• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

29 ΣΥΝΕΔΡΙΟ 09/10/2004

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ   ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ ΣΤΟ 29o  ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ    9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

Έντιμε Κύριε Υπουργέ Συγκοινωνιών και Έργων Συνάδελφε Γενικέ Γραμματέα της ΠΕΟ Φίλοι εκπρόσωποι της Κ.Ε. και Ε.Ε. Λευκωσίας του ΑΚΕΛ Φίλοι Βουλευτές Φίλε Γενικέ Γραμματέα της ΕΚΑ Συνάδελφοι μέλη του Ε. Γρ. της ΠΕΟ Κύριε Διευθυντή Βιομηχανικών Σχέσεων Κύριε Έφορε των Συντεχνιών Συνάδελφοι Γ.Γ. των Συντεχνιών και Γρ. των Τμηματικών Συμβουλίων της ΠΕΟ Συνάδελφοι υπεύθυνοι των Γραφείων της ΠΕΟ Φίλοι Δικηγόροι της ΠΕΟ

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στο 29ον Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας μας.  Η παρουσία σας στο Συνέδριο μας, μας τιμά ιδιαίτερα και είμαστε σίγουροι πως θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ικανοποίησης, καλωσορίζουμε την αντιπροσωπεία της DEVIS, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της συν. Αλή Κουλέ.  Η παρουσία τους στο Συνέδριο μας, εκφράζει την κοινή μας επιθυμία να αγωνιστούμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων, σε μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

Καλωσορίζουμε στο συνέδριο μας, τους εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες σε Διεθνές επίπεδο, συν. Freddy Huck Πρόεδρο της Διεθνούς Γεωργίας, Τροφίμων, Εμπορίου και Ένδυσης και Πρόεδρο της Εθνικής οργάνωσης Γεωργίας της Γαλλίας, τον συν. Αλεξάντερ Νταβίτοφ, βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και Πρόεδρο της Συντεχνίας Αγροβιομηχανικού Συμπλέγματος της Ρωσίας και την συν. Μνατσακάνοβα Ζηνάϊτα Βασίλεβνα, αναπληρωτή διευθύντρια του εκπαιδευτικού κέντρου της Συντεχνίας.

Το Συνέδριο μας τιμούν με την παρουσία τους, βετεράνοι που διετέλεσαν επαγγελματικά στελέχη της Συντεχνίας μας, μεταξύ των οποίων και πρώην καταξιωμένοι Γενικοί Γραμματείς.  Στο πρόσωπο τους χαιρετίζουμε όλους τους βετεράνους μας, οι οποίοι με απαράμιλλο ήθος, ανιδιοτέλεια και θάρρος, τέθηκαν επικεφαλής των αγώνων της Συντεχνίας μας, πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα προς όφελος των μελών μας και των εργαζομένων γενικότερα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το 29ον Συνέδριο μας, συνέρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά σημαντική για την ανθρωπότητα, καθώς και για την Κύπρο και το μέλλον της.  Την περίοδο που ανασκοπούμε το σημαντικότερο Διεθνές γεγονός είναι η έξαρση της τρομοκρατίας, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα της για ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, όπου και εάν αυτή πραγματοποιείται, όπως και τις αντιδράσεις που γίνονται με αυτό το πρόσχημα, με πολεμικές επιχειρήσεις και πολιτικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Οι πολέμοι που έγιναν από τις ΗΠΑ ενάντια στο καθεστώς των Ταλιπάν στο Αφγανιστάν και ενάντια στο καθεστώς του Σάταμ Χουσέιν στο Ιράκ, μπορεί να ανέτρεψαν αυτά τα καθεστώτα, αλλά δεν έχουν βοηθήσει καθόλου τους λαούς των δύο χωρών και της γύρω περιοχής.  Ούτε και έχουν πετύχει να σταματήσουν την τρομοκρατία.  Αντίθετα, καθημερινά διαπιστώνουμε πως με αυτές τις ενέργειες, την εκτρέφουν και την ενισχύουν.

Στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Παλαιστίνη, παρά τις συμφωνίες που έγιναν, το Ισραήλ με την ανοχή, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, δολοφονεί καθημερινά χιλιάδες άοπλους και ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους.  Με τη στρατιωτική τους ισχύ, θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

Είναι πιστεύουμε κοινή η διαπίστωση πως η νέα τάξη πραγμάτων έχει ενισχύσει περισσότερο τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τις οποίες ισχύει το δίκαιο του ισχυρού, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και η επιβολή των δικών τους γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, οι συντηρητικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, επιτίθενται καθημερινά ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών γενικότερα, με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.  Κύριος στόχος τους η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι σε απάντηση προς τη νέα τάξη πραγμάτων και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, αντιδρούν με οργανωμένο τρόπο, κύρια μέσον του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, δίνοντας νέες ελπίδες και προοπτική σε όλες τις λαϊκές και φιλειρηνικές δυνάμεις.

Στην Κύπρο με πρωτοβουλία της ΠΕΟ έχει συσταθεί το Κυπριακό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο με τη δράση του, τόσο στην Κύπρο, όσον  και στο εξωτερικό, ενισχύει τον αγώνα της περιφρούρησης της ειρήνης και των εργατικών κατακτήσεων.

Όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι η περίοδος από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι σήμερα, ήταν περίοδος με έντονες ζυμώσεις και διεργασίες, εντούτοις το κυπριακό παραμένει άλυτο, με τη κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία και τις τραγικές συνέπειες της εισβολής να συνεχίζονται.

Αποκορύφωμα των διαβουλεύσεων και διεργασιών ήταν το Σχέδιο Ανάν το οποίο υποβλήθηκε στη 1η του έκδοση το Νοέμβριο του 2002.  Η δική μας πλευρά παρά τις διαπιστώσεις ότι σ’ αυτό δεν διασφαλίζονταν στο βαθμό που θα έπρεπε οι βασικές θέσεις αρχών μας, λόγω και των λανθασμένων επιλογών και χειρισμών της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Γλαύκου Κληρίδη, το είχε δεχτεί σαν

To Εθνικό Συμβούλιο είχε καθορίσει τα σημεία του σχεδίου, τα οποία η δική μας πλευρά θα διαπραγματευόταν βελτιώσεις, με κύριο στόχο, το τελικό σχέδιο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο και να επανενώνει την Κύπρο.

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν από τον κ. Γλαύκο Κληρίδη μέχρι το Φεβρουάριο του 2003, χωρίς αποτέλεσμα, κύρια λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ντεκτάς και της ¶γκυρας και συνεχίστηκαν από τον κ. Τάσο Παπαδόπουλο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2004, διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν οδήγησαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να ασκήσει ο Γ. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τον επιδιαιτητικό του ρόλο και να υποβάλει στις 31 Μαρτίου το 5ο Σχέδιο του.  Με βάση συμφωνία που είχε γίνει ενωρίτερα, αυτό το Σχέδιο τέθηκε σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, στις δύο κοινότητες, για την αποδοχή ή απόρριψη του.

Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο με ποσοστό 76%, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το αποδέχτηκαν με ποσοστό 65%.  Με αυτό το αποτέλεσμα το Κυπριακό παραμένει άλυτο και οι προσπάθειες για επίλυση του, για απαλλαγή από την κατοχή, για επανένωση της Κύπρου, για ειρηνική συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας, συνεχίζονται.

Δεν θεωρούμε το δημοψήφισμα ως το τέλος των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.  Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατό οι συνθήκες για μια νέα κινητικότητα που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 

Αυτή η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες Κορυφής.  Πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναμένουμε από την πολιτική μας ηγεσία, όπως μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, ολοκληρώσει σύντομα το διάλογο που έχει αναπτυχθεί, με κατάληξη τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σχέδιο Ανάν, για να γίνει αυτό αποδεκτό από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και να λαμβάνει υπόψη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών και προβληματισμών των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Την περίοδο που ανασκοπούμε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τον Απρίλιο του 2003 υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επίλυση του Κυπριακού, έχοντας υπόψη και τις Ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γνωρίζουμε ότι οι δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο, είναι δυνάμεις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές.  Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, από κοινού με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, η περίοδος που ανασκοπεί το 29ο Συνέδριο, ήταν αρκετά δύσκολη για τους εργαζόμενους.  Η 2η πενταετία της διακυβέρνησης Κληρίδη, είναι γενική διαπίστωση ότι ήταν ακόμα πιο σκληρή και αντιλαϊκή από την πρώτη. 

