• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

29 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 09/10/2004

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Π. ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ ΣΤΟ 29Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΤΗΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εκ μέρους του Γ.Σ. της ΠΕΟ και των χιλιάδων μελών της Ομοσπονδίας μας μεταφέρω στο 29ο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ συναδελφικούς και συναγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Η πραγματοποίηση του παγκύπριου συνεδρίου των συντεχνιών μας είναι μια διαδικασία στην οποία η ΠΕΟ και προσβλέπει και επενδύει.  Ο ζωντανός, δημιουργικός διάλογος πριν και κατά τα συνέδρια, η δυνατότητα συνολικής αποτίμησης της δράσης μας, εντοπισμού των επιτυχιών και κριτικής προσέγγισης των αδυναμιών, είναι στοιχεία απαραίτητα για ένα οργανισμό όπως η ΠΕΟ.  Προσβλέπουμε λοιπόν στις αποφάσεις του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ. Μιας συντεχνίας με βαθιά αγωνιστική παράδοση και με κλάδους που υπήρξαν στυλοβάτες της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον τόπο μας  όπως οι εργάτες γεωργίας, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στα αναψυκτικά και αλλού.

Χαιρετίζοντας σήμερα το συνέδριο σας νοιώθω ταυτόχρονα την υποχρέωση να αποδώσω την οφειλόμενη τιμή στους βετεράνους της συντεχνίας σας κάποιοι από τους οποίους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.  Η εξηντατετράχρονη ζωή και δράση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ, οι επιτυχίες της συντεχνίας στον οργανωτικό τομέα και στον τομέα της προάσπισης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αποτελούν περίτρανη επιβεβαίωση ότι οι αγώνες και οι θυσίες των πρωτοπόρων όχι μόνο δεν πήγαν χαμένες αλλά απέδωσαν στο πολλαπλάσιο.

Τους ευγνωμονούμε και τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο.

Οι γνωστοί άσπονδοι «φίλοι» μας, ακόμα συνεχίζουν την προσπάθεια για να τιμωρήσουν την Ε/Κ πλευρά γιατί απέρριψε την πρόταση που είχαν ετοιμάσει. Χρειάζεται έντονη και σκληρή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις και να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες απαλλαγής της Τουρκίας από την ευθύνη της κατοχικής δύναμης και  αναγνώρισης,  ανοικτά ή καλυμμένα, κρατικής υπόστασης στο ψευδοκράτους.

Όχι ασφαλώς γιατί δεν επιθυμούμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Τ/Κ. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες για αυτό τον σκοπό,  σε καιρούς μάλιστα που πολλοί μας χλεύαζαν. Αλλά γιατί για μας, η επανένωση έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Θέλουμε επανένωση του λαού και της χώρας κάτω από Ομοσπονδιακή σκεπή και όχι το λεγόμενο συνεταιρισμό του Ντεκτάς που να εδραιώνει το διαχωρισμό και την διχοτόμηση.

Η Αριστερά αυτού του τόπου δεν υιοθετεί και δεν αποδέχεται τις μαξιμαλιστικές εθνικιστικές προσεγγίσεις που μας καλούν να εγκαταλείψουμε πλήρως την μέχρι σήμερα βάση των συνομιλιών και να επιδιώξουμε μια νεφελώδη «Ευρωπαϊκή» λύση. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμιση.

Ούτε όμως συμφωνούμε και με την άλλη ακραία προσέγγιση ότι το ζήτημα είναι να επαναφέρουμε το σχέδιο Ανάν ως είχε και να πείσουμε την Ε/Κ κοινότητα να παραδεχτεί δήθεν το λάθος της και να πει τώρα ΝΑΙ. Και αυτή η προσέγγιση,  τελικά οδηγά στο ίδιο αποτέλεσμα.

Εμείς αγωνιζόμαστε για λύση το συντομότερο δυνατό. Λύση όμως που να γίνει αποδεκτή από ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ως ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός. Δεν έχουμε κατακτητές.

Επιδιώκουμε λογικές αλλαγές στο σχέδιο οι οποίες δεν θα το εκτρέπουν από την φιλοσοφία του, ούτε και θα παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/Κ.

Θα συναντούν όμως τις ανησυχίες των Ε/Κ για την ασφάλεια της χώρας και του λαού. Θα εγγυούνται την εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης και θα διασφαλίζουν την λειτουργικότητα και την βιωσιμότητα της.

Μέσα σε αυτές τις παραμέτρους το Εθνικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο επικεφαλής θα πρέπει σε πνεύμα συναίνεσης να καθορίσει κατευθύνσεις και στη βάση τους να παρθούν πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατό συντομότερη επάνοδο στη διαπραγμάτευση λύσης.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των πρωτοβουλιών για επίλυση του κυπριακού και στην διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος έχει να διαδραματίσει και η επαφή και η κοινή δράση με τους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους.  Η ΠΕΟ συνεχίζοντας την πλούσια παράδοση της αναπτύσσει  μια σειρά από δράσεις σε διάφορα επίπεδα τα οποία φέρνουν ακόμα πιο κοντά τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους εργαζόμενους.

Σε σχέση με τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα η ΠΕΟ μέσα από τις αποφάσεις του 24ου Παγκύπριου Συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες έχει καταγράψει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί,  δρώντας πλέον μέσα σε συνθήκες μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος μας στόχος η προάσπιση και η διατήρηση όλων των θετικών στοιχείων του εργασιακού και κοινωνικού κεκτημένου του τόπου μας, η αντίσταση στις πιέσεις για πισωγυρίσματα  που εκπορεύονται από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και ταυτόχρονα η αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των όποιων θετικών στοιχείων που προσφέρονται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. 

