• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 03/10/2009

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟΣΤΟ 30ΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αντιπρόσωποι,

 

Σας καλωσορίζουμε στο 30ον Παγκύπριο Συνέδριο μας.  Η εδώ παρουσία σας, μας τιμά ιδιαίτερα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

 

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ικανοποίησης, καλωσορίζουμε την αντιπροσωπεία της DEVIS, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της συν. Μεχμέτ Σείς.  Η παρουσία τους στο Συνέδριο μας, εκφράζει την κοινή μας επιθυμία να αγωνιστούμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

 

Καλωσορίζουμε επίσης στο Συνέδριο μας,  εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες από  Διεθνείς, Περιφερειακές και Εθνικές οργανώσεις, με τις οποίες η οργάνωση μας έχει πολύ καλές σχέσεις.  Το συν. Jose Manuel Oliveira Πρόεδρο και τη συν. Anabela Vogado, της Διεθνούς Μεταφορών, το Julien Huck Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Διεθνούς της Γεωργίας, Τροφίμων, Εμπορίου και Ένδυσης, το συν. Νίκο Ορφανό Γενικό Γραμματέα του Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  το συν. Georgy Stoliarenko Πρόεδρο και το συν.Nikolai Shukhanov υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Υδάτινων Μεταφορών, τον συν. Nikolay Shuprina Πρόεδρο της Περιφέρειας του Μπέλκαρατ, και τη Galina Yurova Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Εκπαίδευσης, της Συντεχνίας Αγροβιομηχανικού Συμπλέγματος της Ρωσίας και τους συν. Βασίλη Αρτεμίου Οργανωτικό Γραμματέα και Γιάννη Νιβορλή Έφορο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.

 

Το Συνέδριο μας τιμούν με την παρουσία τους, βετεράνοι  που διετέλεσαν επαγγελματικά στελέχη της Συντεχνίας μας, μεταξύ των οποίων και πρώην καταξιωμένοι Γενικοί Γραμματείς της.  Στο πρόσωπο τους χαιρετίζουμε όλους τους βετεράνους μας, οι οποίοι με απαράμιλλο ήθος, θάρρος και ανιδιοτέλεια, τέθηκαν επικεφαλής των αγώνων της Συντεχνίας μας σε δύσκολες χρονικές περιόδους, πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα προς όφελος των μελών μας και των εργαζομένων γενικότερα.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Το 30ο Συνέδριο μας, συνέρχεται σε μια πολύ σημαντική περίοδο για την ανθρωπότητα, καθώς και για την Κύπρο και το μέλλον της.  Την περίοδο που ανασκοπούμε έχουν συμβεί σημαντικά Διεθνή γεγονότα. Τα σημαντικότερα αφορούν την τρομοκρατία, τις ενέργειες για την καταπολέμηση της και τα αποτελέσματα τους, καθώς και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

Οι πόλεμοι που έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο καθεστώς των Ταλιπάν στο Αφγανιστάν και ενάντια στο καθεστώς του Σάταμ Χουσέιν στο Ιράκ, ανέτρεψαν μεν αυτά τα καθεστώτα, αλλά δεν έχουν βοηθήσει καθόλου τους λαούς των δύο χωρών και της γύρω περιοχής.  Ούτε και έχουν πετύχει να σταματήσουν την τρομοκρατία.  Αντίθετα, καθημερινά διαπιστώνουμε πως με αυτές τις ενέργειες, την εκτρέφουν και την ενισχύουν.

 

Στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Παλαιστίνη, παρά τις συμφωνίες που έγιναν, το Ισραήλ με την ανοχή, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, συνεχίζει να δολοφονεί καθημερινά χιλιάδες άοπλους και ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους.  Με τη στρατιωτική τους ισχύ, επιδιώκουν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

 

Είναι πιστεύουμε κοινή η διαπίστωση πως η νέα τάξη πραγμάτων λειτουργεί με βάση  το δίκαιο του ισχυρού, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την επιβολή των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

 

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, οι συντηρητικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, προσπάθησαν με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.  Κύριος στόχος τους ήταν η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, με την παράλληλη αύξηση των κερδών τους.

