• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 03/10/2009

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΟ 30ΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

 

Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση

Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

30ον Παγκύπριο Συνέδριο ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συνδέλφισσες/οι

 

 

Εκ μέρους του Γ.Σ. της ΠΕΟ απευθύνω θερμό, αγωνιστικό συναδελφικό χαιρετισμό στο 30ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα πετυχημένο και παραγωγικό συνέδριο.

 

 

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ, με την δράση της όλα αυτά τα χρόνια και τους καθημερινούς αγώνες που δίνει υπέρ των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, κατάφερε να καταξιωθεί ως ο βασικός και γνήσιος εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ευαίσθητους κλάδους των μεταφορών, των λιμανιών και της γεωργίας.

 

 

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στους κλάδους που εκπροσωπεί η Συντεχνία, κατορθώνει να ενισχύεται οργανωτικά και να αυξάνει την δύναμη της και έχει πετύχει σημαντικά  επιτεύγματα για τους εργαζόμενους μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

 

 

Σημαντική είναι και η παρέμβαση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ σε διεθνές και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την ενεργό συμμετοχή της σε όλες τις  κινητοποιήσεις που τελικά απέτρεψαν ή και ανέτρεψαν Οδηγίες της Ε.Ε με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, όπως π.χ. η οδηγία για την λεγόμενη «ελεύθερη πρόσβαση σε Λιμενικές υπηρεσίες».

 

 

Βέβαια, αυτές οι επιτυχίες δεν ήρθαν από μόνες τους.  Οφείλονται στην σκληρή και συλλογική δουλειά των στελεχών της Συντεχνίας και στην συνέπεια  και την ταξική  πολιτική που ακολουθεί το κίνημα μας στα πλαίσια των κατευθύνσεων που χαράσσει η ΠΕΟ.

 

 

Οι μέρες που διανύουμε είναι σίγουρα δύσκολες για τους εργαζόμενους αφού βιώνουμε ως Κύπρος και εμείς τις συνέπειες μιας Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης. Η δική μας ευγενική φιλοδοξία δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιδίωξη, μέσα ακριβώς σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι εργαζόμενοι  να αισθάνονται ότι η Συντεχνία τους μπορεί να τους εκφράσει σωστά και αποτελεσματικά, και να  τους προστατεύσει από αυθαιρεσίες και μονομερείς αποφάσεις.

 

 

Η τεράστιας έκτασης κρίσης είναι κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού.  Γι’ αυτήν δεν ευθύνονται καθόλου οι εργαζόμενοι και είναι απαράδεκτο να καλεστούν αυτοί να πληρώσουν το τίμημα.

 

 

Μαζί με το τραπεζικό σύστημα που παρέσυρε στην κατάρρευση του και τις οικονομίες αρκετών ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών,  κατέρρευσαν και οι διάφοροι μύθοι που είχαν καλλιεργηθεί την τελευταία 20ετία για την δήθεν παντοδυναμία της αγοράς και του σκληρού ανταγωνισμού. Ούτε η αγορά ούτε ο ανόθευτος ανταγωνισμός μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ομαλή εξέλιξη, ούτε μπόρεσαν να αποτρέψουν την καταστροφή εκατομμυρίων νοικοκυριών που έχασαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους ή ακόμα τις οικονομίες τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Οι θιασώτες του λεγόμενου «λιγότερου κράτους» και της παντοδυναμίας του ιδιωτικού μονοπωλίου θυμήθηκαν τώρα τον ρόλο του κράτους ως ναυαγοσώστη.

 

 

Αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και την οικονομία της χώρας μας. Παρόλο που η Κύπρος συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες βρίσκεται σε καλή κατάσταση και περιλαμβάνεται στις 3 καλύτερες οικονομίες στην Ε.Ε., εντούτοις δεν είναι δυνατόν η κρίση να αφήσει την κυπριακή οικονομία εντελώς αλώβητη.

 

 

Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε σωστά και έγκαιρα, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης και διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια. Πολύ ορθά η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση του προϋπολογισμού και την ενεργητική παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και της ταυτόχρονης στήριξης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων.