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε, η αναξιοκρατία και η ενθάρρυνση που έδινε στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, μας υποχρέωσαν να δώσουμε σκληρές μάχες, για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, με την εκλογή του κ. Τ. Παπαδόπουλου στο προεδρικό αξίωμα και με την δική μας ουσιαστική συμβολή, έχει φέρει νέα θετικά δεδομένα για τους εργαζομένους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, μέσα στις οποίες ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση, έδωσε δείγματα γραφής στο τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης που είναι σημαντικά και θετικά.  Οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε, εξακολουθούν όμως να είναι πολύ δύσκολες, γι αυτό και χρειάζεται από εμάς, συνεχής παρακολούθηση και εγρήγορση.  Ιδιαίτερα στους τομείς της επίθεσης του κεφαλαίου, ενάντια σε κεκτημένα ωφελήματα των εργαζομένων, της αισχροκέρδειας, κ.α.

Στο διάστημα που ανασκοπούμε (2000 – 2003) είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν σημαντική επίδραση στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας.

Το Μάη του 2001, είχαμε τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – Νέες Δυνάμεις αναδείχτηκε πρώτη πολιτική δύναμη με 20 βουλευτές και ποσοστό 34.71%.  Το Δεκέμβρη του 2001, είχαμε τις Δημοτικές Εκλογές στις οποίες η Δημοτική Συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΚΙΣΟΣ πέτυχε να εκλέξει 22 από τους 33 Δημάρχους.  Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις ανέδειξε 11 Δημάρχους.

Το Φεβρουάριο του 2003, είχαμε τις Προεδρικές εκλογές στις οποίες πρόεδρος αναδείχτηκε ο κ. Τ. Παπαδόπουλος, από το πρώτο γύρο με ποσοστό 51.51%.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ουσιαστική ήταν και η δική μας συμβολή και βοήθεια.  Αυτό που αναμένουμε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι την υλοποίηση των φιλολαϊκών προγραμμάτων, με τα οποία έχουν εκλεγεί, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Η κυπριακή οικονομία την περίοδο που ανασκοπούμε, έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα.  Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3.3% έναντι 3.5% την προηγούμενη τετραετία.  Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε το 2003 στο 6.3% έναντι 4.5% το 1999, και είναι σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα της οικονομίας μας. 

Ο ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 3.4% έναντι 2.6% της προηγούμενης τετραετίας.  Η ανεργία έχει σημειώσει μικρή άνοδο και έφθασε το 2003 στο 3.5% του Οικονομικά Ενεργού πληθυσμού.

Αυτά τα αποτελέσματα μας ανησυχούν ιδιαίτερα, γι αυτό και η ΠΕΟ έχει υποβάλλει με έγγραφο της στην Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, συγκεκριμένες εισηγήσεις για την πάταξη του Δημοσιονομικού Ελλείμματος.  Γνωρίζουμε ότι λαμβάνονται μέτρα για βελτίωση της κατάστασης, ιδιαίτερα στο τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπου έχουν υιοθετηθεί και αρκετές από τις εισηγήσεις της ΠΕΟ.

Από το βήμα του Συνεδρίου μας εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεση μας, σε αυξήσεις στη φορολογία που θα πλήττουν τους εργαζόμενους.  Τονίζουμε επίσης πως η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της αναπτυξιακής πολιτικής, ούτε σε βάρος των εργαζομένων.