 

Τι είναι αυτό που κατάφεραν; Είχαν μεν πετύχει εν μέρη τους στόχους τους, αλλά ταυτόχρονα έφεραν με την απληστία τους την παγκόσμια οικονομική κρίση, που στο πέρασμα της σαρώνει και τους ίδιους. Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης τις πληρώνουν και οι εργαζόμενοι, που παρόλο ότι δεν  φέρουν κανένα μερίδιο ευθύνης, εντούτοις πληρώνουν τις συνέπειες της. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι’ αυτό και φυσιολογικά υπάρχει  έντονη αντίδραση τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία του κυπριακού προβλήματος.  Όπως είναι γνωστό τον Απρίλη του 2004, η Ελληνοκυπριακή κοινότητα υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί αρνητικά στο δημοψήφισμα πάνω στο  Σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.  Το σχέδιο εκείνο δεν ήταν δυστυχώς αποτέλεσμα συμφωνίας στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αποτέλεσμα επιδιαιτησίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που χαρακτηρίζουν μια τέτοια διαδικασία, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε συμφωνίες που καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας και ενός ολόκληρου λαού.

 

Στη συνέχεια εργαστήκαμε μέσα σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για να διατηρήσουμε το κλίμα συνεργασίας και επαναπροσέγγισης μεταξύ των δυο κοινοτήτων.  Ιδιαίτερα στο χώρο του Συνδικαλιστικού κινήματος, με προσοχή, επιμονή και ανοικτό πνεύμα, καταφέραμε μαζί με προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις να διατηρήσουμε και τελικά να αναβαθμίσουμε στην πορεία το επίπεδο της συνεργασίας και της κοινής δράσης για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

 

Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσε ένα ιστορικό σημείο καμπής στην πορεία των εξελίξεων στο κυπριακό, γεγονός το οποίο φάνηκε σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του.

 

Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες πέτυχε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πρόσφατα να ξεκινήσει ο 2ος γύρος των απευθείας συνομιλιών.  Στόχος, η εξεύρεση λύσης που θα προνοεί ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  Να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε., να βρίσκετε στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.   Θα πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, μακριά από οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας και εξάρτησης.   Λύση η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα οράματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων και όχι τα συμφέροντα των οποιονδήποτε ξένων.

 

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για συμφωνημένη λύση, μακριά από επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα μέλλον ειρηνικό και ασφαλισμένο για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

 

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών και προβληματισμών των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

 

Την περίοδο που ανασκοπούμε  η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς  συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επίλυση του Κυπριακού και εντός της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας και τις Ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας.

 

Στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γνωρίζουμε ότι οι δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο, είναι δυνάμεις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές.  Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από κοινού με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης είχαμε ιστορικές ανακατατάξεις. Το ζήτημα το οποίο ασφαλώς δεσπόζει αυτή την περίοδο, είναι η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ουσιαστική συμβολή και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

 

Η εκλογή Χριστόφια έχει σπάσει μια σειρά από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις της κυπριακής πολιτικής ζωής.   Έχει ξεκαθαρίσει ότι η αριστερά, ως πολιτική δύναμη, δεν προορίζεται να λειτουργεί μόνο ως δύναμη πίεσης και διεκδίκησης αλλά δικαιούται και μπορεί να κυβερνήσει και μάλιστα να κυβερνήσει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

 

Ο στόχος μας αυτή την περίοδο, είναι η πλήρης εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης το οποίο έγινε και με τη δική μας συμβολή και έχει σαφή προοδευτικό χαρακτήρα.  Αυτός ο στόχος βέβαια, δεν αναιρεί την υποχρέωση μας να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την υπόσταση, την αυτονομία και το ρόλο του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα της ΠΕΟ.

 

Την κυβέρνηση θα τη στηρίξουμε και θα εργαστούμε για να εφαρμόσει εκείνα που έχει υποσχεθεί στον κόσμο μέσα από το προεκλογικό της πρόγραμμα.  Ταυτόχρονα όμως το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα συνεχίσει να είναι δύναμη διεκδίκησης, δύναμη πίεσης και αγώνα.   Αν δεν υπάρχει αγώνας, αν δεν υπάρχει οργάνωση και διεκδίκηση, δεν υπάρχει πρόοδος στην κοινωνία.

 

Η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε παρά το γεγονός ότι εργάστηκε μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στους κλάδους που εκπροσωπεί, έχει πετύχει σημαντικές επιτεύξεις μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται θετικά στους στόχους που είχαμε θέσει.

 

Στην πενταετία που πέρασε έχουμε πετύχει συνολικές αυξήσεις 12,86% κατά μέσο όρο και 2,05% σε παρεμφερή ωφελήματα.  Το τιμαριθμικό επίδομα την ίδια χρονική περίοδο, αυξήθηκε 14,96% πάνω στους συνολικούς μισθούς. Αυτές οι επιτεύξεις βοήθησαν στη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελών μας.

 

Την πολιτική των διεκδικήσεων μέσα από τις ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων θα τη συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με στόχο τη διατήρηση  και περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.  Η πολιτική των διεκδικήσεων για τις αυξήσεις και άλλα ωφελήματα, θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, το ρυθμό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας και το μερίδιο των εργαζομένων στο Εθνικό Εισόδημα.