 

 

Εκτιμούμε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση και τα μεγάλα κονδύλια που διατέθηκαν για αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, για στήριξη της απασχόλησης, για ενίσχυση της ρευστότητας και για ενίσχυση της κατασκευαστικής βιομηχανίας και του τουρισμού, συνέτειναν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

 

 

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο κοινωνικός διάλογος για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι τακτικός, συνεχής και ουσιαστικός. Αυτό αποδεδειγμένα συνέτεινε σημαντικά στο να επιτευχθούν συγκλίσεις στους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και να παραχθούν θετικά αποτελέσματα.

 

 

 

 

Αγαπητοί Φίλοι,

 

 

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές  συνθήκες, η Κυβέρνηση συνέχισε την εφαρμογή του κοινωνικού της προγράμματος και τα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

 

 

Η Κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα παράξει σημαντικό κοινωνικό έργο, δίνοντας κάθε φορά και με κάθε τρόπο, έντονο στίγμα  μιας ανθρωποκεντρικής και φιλεργατικής Διακυβέρνησης.

 

 

Αποτελεί πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους της Κύπρου, το γεγονός  ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο δίνουμε τις μάχες μας για την προστασία και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνθήκες όπου κυβερνά μια κυβέρνηση με φιλολαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα και για την οποία η υπόθεση της προάσπισης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και τη διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

 

 

Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνηση του και εργαζόμαστε μαζί της δημιουργικά για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο του λαού.

 

 

Με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε και τις προσπάθειες του Προέδρου  Χριστόφια για επανένωση του νησιού μας. Στηρίζουμε τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για επίτευξη μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στηριγμένη στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., στις συμφωνίες κορυφής των δύο κοινοτήτων και στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες,  που να επανενώνει τη χώρα και το λαό και να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τα ξένα στρατεύματα.

 

 

Η πλευρά μας απέδειξε στην πράξη ότι εργάζεται με καλή θέληση και πολιτική βούληση, με στόχο την λύση και την επανένωση. Ο Πρόεδρος, θέτει προτάσεις που έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας και της λειτουργικότητας του κράτους, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ Εργαζόμαστε συστηματικά σε συνεργασία με την αδελφική μας οργάνωση στην Τ/Κ κοινότητα, την DEV-IS και με άλλες Τ/Κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τη δημιουργία της αναγκαίας δυναμικής μέσα στους Κύπριους εργαζομένους, η οποία να στηρίζει και να βοηθά την προσπάθεια που καταβάλλεται.

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

 

Η αυξημένη ανεργία που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες αποτελεί την σκληρή έκφραση της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι στην 3η καλύτερη θέση της Ε.Ε, η ανεργία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται αυξημένη σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Η αύξηση της ανεργίας είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, επειδή πλήττονται καίρια οι εργαζόμενοι και το βιοτικό τους επίπεδο.

 

 

Σε αυτά τα πλαίσια, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στην Υπουργό Εργασίας για αντιμετώπιση της ανεργίας.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι συνολική απάντηση στην κρίση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη συνέχιση της αναπτυξιακής πολιτικής με ατμομηχανή τις δημόσιες επενδύσεις και την συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής.  Μέσα από έντονα αναπτυξιακή πολιτική, που να στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης έχοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τους απλούς ανθρώπους. Εργαζόμαστε συστηματικά στην κατεύθυνση της ανάγκης για υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της Κυβέρνησης στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα  αναπτυξιακά έργα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την οικονομία.

 

 

Πέραν όμως από την γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια, η απασχόληση μπορεί να στηριχτεί και με έκτακτα στοχευμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

 

Οι προτάσεις μας στρέφονται από την μια προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης εργοδότησης ανέργων, και από την άλλη στην αποτροπή των απολύσεων και την καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης.

 

 

Πιο συγκεκριμένα. προτείνουμε την επιδότηση θέσεων εργασίας σε οργανωμένες επιχειρήσεις για τη πρόσληψη ανέργων. Την Κατάρτιση αντί της απόλυσης με προγράμματα για εκπαίδευση και επανεκπαίδευση. Την παροχή κινήτρων για προώθηση της αυτοαπασχόλησης. Την εξειδικευμένη επιδότηση θέσεων εργασίας σε οργανωμένες επιχειρήσεις για τη πρόσληψη νέων επιστημόνων.  Προτείνουμε την ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας στο θέμα της αναστολής εργασιών των ξενοδοχείων και την επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων στον Τουριστικό Κλάδο, με στόχο να μην αναστέλλουν τα Ξενοδοχεία τις εργασίες τους τον χειμώνα, αλλά να παραμένουν σε λειτουργία ολόχρονα, με πολλαπλά οφέλη για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

 

 

Πρέπει  να ενταθούν τα μέτρα για καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργοδότησης και να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα. Προτείνουμε να γίνει καταγραφή σε πρώτη φάση όλων των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο και να εκδοθεί Κάρτα Εργασίας που θα αναγράφονται ο εργοδότης και η ειδικότητα τους, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας.