Η Συντεχνία μας δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει ως συνέπεια, εργαζόμενοι των κλάδων που εκπροσωπεί η Συντεχνία μας, να χάνουν την δουλειά τους και ταυτόχρονα σε κάποιους από αυτούς τους κλάδους να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση αλλοδαπών (νόμιμων και παράνομων) ως φτηνής εργατικής δύναμης από τους εργοδότες.

Είναι υποχρέωση πιστεύουμε της κυβέρνησης, να πάρει άμεσα μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των ανέργων και να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εργοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων.

Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν και οι προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετοί εργοδότες, με την ενθάρρυνση σε αρκετές περιπτώσεις και των εργοδοτικών τους συνδέσμων, για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, με την εισαγωγή των προσωπικών συμβολαίων, των υπεργολαβιών, της ελευθεροποίησης του ωραρίου, της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης και άλλα.

Για να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα, υποχρεωθήκαμε σε μερικές περιπτώσεις να πάρουμε απεργιακά μέτρα, αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια, χωρίς να εξευρεθεί λύση.

Η Συντεχνία μας παρά το γεγονός ότι είχε να εργαστεί μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, μέσα στους κλάδους που εκπροσωπεί, έχει πετύχει σημαντικές επιτεύξεις μέσω της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται θετικά στους στόχους που είχαμε θέσει.

Έχουμε πετύχει στην τετραετία που πέρασε συνολικές αυξήσεις 8,00% κατά μέσο όρο και 2,00% σε παρεμφερή ωφελήματα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις προσαυξήσεις που πήρε μικρός αριθμός εργαζομένων στους κλάδους μας.  Αυτές οι επιτεύξεις βοήθησαν στη διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελών μας.

Οι κλάδοι που έχουμε πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι των πετρελαιοειδών και αναψυκτικών, ενώ οι κλάδοι με τα χαμηλότερα αποτελέσματα είναι της Γεωργίας και των Μεταφορών, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Την πολιτική των διεκδικήσεων μέσων των συλλογικών συμβάσεων θα τη συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση και περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.  Η πολιτική των διεκδικήσεων για τις αυξήσεις και άλλα ωφελήματα, θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το ρυθμό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας και το μερίδιο των εργαζομένων στο Εθνικό Εισόδημα.

Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Σε αρκετές περιπτώσεις στην περίοδο που ανασκοπούμε χρειάστηκε η βοήθεια της Υπηρεσίας Βιομηχανικών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας για την ανανέωση τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και το μέτρο της απεργίας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήσαμε και για άλλους λόγους, όπως είναι οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, οι παράνομες απολύσεις, η προάσπιση του θεσμού της ΑΤΑ.  Το 2003 έγιναν σε 4 ξεχωριστές περιπτώσεις, απεργίες των λιμενεργατών – σημειωτών στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας συνολικής διάρκειας 30 ωρών.  Αυτές ήταν οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σκοπό είχαν να αποτρέψουν τη ψήφιση της προτεινόμενης οδηγίας για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών.  Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν θετικό για τους εργαζόμενους, αφού η οδηγία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια οδηγία έχει επαναφέρει τον περασμένο μήνα για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κα Λογιόλα δε Παλάθιο, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών και Ενέργειας, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2004.  Γι αυτό και εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των μελών μας.

Σημαντική επιτυχία στα θέματα των απεργιών είχε το συνδικαλιστικό μας κίνημα, έναντι της προσπάθειας της Κυβέρνησης Κληρίδη, για νομοθετική ρύθμιση των  απεργιών, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.  Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου απέσυρε το νομοσχέδιο και σε νέες διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε συμφωνία παρόμοια με τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.  Αυτή η συμφωνία ρυθμίζει το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Στο τομέα των προβλημάτων, θα ήθελα να αναφέρω μερικά από τα κυριότερα κλαδικά προβλήματα τα οποία η Συντεχνία μας έχει να αντιμετωπίσει και με διάφορους τρόπους, μη αποκλειομένων και των δυναμικών κινητοποιήσεων, πρέπει να τα προωθήσει.

