ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Το 30ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου ΠΕΟ (Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν. – ΠΕΟ), το οποίο συνήλθε σήμερα 3 Οκτωβρίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ Λευκωσίας, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Εγκρίνει:
- Την Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου προς το 30ον Παγκύπριο Συνέδριο.
- Τις εισηγητικές ομιλίες του Γενικού Γραμματέα, του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα και Γενικού Ταμία της Συντεχνίας.
- Την πολιτική διεκδικήσεων, καθώς και τη γενικότερη πολιτική που ακολούθησε η Συντεχνία την περίοδο 2004 – 2008.
2. Εκφράζει την αντίθεση του στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην ανθρωπότητα η νέα τάξη πραγμάτων και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Τα μέλη της Συντεχνίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε συνεργασία με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
3. Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, θα συνεχίσει τον αγώνα από κοινού με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
4. Εγκρίνει τις θέσεις της Συντεχνίας για το Κυπριακό Πρόβλημα. Επαναβεβαιώνει τη συνέχιση του αγώνα για εξεύρεση λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια λύση στην οποία θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εργάζεται ελεύθερα όπου θέλει και να απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, να αντέχει στο χρόνο και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
5. Εγκρίνει τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την εσωτερική διακυβέρνηση. Θα αγωνιστεί για την υλοποίηση του εκλογικού προγράμματος του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, υπερασπίζοντας την αξιοκρατία, τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων.
6. Διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της οικονομίας. Χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της φοροδιαφυγής. Τονίζει ότι η αντιμετώπιση του ελλείμματος δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της αναπτυξιακής πολιτικής και των εργαζομένων. Θα αγωνιστεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και για την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη της.
7. Η πολιτική των διεκδικήσεων μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Η πολιτική των διεκδικήσεων για τις αυξήσεις, τα άλλα ωφελήματα και όρους εργασίας, θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής παραγωγικότητας.
8. Θα αγωνιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, για την περαιτέρω βελτίωση του φορολογικού συστήματος, προς όφελος των εργαζομένων.
9. Επαναβεβαιώνει τη θέση του, ότι η ΑΤΑ αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας εργατική κατάκτηση. Σημειώνει ως αρνητική εξέλιξη την αλλαγή που έγινε στον υπολογισμό της, με την εφαρμογή της πρότασης Κληρίδη.
Το θέμα της ΑΤΑ παραμένει ανοικτό. Όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση του συστήματος. Η απώλεια που ήδη υπάρχει στους μισθούς θα επιδιωχθεί να αποκατασταθεί σταδιακά, μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.
10. Χαιρετίζει τις βελτιώσεις που έγιναν στον τομέα της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας.
Καλεί το Δ.Σ. να εργαστεί μαζί με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα, για την εφαρμογή όλων των νόμων και κανονισμών και για την περαιτέρω βελτίωση της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας.
11. Εκφράζει την ικανοποίηση του για τη δράση που ανέπτυξε η Συντεχνία τη χρονική περίοδο 2004 – 2008. Αγωνίστηκε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, πετυχαίνοντας βελτίωση των μισθών, ωφελημάτων και άλλων όρων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την επίλυση αρκετών προβλημάτων.
Η πρόοδος που έγινε βοήθησε στη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μέσα στις νέες συνθήκες, με κύριο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων μας.
Καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για σκληρούς και δύσκολους αγώνες. Η πολιτική της ΟΕΒ και γενικότερα των εργοδοτών, των τελευταίων χρόνων, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Είναι συνεχείς οι προσπάθειες τους για κατάργηση κεκτημένων ωφελημάτων, καθώς και της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων. Να συνεχιστεί ο αγώνας για την αποτροπή αυτών των επιδιώξεων.
12. Στον τομέα των προβλημάτων, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα χρόνια προβλήματα, για τη λύση των οποίων χρειάζεται η παρέμβαση και η θετική αντίκρυση τους, από την κυβέρνηση και σε αρκετές περιπτώσεις από τους εργοδότες.
Ο τομέας της Αγροτικής Οικονομίας έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα καλούνται όπως χωρίς καθυστέρηση, πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τη λύση αυτών των προβλημάτων.
Η Συντεχνία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τις αγροτικές οργανώσεις για τη λύση των προβλημάτων αυτού του τομέα, για την αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων, για περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και γενικά της Αγροτικής Οικονομίας, προς όφελος του κόσμου της υπαίθρου.