 

 

 

Θα ήθελα στη συνέχεια να αναφέρω μερικά από τα κυριότερα κλαδικά προβλήματα τα οποία η Συντεχνία μας αντιμετωπίζει και με διάφορους τρόπους, μη αποκλειομένων και των δυναμικών κινητοποιήσεων εάν χρειαστεί, πρέπει να τα προωθήσει.

 

Ο κλάδος της Γεωργίας εξακολουθεί να συρρικνώνεται.  Οι καιρικές συνθήκες από τη μια και η πολιτική που ακολουθεί η  Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, έχουν επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του κλάδου.

 

Οι απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο συνεχίζονται, ενώ οι αλλοδαποί και κοινοτικοί εργαζόμενοι αυξάνονται σε βάρος των Κυπρίων εργαζομένων.  Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολύ σοβαρές, γι αυτό και όλοι οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να λάβουν άμεσα μέτρα, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων για να βοηθηθεί ο κλάδος να ανακάμψει.

 

Ταυτόχρονα πρέπει να περιοριστεί η παραχώρηση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς εργάτες μόνο στις απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις και να καταγγελθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που εργοδοτούν παράνομους ή και ανασφάλιστους εργάτες.  Επιπτώσεις πρέπει να έχουν και οι εργοδότες που παραβιάζουν επανειλημμένα τα συμβόλαια των αλλοδαπών εργαζομένων.

 

Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης, για τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής για να εξετάζει  τις αιτήσεις για απασχόληση αλλοδαπών στο τομέα της Γεωργίας.  Ήταν μια πάγια απαίτηση μας που εάν λειτουργήσει σωστά, έχει να προσφέρει αρκετά στον κλάδο της Γεωργίας.

 

Στον κλάδο των Μεταφορών εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά και σοβαρά προβλήματα. Επειδή η πλειοψηφία των οδηγών μέχρι σήμερα είναι ανοργάνωτοι και αρκετοί άλλοι αυτοεργοδοτούμενοι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε στο βαθμό που επιθυμούμε τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους.

 

Όσον αφορά την εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, είμαστε ακόμα αρκετά πίσω, αφού οι περιορισμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους επιθεωρητές είναι περιορισμένοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη συμμόρφωση. Βελτίωση υπήρξε στα θέματα της χορήγησης της επαγγελματικής άδειας και ιδιαίτερα στην εξεταστέα ύλη για τη διαπίστωση του επιπέδου της επαγγελματικής κατάρτισης των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων.

 

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την επίλυση του, είναι η κάλυψη με ασφάλεια των ιδίων των οδηγών τους οποίους δεν καλύπτουν οι ασφάλειες, και η εξεύρεση τρόπων κάλυψης όλων των ζημιών, σε περίπτωση ατυχήματος.  

 

Στον κλάδο των Λιμενεργατών έχουν σημειωθεί αρκετές αλλαγές την περίοδο που ανασκοπούμε. Το σημαντικότερο γεγονός στον κλάδο είναι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Συντεχνιών και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου με τη βοήθεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Η συμφωνία προνοούσε εθελοντική αποχώρηση όλων των λιμενεργατών και σημειωτών με σημαντικές αποζημιώσεις και πρόσληψη νέων που απασχολούνται με νέα συμφωνημένη συλλογική σύμβαση.

 

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη με στόχο τη μείωση των λιμενεργατικών κόστων, την ανανέωση του εργατικού δυναμικού στον κλάδο αυτό, την προσέλκυση νέων εταιρειών που μεταφέρουν φορτία υπό διαμετακόμιση για αύξηση του κύκλου εργασιών στα λιμάνια, αλλά και τη μείωση των τιμών στα διάφορα εμπορεύματα προς όφελος των καταναλωτών.

 

Παρά το ότι έχουμε πετύχει τους πιο πάνω στόχους, σήμερα άρχισαν να διαφαίνονται κάποια άλλα προβλήματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και τη δουλειά των λιμανιών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος εργασιών  και οι λιμενεργάτες κυρίως της Λάρνακας, καθώς και οι αχθοφόροι να έχουν πολύ  μειωμένες  απολαβές . 

 

Η Συντεχνία μας έχει κάνει διαβήματα για επίλυση αυτών των προβλημάτων.  Στα πλαίσια αυτά έχουμε ζητήσει  όπως το λιμάνι του Βασιλικού ενταχτεί  κάτω από τον περί Λιμενεργατών Νόμο ούτως ώστε τα φορτία που εξυπηρετούνται σήμερα από τρίτους να εξυπηρετούνται από τους λιμενεργάτες Λάρνακας για να λυθεί και το πρόβλημα της απασχόλησης  τους.

