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για γρήγορη επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

 

Αθως Ελευθερίου

Γενικός Γραμματέας