Ο κλάδος της Γεωργίας εξακολουθεί να συρρικνώνεται.  Οι καιρικές συνθήκες από την μια και η μη διεκδίκηση από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης των μίνιμουμ τουλάχιστον, για τη στήριξη της γεωργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του κλάδου.

Οι απολύσεις εργαζομένων στο κλάδο συνεχίζονται, ενώ οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αυξάνονται σε βάρος των Κυπρίων εργαζομένων.  Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολύ σοβαρές γι αυτό και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες επιβάλλεται να λάβουν άμεσα μέτρα, για να αρχίσουν να λύνονται αυτά τα προβλήματα και να βοηθηθεί ο κλάδος για να ανακάμψει.

Ταυτόχρονα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά η παραχώρηση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς εργάτες και να καταγγελθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που εργοδοτούν παράνομους εργάτες.  Επιπτώσεις πρέπει να έχουν και οι εργοδότες που παραβιάζουν επανειλημμένα τα συμβόλαια των αλλοδαπών εργαζομένων.  Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία λήφθηκε πριν δύο μήνες περίπου, για να λειτουργήσει Συμβουλευτική Τριμερής Επιτροπή για εξέταση αιτημάτων απασχόλησης αλλοδαπών στο τομέα της Γεωργίας.  Ήταν μια πάγια απαίτηση μας που υλοποιείται τώρα και είμαστε σίγουροι πως εάν λειτουργήσει σωστά, έχει να προσφέρει αρκετά στο κλάδο της Γεωργίας.

Στο κλάδο των Μεταφορών εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά και σοβαρά προβλήματα.  Η εναρμονιστική νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση αρκετών από αυτά τα προβλήματα νοουμένου ότι θα εφαρμοστεί.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα σημαντικές νομοθεσίες, όπως είναι ο νόμος για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών, δεν εφαρμόζονται γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα, έλεγχος από τα αρμόδια τμήματα.

Βελτίωση υπήρξε στα θέματα της χορήγησης της επαγγελματικής άδειας και ιδιαίτερα στη εξεταστέα ύλη για τη διαπίστωση του επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων.

Αυτό που χρειάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω είναι οι διαδικασίες για την πιο γρήγορη έκδοση της επαγγελματικής άδειας, στους οδηγούς που έχουν περάσει από τις εξετάσεις, γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, καθώς και ο αριθμός των εξεταστικών περιόδων.   Υπάρχουν μόνο δύο εξεταστικές περίοδοι στη διάρκεια ενός ημερολογιακού χρόνου και αυτό δημιουργεί προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στους οδηγούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επαγγελματική άδεια.  Πρέπει να αυξηθούν οι εξεταστικές περίοδοι και να γίνουν περισσότερες των δύο για κάθε χρόνο.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την επίλυση του, είναι η ασφάλεια των ιδίων των οδηγών τους οποίους δεν καλύπτουν οι ασφάλειες, και η εξεύρεση τρόπων κάλυψης όλων των ζημιών σε περίπτωση ατυχήματος.   

Στο κλάδο των λιμενεργατών έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα, λόγω της εγκατάλειψης των δύο λιμανιών της Λεμεσού και Λάρνακας από την απερχόμενη κυβέρνηση.  

Στη Λεμεσό για αρκετά χρόνια δεν έγιναν καθόλου βελτιώσεις στην υποδομή του λιμανιού με αποτέλεσμα κάθε χρόνος που περνά να μεγαλώνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ενώ το λιμάνι της Λάρνακας έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, λόγω της απόφασης να γίνει το κατ’ εξοχή επιβατηγό λιμάνι και της αναμονής του στρατηγικού επενδυτή. 

Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και η Αρχή Λιμένων Κύπρου μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και για τα δύο λιμάνια και εντός του 2005, θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα βελτιώσεων της υποδομής τους.  Εμείς θα αναμένουμε την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και θα παρεμβαίνουμε ανάλογα με τις εξελίξεις και με δυναμικές ενέργειες εκεί και όπου θα κρίνουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Τα αποτελέσματα της αδράνειας που υπήρξε, τα ζούμε μέχρι σήμερα.  Οι εταιρείες διαμετακομιστικού εμπορίου έχουν φύγει και από τα δύο λιμάνια.  Το λιμάνι της Λάρνακας έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός και η υποδομή δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν πλήρως και τα δύο λιμάνια.  Πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών τους, ιδιαίτερα στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οι λιμενεργάτες, έχουν προχωρήσει επανειλημμένα σε σημαντικές παραχωρήσεις, οι οποίες μείωσαν σημαντικά τα λιμενεργατικά κόστα.

Στον κλάδο των ναυτεργατών γίνονται συνεχείς βελτιώσεις, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της εικόνας που έχει διεθνώς η σημαία μας.  Επιβάλλεται να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες, ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και της ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας.

Οι Κύπριοι ναυτικοί όπως και όλοι οι ναυτικοί είναι υποχρεωμένοι να περνούν από σχολές για να παίρνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που απαιτούνται από τις διεθνείς συμβάσεις που υιοθέτησε και η Κύπρος.  Είναι πιστεύουμε καιρός το κράτος μας να προχωρήσει στην ίδρυση της δικής του σχολής, η οποία θα εξυψώσει και το κύρος της Κύπρου ως μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης και θα βοηθήσει στη  εκπαίδευση και επιμόρφωση των ναυτικών μας, οι οποίοι υποχρεώνονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικές σχολές, που τους χρεώνουν με μεγάλα ποσά για δίκακτρα.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει χιλιάδες Κύπριους, οι οποίοι πέρασαν έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα από το επάγγελμα του ναυτικού, είναι οι εισφορές τους στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) της Ελλάδας. Αυτές οι εισφορές μέχρι σήμερα είναι χαμένες για την πλειοψηφία των ναυτικών.  Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για να μεταφερθούν στις  κοινωνικές ασφαλίσεις της Κύπρου, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που έχουν διατελέσει ναυτικοί, όταν συνταξιοδοτούνται να μην έχουν κανένα ωφέλημα από το ΝΑΤ και να έχουν μειωμένη σύνταξη στην Κύπρο, λόγω των εισφορών που πήγαν στο ΝΑΤ και δεν υπολογίζονται.

Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει, γι αυτό τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας για να υπάρξει συμφωνία για τη μεταφορά αυτών των εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις της Κύπρου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι της Συντεχνίας μας, όπως είναι των Αναψυκτικών και των Πετρελαιοειδών.  Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία τους, λόγω χρόνου δεν θα αναφερθώ σ’ αυτά συγκεκριμένα.  Σας διαβεβαιώνω ότι όλα παρακολουθούνται και προωθούνται από τη Συντεχνία χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις.  Είμαι σίγουρος πως αυτά τα προβλήματα θα συζητηθούν και θα εξειδικευθούν περισσότερο με τις απόψεις και τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μας, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα με την προώθηση για επίλυση των προβλημάτων που είχαμε, η Συντεχνία μας την περίοδο που ανασκοπούμε ανάπτυξε πλούσια δραστηριότητα και στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα της δράσης της, καλύπτοντας τους περισσότερους από τους στόχους των ετήσιων πλάνων.

Λεπτομέρειες γι αυτούς τους τομείς θα δώσει αργότερα ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της Συντεχνίας μας.  Εγώ θα ήθελα να τονίσω το γεγονός της αύξησης των μελών του Εφόρου της Συντεχνίας μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Μετά από τη σταθερή μείωση που είχαμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε καταφέρει να εγγράψουμε στη Συντεχνία μας 8308 μέλη το 2003, ενώ το 2000 είχαμε 7400 μέλη.  Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά των στελεχών και μελών της Συντεχνίας μας στους τόπους δουλειάς και θα ήθελα να μεταφέρω προς όλους εσάς και μέσον σας σε όλα τα στελέχη και μέλη μας τα θερμά συγχαρητήρια μας.