 

 

Προτείνουμε επίσης της καθιέρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει αμέσως την πρόσληψη υπαλλήλου στο Υπουργείο Εργασίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.  Κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την δυνατότητα των παράνομων εργοδοτών να βρίσκουν παράθυρα διαφυγής όταν διαπιστώνεται ότι εργοδοτούν αδήλωτους εργαζομένους.

 

Εισηγούμαστε επίσης τον σχεδιασμό προγραμμάτων για την απασχόληση των λεγόμενων ηλικιωμένων εργαζομένων και την θέσπιση νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την παρεμπόδιση των απολύσεων στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων για εκσυγχρονισμό του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου.

 

 

Εισηγούμαστε ταυτόχρονα και περαιτέρω μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ειδικότερα αυτών που παραμένουν άνεργοι πέραν των 6 μηνών.

 

 

Αγαπητοί Φίλοι,

 

 

Έχοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τη δέσμευση της Κυβέρνησης για μη επιβολή νέων φορολογιών, είναι ανάγκη όλοι να δείξουμε υπεύθυνη στάση και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο καθένας βέβαια με βάση το εκτόπισμα και τις δυνατότητες του.

 

 

Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρούμε ότι η εξαγγελθείσα πολιτική για πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να στηριχτεί και να υλοποιηθεί. Η ΠΕΟ στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής την οποία θεωρούμε γάγγραινα για τη κοινωνία μας. Η φοροδιαφυγή πλήττει πρώτιστα την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της αποτελεί για μας μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

 

 

Επίσης, μετά τις θαρραλέες αποφάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας με την διάθεση πολλών εκατομμυρίων με χρεόγραφα εγγυημένα από την Κυβέρνηση, αναμένουμε επιτέλους να δούμε υλοποίηση των υποσχέσεων των τραπεζών για μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Πλέον, όλα τα προσχήματα που προβάλλονταν έχουν εκλείψει.

 

 

Θεωρούμε αναγκαίο η σημαντική ρευστότητα των 3,2 δις με φτηνό κόστος, που θα αντλήσουν οι τράπεζες με χρεόγραφα που στην ουσία θα έχουν την εγγύηση του κράτους, να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία του τόπου με προσυμφωνημένα και σωστά ιεραρχημένα κριτήρια, ώστε να συμβάλει πραγματικά στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων με ιδιαίτερα έμφαση στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να δεσμευτούν για το που, πως και πότε θα διαθέσουν αυτά τα δάνεια, ώστε να λειτουργήσουν ως μηχανή ανάκαμψης και σωστής ανάκαμψης. 

 

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι άρχισε να εκδίδει αποφάσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ φαίνεται να μπαίνει στην πρακτική πλέον εφαρμογή του ρόλου και της αποστολής της που είναι η προστασία των καταναλωτών. Ο αγώνας ενάντια στην αισχροκέρδεια, ενάντια στην κερδοσκοπία και στα καρτέλ είναι μέρος του αγώνα για πιο δίκαιη κοινωνία για τους εργαζομένους και τους απλούς ανθρώπους.

 

 

Καταλήγοντας, επισημαίνω για μια ακόμα φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αξιοποιηθεί η κρίση από τους εργοδότες για να κερδίσουν πλεονεκτήματα σε βάρος της εργασίας, των όρων απασχόλησης των εργαζομένων και της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες που να υποσκάπτουν τα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων. Δεν θα συνηγορήσουμε σε καμιά παραβίαση συμβατικών ή άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων ή αδικαιολόγητες απολύσεις.

 

 

Αγαπητοί Φίλοι,

 

 

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο Συνέδριο με την διαβεβαίωση ότι η ηγεσία της ΠΕΟ θα είναι πάντα δίπλα στη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ και θα την στηρίζει στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους.

 

Ευχαριστώ