• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

 

Προπαρασκευαστική Επιτροπή Γεωργίας, Τροφίμων, Εμπορίου, Ένδυσης, Ξενοδοχείων και Εστιατορίων Ίδρυση νέας Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με ταξική φωνή

 

Π. Κυρίτσης: «Εμείς φιλοδοξούμε να δώσουμε δύναμη, νέα πνοή, άλλη φωνή στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης. Φιλοδοξούμε να δώσουμε την ταξική φωνή»

Με την απόφαση για ίδρυση νέας Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης για τους εργαζομένους στους κλάδους της Γεωργίας, Τροφίμων, Εμπορίου, Ένδυσης, Ξενοδοχείων και Εστιατορίων ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη Πέμπτη η Προπαρασκευαστική Επιτροπή στους πιο πάνω κλάδους, σε συνεδρία της που φιλοξένησε η ΠΕΟ.

 

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνεδρίασε το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2007  στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Στόχος της συνεδρίας ήταν η ολοκλήρωση της συζήτησης που άρχισε τον περασμένο χρόνο στην Πολωνία για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με τη συμμετοχή των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων από τους πιο πάνω κλάδους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ηπείρου της Ευρώπης γενικότερα. Σκοπός της οργάνωσης αυτής είναι ο συντονισμός της δράσης των οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και η διεκδίκηση της συμμετοχής της Οργάνωσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς.

 

Η συνεδρία της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με την έγκριση των εγγράφων για τις θέσεις και τις γενικές κατευθύνσεις της νέας Ευρωπαϊκής Οργάνωσης και του καταστατικού της, τα οποία θα λάβουν την τελική έγκριση τους στη διάρκεια του ιδρυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2007. Η νέα Οργάνωση στοχεύει να αποτελέσει τη νέα φωνή μέσα στα εργασικά πράγματα της Ευρώπης. Μια φωνή με ταξικούς προσανατολισμούς που να εκφράζει τα γνήσια συμφέροντα των εργαζομένων των Ευρωπαϊκών χωρών.

 

Στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής παρακάθησε και ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, συν. Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε. και γενικότερα στον κόσμο ενεργεί προς όφελος του κεφαλαίου και προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να υποσκάψει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Συναντηθήκαμε για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Οργάνωσης που θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Συνδικαλιστικού Κινήματος, των ταξικών κοινωνικών αγώνων στους τομείς της Γεωργίας, Τροφίμων, Εμπορίου, Ένδυσης, Ξενοδοχείων και Εστιατορίων. Το κίνημα των εργαζομένων σήμερα δέχεται συνεχώς σκληρές επιθέσεις και μεθοδευμένες που στοχεύουν σαφέστατα στην υποβάθμιση του ρόλου του Συνδικαλιστικού Κινήματος, στην απορρύθμιση της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για το μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η παγκοσμιοποίηση διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Στην Ευρώπη είναι φανερό ότι κυριαρχεί δυστυχώς ο νεοφιλελευθερισμός ενώ χρησιμοποιούνται όμορφες λέξεις και ορολογίες που εντυπωσιάζουν (ευελιξία, flexicurity), όλα αυτά όμως, το αληθινό τους περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα τους είναι μια επίθεση ενάντια στην προστατευμένη, σταθερή, μόνιμη απασχόληση, ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μέσα σε αυτό τον κόσμο η διεθνής συνεργασία και η ενότητα των ταξικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων είναι όσο ποτέ αναγκαία. Εδώ που είμαστε ο συντονισμός των Συνδικαλιστικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα των Ταξικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων δεν είναι μόνο ευχή ή στόχος, είναι αναγκαιότητα.

 

Βέβαια, υπάρχουν Συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη που κάνουν παρεμβάσεις, υπάρχουν όμως παρεμβάσεις και παρεμβάσεις. Εμείς όταν μιλάμε για συντονισμό και ενότητα δράσης και για παρέμβαση εννοούμε παρέμβαση και δράση που να εκφράζει γνήσια και αποτελεσματικά τη φωνή των εργαζομένων. Δυστυχώς, οι Συνδικαλιστικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη δε φαίνεται να συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτή. Στην ΠΕΟ μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι πελαγοδρομούν. Εμείς φιλοδοξούμε να δώσουμε δύναμη, νέα πνοή, άλλη φωνή στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης. Φιλοδοξούμε να δώσουμε την ταξική φωνή. Η ΠΕΟ, είναι γνωστό ότι έχει ένα ενεργητικό ρόλο στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Έχουμε τη θέση του Αντιπροέδρου και την ευθύνη για το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ και με αυτή μας την ιδιότητα θεωρούμε ότι η δημιουργία της νέας Οργάνωσης που συζητούμε μπορεί να ενισχύσει και να δυναμώσει τις προσπάθειές μας για να αποτελέσουμε την ταξική φωνή στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στους κλάδους που θα καλύψει η Οργάνωση αυτή θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια δράσης και πολύ μεγάλες δυνατότητες για μια ανανέωση και αναγέννηση της Ευρωπαϊκής παρέμβασης και συνεργασίας των Ταξικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων», επεσήμανε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ στο χαιρετισμό του.