Στον κλάδο των Μεταφορών απαιτεί την εφαρμογή του νόμου για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών, τη περαιτέρω βελτίωση της Νομοθεσίας για την επαγγελματική άδεια, με τρόπο που να κατοχυρώνει τους επαγγελματίες οδηγούς, την ασφάλιση των οδηγών και την κάλυψη όλων των ζημιών από ατυχήματα.
Στον κλάδο των λιμενεργατών χαιρετίζει την επιτυχία που είχε ο αγώνας ενάντια στην προτεινόμενη οδηγία για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών. Θα παρακολουθεί το θέμα και σε περίπτωση επαναφοράς της οδηγίας θα συνεχίσει τον αγώνα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών.
Απαιτεί να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους φορείς για να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στα δυο λιμάνια. To λιμάνι της Λάρνακας, πρέπει να παραμείνει με το διπλό χαρακτήρα που έχει (εμπορικό και επιβατηγό).
Στον κλάδο των Ναυτεργατών η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Εμπορικής Ναυτιλίας και να κυρώσει όλες τις σχετικές συμβάσεις και συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τους ναυτικούς.
Να μεριμνήσει για την ίδρυση κρατικής σχολής για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ναυτικών.
Στους κλάδους των Αναψυκτικών και Πετρελαιοειδών να δοθεί βάρος στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στην πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
Σε όλους τους κλάδους θα απαιτηθούν βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, καθώς και των συνθηκών εργασίας τους.
13. Διαπιστώνει τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η εργοδότηση ξένων εργαζομένων με σοβαρές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους κύπριους εργαζόμενους.
Απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας που το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει υπογράψει με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού. Σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας – κτηνοτροφίας να εξετάζονται οι αιτήσεις για απασχόληση ξένων, με τη συμμετοχή των οργανώσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Μεταξύ άλλων απαιτεί την πάταξη της παράνομης εργοδότησης, η οποία προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις και της πλήρους εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
14. Απαιτεί την άμεση προώθηση των αναγκαίων μέτρων για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΠΕΟ για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα της υγείας, μέσω των Συντεχνιακών Ιατρείων.
15. Εκτιμά ως πολύ θετική τη μέχρι σήμερα πορεία του Ταμείου Ευημερίας. Η συμβολή του στην ποιοτική ανάπαυση μεγάλου αριθμού μελών μας, ήταν σημαντική.
Το Δ.Σ. να μεριμνήσει για την αύξηση των εσόδων του Ταμείου Ευημερίας, ιδιαίτερα με εισφορές από όλους τους εργοδότες ώστε να είναι δυνατή η παροχή αναβαθμισμένων σχεδίων βοήθειας προς τα μέλη.
16. Κρίνει ως αρκετά ικανοποιητική την οργανωτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην υπό ανασκόπηση περίοδο και συγχαίρει τα μέλη όλων των σωμάτων της Συντεχνίας και γενικά όλα τα στελέχη και μέλη της, για τη σημαντική συμβολή τους στην επίτευξη σε μεγάλο βαθμό των ετήσιων στόχων μας.
Καλεί το Δ.Σ. καθώς και τα υπόλοιπα σώματα της Συντεχνίας, σε μια κοινή προσπάθεια με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, για εκσυγχρονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οργανωτική μας δουλειά, καθώς και στη γενικότερη δραστηριότητα μας.
Μεγάλη σημασία και βάρος πρέπει να δοθεί στη μαζικοποίηση της Συντεχνίας με την οργάνωση νέων ανοργάνωτων επιχειρήσεων και την εγγραφή νέων μελών.
Μέσα στις νέες συνθήκες όπου παραδοσιακοί κλάδοι μας συρρικνώνονται και άλλοι αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό, επιβάλλεται όπως ο οργανωτικός μας μηχανισμός έγκαιρα, ευέλικτα και αποφασιστικά, προχωρήσει στη δημιουργία εκείνων των οργανωτικών δομών που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μεγαλύτερη παρέμβαση στην οργάνωση τους.