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ασφαλώς και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων κάποια νέα δεδομένα.

Με στόχο να εξετάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουμε μέτρα και προσαρμογές που είναι αναγκαίες έχει ξεκινήσει και διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο ένας τριμερής διάλογος.

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ως κοινωνία μέσα από τις εμπειρίες και τα δικά μας δεδομένα, δημιουργήσει ένα πετυχημένο μοντέλο εργασιακών σχέσεων  το οποίο στηρίζεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος μας είναι αυτό το μοντέλο να το διατηρήσουμε και να το ενδυναμώσουμε έτσι που ακόμα πιο αποτελεσματικά να μπορεί να προστατέψει όλους τους εργαζόμενους είτε είναι κύπριοι, είτε προέρχονται από άλλες χώρες.

Η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων και του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων περνά μέσα από την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος και της οργανωμένης συνδικαλιστικής παρέμβασης. Οι όποιες νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις τυχών θα αποφασιστούν σ’ αυτό το διάλογο θα πρέπει να στοχεύουν στην περιφρούρηση και ενίσχυση του ρόλου του Συνδικαλιστικού κινήματος και της ικανότητας του να αντιμετωπίζει τα θέματα των εργασιακών σχέσεων άμεσα και αποτελεσματικά.  Αυτή είναι η πιο σίγουρη οδός για περιφρούρηση των κατακτήσεων μας και ενίσχυση των δικαιωμάτων μας.

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να επικεντρωθώ είναι το μεγάλο ζήτημα της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων.  Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης να χάνονται ζωές ή να τραυματίζονται άνθρωποι από εργατικά ατυχήματα ή επαγγελματικές ασθένειες.

Έχουμε δυστυχώς τεράστιο δρόμο να διανύσουμε στο κεφάλ�1ιο πN�υ λέγεται Ασφάλεια και υγεία στην εργασία, με ότι αυτή η έννοια περικλείει.

Σε μια ��ροσO�άθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης της κοινωνίας   έχουμε αποφασίσει η φετινή τρίμηνη οργανωτική εκστρατεία της ΠΕΟ να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό. Όλοι έχουν την ευθύνη τους στην υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, όμως η μερίδα του Λέοντα ανήκει στους εργοδότες και βέβαια και στις κρατικές υπηρεσίες. Δεν γίνεται η επιδίωξη μεγαλύτερου κέρδους να οδηγεί συχνά σε δυστυχήματα και ασθένειες που πολλές φορές στοιχίζουν στους εργαζόμενους την ίδια τους τη ζωή.   Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, συνδιασκέψεις κλπ.  Με αυτό το τρόπο καταθέτουμε την δική μας συμβολή στο τεράστιο αυτό κεφάλαιο κύρια υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης όλων των πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή του Νόμου έτσι που να σταματήσουμε να συζητούμε για το θέμα όταν συμβαίνουν τα περιστατικά και όταν χάνουμε ζωές.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σύνεδροι,

Η ΠΕΟ είναι γνωστό ότι στήριξε την αλλαγή και στηρίζει  την σημερινή κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι το πρόγραμμα της ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Έχουμε δει αρκετές θετικές κινήσεις καθώς και σημαντικές αλλαγές στην νοοτροπία αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων και τις έχουμε χαιρετίσει.

Θα ήταν όμως παράλειψη αν δεν σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν περισσότερα. Πιο γοργά βήματα, πιο εμφανή και αποτελεσματικά φιλολαϊκά μέτρα, μεγαλύτερη αξιοκρατία και απαλλαγή από τα κατάλοιπα μιας δεκαετίας στην οποία τα μέλη της ΠΕΟ είχαν κυριολεκτικά υποφέρει.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να πιέζουμε για την εφαρμογή του προγράμματος. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό.

Θα είμαστε όμως και αυστηροί και αποφασιστικοί στην κριτική μας όταν αισθανόμαστε ότι θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν η κυβέρνηση δεν δείχνει την ευαισθησία που αρμόζει στα δίκαια και λογικά λαϊκά αιτήματα.

Το 29ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας σας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ανασκόπηση της δράσης της ΠΕΟ σε τομείς που τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν σοβαρές πιέσεις.

Η γεωργία, οι μεταφορές, τα λιμάνια είναι κλάδοι στους οποίους δώσετε σημαντικές μάχες για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων,  προστασία του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων και για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

 

Εκφράζω τα συγχαρητήρια της ΠΕΟ γιατί με την συλλογική σας δράση την  προσεκτική και συγκεκριμένη προσπάθεια, την αποδοτική λειτουργία των σωμάτων και την επαφή με τους εργαζόμενους κατορθώσατε να έχετε σημαντική πρόοδο στον οργανωτικό τομέα ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της συντεχνίας στα 8308 εγγεγραμμένα μέλη το 2003.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο ακόμα καλύτερα αποτελέσματα .  Οι εργαζόμενοι προσβλέπουν και αναμένουν από εμάς.  Με την ιστορία μας πυξίδα με δυναμισμό και συνέπεια ας δώσουμε όλοι μας τις δυνάμεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους εργαζόμενους.