 

Ζητήσαμε επίσης από την Αρχή Λιμένων Κύπρου να επισπεύσει τα έργα ανάπτυξης των λιμανιών. Πιστεύουμε πως με την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης θα προσελκύσουμε νέες εταιρείες που μεταφέρουν υπό διαμετακόμιση φορτία και έτσι θα αυξηθεί ο όγκος εργασίας στα λιμάνια.

 

Την  περίοδο που ανασκοπεί η Ε.Δ. ένα από τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε επίσης  να αντιμετωπίσουμε ήταν η προτεινόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών.  Αν ψηφιζόταν όπως είχε συνταχθεί από την Επιτροπή, με το δικαίωμα που έδινε στους πλοιοκτήτες  για αυτοεξυπηρέτηση των πλοίων στην ουσία θα καταργούσε  τον κλάδο των Λιμενεργατών.

 

Η Συντεχνία μας, που είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (I.D.C.) πήρε ενεργό μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από όλους τους Ευρωπαίους Λιμενεργάτες για να αποτραπεί η ψήφιση της Οδηγίας.  Στην Κύπρο έγιναν 4 απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικής διάρκειας 53 ωρών.  Συμμετείχαμε επίσης ενεργά σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με αντιπροσωπείες μας στις οποίες  συμμετείχαν και Λιμενεργάτες.

 

Με τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και με τη δική μας συμμετοχή, έχουμε καταφέρει να καταψηφιστεί η οδηγία από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιανουάριο του 2006 για δεύτερη φορά.

 

Η Συντεχνία μας παρακολουθεί επίσης από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις γύρω από όλα τα προβλήματα του κλάδου και έγκαιρα παρεμβαίνει προς τα αρμόδια όργανα και φορείς  για τη σωστή αντιμετώπιση και την επίλυση τους.

 

Ο κλάδος των Ναυτεργατών καλύπτει τους ναυτικούς που εργάζονται σε υπό Κυπριακή σημαία πλοία, εμπορικά και επιβατηγά.  Συνομολογούνται δύο συλλογικές συμβάσεις, μια για κάθε κατηγορία πλοίων, που καλύπτουν τη μισθοδοσία, τα ωφελήματα και τους όρους εργασίας τους.

 

Με την ανανέωση των δύο συλλογικών συμβάσεων στην περίοδο που ανασκοπούμε έχουν βελτιωθεί τόσο οι μισθοί όσο και άλλα ωφελήματα. Υπάρχουν όμως προβλήματα στην παρακολούθηση και εφαρμογή της κυπριακής συλλογικής σύμβασης στα πλοία που την υπογράφουν αφού ελάχιστα από αυτά προσεγγίζουν τα λιμάνια μας.  Αυτό το γεγονός μας δυσκολεύει επίσης στην παρέμβαση για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα αυτών των πλοίων.  Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία με Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του εξωτερικού.

 

Η Συντεχνία μας στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, έχει αναπτύξει σχέσεις με διάφορες διεθνείς, περιφερειακές  και εθνικές Οργανώσεις Ναυτικών και με μερικές από αυτές έχει υπογράψει διμερής συμφωνίες.  Αυτές οι συμφωνίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γι’ αυτό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του σ’ αυτό το ζήτημα.

 

Την περίοδο που ανασκοπούμε έχει λυθεί και ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά τις εισφορές των Κυπρίων ναυτικών στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) της Ελλάδας.  Οι επίμονες προσπάθειες και ενέργειες της Συντεχνίας μας, έφεραν καρπούς με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι Κύπριοι ναυτικοί που είχαν εισφορές στο ΝΑΤ και έχουν συνταξιοδοτηθεί, υπόβαλαν ήδη αιτήσεις και παίρνουν την ανάλογη σύνταξη από το ΝΑΤ.

 

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ναυτικών.  Γι’ αυτό το θέμα η Συντεχνία μας συνεχίζει τις προσπάθειες της για να αναλάβει αυτή την ευθύνη η πολιτεία.

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι κλάδοι της Συντεχνίας μας, όπως είναι των Αναψυκτικών και των Πετρελαιοειδών.  Το σημαντικότερο από αυτά αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας. Η Συντεχνία μας το παρακολουθεί πολύ στενά δίνοντας σ’ αυτό την πρέπουσα σημασία. Σε μερικές περιπτώσεις ζητήθηκαν παρεμβάσεις από τα αρμόδια υπουργία και είχαμε θετικά αποτελέσματα.