Ιδιαίτερη σημασία και βάρος πρέπει να δοθεί στη λειτουργία των Κλαδικών Συμβουλίων. Η Συντεχνία μας είναι πολυκλαδική και για να διαδραματίσει σωστά το ρόλο της, πρέπει να βοηθήσει τα Κλαδικά Συμβούλια να αναβαθμίσουν και εκσυγχρονίσουν τη δουλειά τους. Η σωστή και συστηματική λειτουργία τους, με εξειδίκευση του αντικειμένου τους, θα βοηθήσει σημαντικά τη Συντεχνία αλλά και τα ίδια τα Κλαδικά Συμβούλια, να αποκτήσουν τη δική τους οντότητα εντός της Συντεχνίας.
Να βοηθηθούν περισσότερο οι Τοπικές Επιτροπές για να μπορέσουν να βελτιώσουν και αναβαθμίσουν τη δουλειά τους στους χώρους εργασίας.
Αυτή η αναβάθμιση θα προέλθει μέσα από την καθημερινή συμμετοχή στη συνδικαλιστική δραστηριότητα στους χώρους εργασίας, όπου με τη βοήθεια της Συντεχνίας θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά τους προβλήματα. Να μελετηθούν και υλοποιηθούν από το Δ.Σ. συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
17. Εκφράζει την ικανοποίηση της για τη σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στον τομέα της μόρφωσης και διαφώτισης. Το Δ.Σ. πρέπει να συνεχίσει και αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την καλή συνεργασία που έχει με το Κεντρικό Μορφωτικό Γραφείο και το ΙΝΕΚ - ΠΕΟ.
Η πραγματοποίηση σεμιναρίων και σχολών με ειδικούς για θέματα που αφορούν άμεσα το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την καλύτερη γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία πρέπει να συνεχιστεί. Η συνεχής μόρφωση και καθημερινή ενημέρωση των στελεχών μας, είναι απαραίτητο ουσιαστικό στοιχείο της δουλειάς μας. Γι αυτό και πρέπει να γίνεται πάνω σε οργανωμένη βάση.
Σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα προσφέρει η εφημερίδα το «Εργατικό Βήμα», την οποία πρέπει να παίρνουν και να διαβάζουν όλα τα μέλη μας.
18. Εκφράζει την ικανοποίηση του για τη δράση της Συντεχνίας στον τομέα των οικονομικών. Τα αποτελέσματα της στους τομείς των εισπράξεων από συνδρομές, έκτακτους πόρους και το ετήσιο λαχείο ήταν αρκετά καλά και βοήθησαν τη Συντεχνία να είναι αυτάρκης σε σχέση με τα έξοδα της. Αρκετά καλά αποτελέσματα είχε και στις εισπράξεις για τον έρανο της ΠΕΟ, από όπου εξαντλεί σχεδόν όλα τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
Έχοντας υπόψη τις οικονομικές ανάγκες της Συντεχνίας και το καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα οικονομικά για τη λειτουργία της, αλλά και στην επίτευξη των στόχων της προς όφελος των εργαζομένων, καλεί το Δ.Σ. όπως συνεχίσει και αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτή τη δραστηριότητα, για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της Συντεχνίας.
19. Χαιρετίζει την καλή συνεργασία και τις καλές σχέσεις της Συντεχνίας με την ΠΕΟ και τις Συντεχνίες της. Καλεί τη Συντεχνία όπως συνεχίσει και αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις προς όφελος των μελών μας και γενικότερα των εργαζομένων.
20. Εγκρίνει τη δράση της Συντεχνίας στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με Συντεχνίες εκτός της Κύπρου και η συμμετοχή της σε Διεθνείς Οργανώσεις, είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της Παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της ανάγκης για ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και έκφρασης της διεθνούς αλληλεγγύης σε αρκετά προβλήματα.
Καλεί το Δ.Σ. όπως συνεχίσει και αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις και με άλλες οργανώσεις, ιδιαίτερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω και της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
21. Υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος ως μέσο για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή του αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων, για την προάσπιση και επέκταση των κατακτήσεων τους.
Καλεί το Δ.Σ., παρά τα προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν, να συνεχίσει την πολιτική της ενότητας δράσης με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό Κίνημα, προς όφελος των εργαζομένων.
22. Το 30ον Παγκύπριο Συνέδριο εκτιμά γενικά τη δράση της Συντεχνίας στα χρόνια 2004 - 2008 ως αρκετά ικανοποιητική, παρά τις επιμέρους αδυναμίες και παραλείψεις που παρουσιάστηκαν.
Καλεί το Δ.Σ. όπως συνεχίσει και βελτιώσει ακόμα περισσότερο την καλή δουλειά της Συντεχνίας, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της, με στόχο την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.