Η Συντεχνία μας την τετραετία που πέρασε, συνέχισε τη πλούσια δραστηριότητα της σε διεθνές επίπεδο.  Αναγνωρίζοντας το μεγάλο ρόλο που έχει να διαδραματίσει το συνδικαλιστικό κίνημα διεθνώς, επεδίωξε και πέτυχε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τη διεθνή δραστηριότητα της, με συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού. Αυτή η δραστηριότητα εκδηλώθηκε κύρια με την συμμετοχή σε Διεθνείς οργανώσεις, με την ανάπτυξη των σχέσεων μας με εθνικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς συνεδρίες και σεμινάρια.

Η Συντεχνία μας, είναι πολυκλαδική, γι αυτό και συμμετέχουμε σε τρεις Διεθνές οργανώσεις.  Τη Διεθνή των Μεταφορών (TUI Transport), η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ανάπτυξης της δραστηριότητας της.  Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας μας είναι πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Διεθνούς.

Είμαστε επίσης μέλη της Διεθνούς Ένωσης, Γεωργίας, Επισιτισμού, Εμπορίου, Ένδυσης και Συναφών Επαγγελμάτων, η οποία αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα και έχει έδρα τη Γαλλία.

Η Συντεχνία μας είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) το οποίο έχει ιδρυθεί το 2000, με έδρα την Ισπανία.  Αυτή η Διεθνής Οργάνωση παρά το μικρό διάστημα της ύπαρξης και λειτουργίας της, είχε σημαντική και αξιοσημείωτη δραστηριότητα για την προάσπιση των συμφερόντων των λιμενεργατών – σημειωτών.

Η μεγαλύτερη  κινητοποίηση της Διεθνούς των λιμενεργατών, είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και αφορούσε τις προσπάθειες μερίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πλοιοκτητών, για την έγκριση οδηγίας για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών.  Η έγκριση αυτής της οδηγίας θα απορύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια, θα δημιουργούσε άνεργους και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Το αποτέλεσμα των συνεχών πιέσεων, των συντονισμένων εκδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετείχε ενεργά και η Συντεχνία μας, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, στην ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόταση οδηγίας απορρίφθηκε.

Σε εθνικό επίπεδο η Συντεχνία μας έχει σχέσεις με αρκετές οργανώσεις, που εκπροσωπούν οργανώσεις των κλάδων που και εμείς αντιπροσωπεύουμε.  Η αλληλοενημέρωση για κοινά θέματα που ενδιαφέρουν, η ανταλλαγή πείρας και η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν.

Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων, καθώς και η ανάπτυξη νέων με εθνικές οργανώσεις κύρια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος από την 1η Μαΐου 2004.    

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Τους ώμους όλων μας, βαραίνει η ζωή και η δράση της Συντεχνίας μας από το 1940, που έχει ιδρυθεί μέχρι σήμερα.  Αυτή τη δραστηριότητα που είναι γεμάτη με αγώνες και σημαντικές επιτεύξεις, έχουμε χρέος να τη συνεχίσουμε προσθέτοντας σ’ αυτή νέες επιτυχίες, και νέες κατακτήσεις.

Στο σημερινό 29ο Συνέδριο μας, έχουμε μαζί μας και μικρό αριθμό βετεράνων της Συντεχνίας μας, τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους, για τη βοήθεια τους, και για τους αγώνες που έδωσαν σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες, για να δυναμώσουν τη Συντεχνία μας.

Εμείς θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε, και στο πρόσωπο τους όλους τους βετεράνους και μέλη της Συντεχνίας μας, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να καταστήσουμε τη Συντεχνία μας μαζικότερη, περισσότερο δυνατή και δραστήρια, μπροστάρη των αγώνων των κλάδων μας για νέες κατακτήσεις, για ένα καλύτερο αύριο, προς όφελος των μελών μας και όλων των εργαζομένων.

Ζήτω το 29ο Συνέδριο μας.

Ζήτω η ΠΕΟ.