 

Αυτή τη χρονική περίοδο λόγω και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπάρχει επίσης μια αύξηση στις παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων. Αυτές οι ενέργειες προειδοποιούμε πως δεν θα γίνουν ανεκτές από το συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εργοδότες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση εις βάρος των εργαζομένων να κάνουν δεύτερες σκέψεις.   Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν θα δεχθούμε τις επιπτώσεις της κρίσης να τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι.

 

Αυτά τα προβλήματα είμαι σίγουρος πως θα συζητηθούν και θα εξειδικευθούν περισσότερο με τις απόψεις και τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μας στη συζήτηση που θα ακολουθήσει και θα ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Παράλληλα με την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων, η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε ανάπτυξε πλούσια δραστηριότητα και στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα της δράσης της, καλύπτοντας τους περισσότερους από τους στόχους των ετήσιων πλάνων.

 

Λεπτομέρειες γι αυτούς τους τομείς της δουλειάς μας θα δώσουν αργότερα ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και Γενικός Ταμίας της Συντεχνίας μας.  Εγώ θα ήθελα να τονίσω το σημαντικό γεγονός της αύξησης των μελών του Εφόρου της Συντεχνίας μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε πετύχει τη σταδιακή αύξηση των μελών μας.  Το 2008 φθάσαμε τα 9127 μέλη, ενώ το 2003 είχαμε 8308 μέλη. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά των στελεχών και μελών της Συντεχνίας μας στους τόπους δουλειάς και θα ήθελα να μεταφέρω προς όλους εσάς και μέσον σας σε όλα τα στελέχη και μέλη μας, τα θερμά συγχαρητήρια μας.

 

Η Συντεχνία μας την πενταετία που πέρασε, συνέχισε την πλούσια δραστηριότητα της και σε διεθνές επίπεδο.  Αναγνωρίζοντας το μεγάλο ρόλο που έχει να διαδραματίσει το συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς, επεδίωξε και πέτυχε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τη διεθνή δραστηριότητα της, με συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

 

Αυτή η δραστηριότητα εκδηλώθηκε κύρια με τη συμμετοχή μας σε Διεθνείς οργανώσεις, με την ανάπτυξη των σχέσεων μας με περιφερειακές και εθνικές οργανώσεις, καθώς και με τη συμμετοχή μας σε διεθνή συνέδρια  και σεμινάρια.

 

Η Συντεχνία μας, είναι πολυκλαδική, γι αυτό και είμαστε μέλη με ενεργή συμμετοχή  σε τρεις Διεθνείς οργανώσεις. 

 

Τη Διεθνή των Μεταφορών (TUI Transport), η οποία επαναδραστηριοποιήθηκε  τα τελευταία χρόνια. 

 

Τη Διεθνή Ένωση, Γεωργίας, Επισιτισμού, Εμπορίου, Ένδυσης και Συναφών Επαγγελμάτων, (UISTAACT)με έδρα τη Γαλλία.

 

Η Συντεχνία μας είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) το οποίο έχει ιδρυθεί το 2000, με έδρα την Ισπανία. 

 

Η Συντεχνία μας έχει επίσης σχέσεις με αρκετές εθνικές και περιφερειακές οργανώσεις, που καλύπτουν οργανώσεις των κλάδων που και εμείς αντιπροσωπεύουμε.  Η αλληλοενημέρωση για κοινά θέματα που ενδιαφέρουν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που είναι μέλη μας, η ανταλλαγή πείρας και η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν.

 

Στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων, καθώς και η ανάπτυξη νέων, με εθνικές οργανώσεις κύρια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από την 1η Μαΐου 2004.  

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Τους ώμους όλων μας, βαραίνει η ζωή και η δράση της Συντεχνίας μας από το 1940, που έχει ιδρυθεί μέχρι σήμερα.  Αυτή τη δραστηριότητα που είναι γεμάτη με αγώνες, θυσίες και σημαντικές επιτεύξεις, έχουμε χρέος να τη συνεχίσουμε προσθέτοντας σ’ αυτή νέες επιτυχίες, και νέες κατακτήσεις.

 

Από το βήμα του 30ου Συνεδρίου μας επιθυμούμε να σας  διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να καταστήσουμε τη Συντεχνία μας μαζικότερη, περισσότερο δυνατή και δραστήρια, μπροστάρη των αγώνων των κλάδων μας για νέες κατακτήσεις, για ένα καλύτερο αύριο, προς όφελος των μελών μας και όλων των εργαζομένων.

 

Ζήτω το 30ο Συνέδριο μας.

 

Ζήτω η ΠΕΟ.