• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ;

athos

Στηρίζουν τις εταιρείες αντί τους εργαζόμενους και καταναλωτές;

Του Άθου Ελευθερίου Γενικού Γραμματέα ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ


Βαδίζοντας προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2023,
όλοι θυμήθηκαν τους εργαζόμενους, γενικά τους καταναλωτές και τα συμφέροντα τους. Την κάθε τους ενέργεια και πρόθεση, για ευνόητους λόγους την συνδέουν με οφέλη προς τους εργαζόμενους και το λαό. Τους ψηφοφόρους δηλαδή. Με τις ενέργειες και αποφάσεις τους, κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα εμπαίζουν ουσιαστικά το λαό, υποτιμώντας την νοημοσύνη του.

Μελετώντας αρκετές από τις ενέργειες και αποφάσεις τους, εντόπισα αρκετά θέματα που εντάσσονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή σε ενέργειες που αποτελούν πρόκληση για κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο. Παραθέτω στη συνέχεια μερικές από αυτές τις περιπτώσεις για να αναδείξω τη διπλοπροσωπία τους και ιδιαίτερα το γεγονός πως τα αποτελέσματα των ενεργειών τους είναι τα αντίθετα από αυτά που διακηρύσσουν. Ζημιώνουν αντί να ωφελούν τους εργαζόμενους και το λαό.

Αύξηση των ταριφών από τις ιδιωτικές εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού: Στο λιμάνι Λεμεσού οι ιδιώτες επενδυτές αποφάσισαν για ακόμα μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια να αυξήσουν τις ταρίφες τους. Οι εργοδοτικές οργανώσεις, δηλώνουν πως οι εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις και ότι αυτές θα καταλήξουν αναπόφευκτα στην τιμή του τελικού προϊόντος. Σχεδόν άμεση η αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ και αμέσως μετά των αρμοδίων υπουργών. Θα προχωρήσουν σε αποποίηση μέρους της αύξησης που αναλογεί στο κράτος, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο έσοδα που παίρνουν από τις εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού. Ο δε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωνε “Τα πολύ αυξημένα έσοδα του κράτους από το ιδιωτικοποιημένο λιμάνι του επιτρέπουν να απορροφήσει πράγματι μέρος τουλάχιστον των αυξήσεων που προκύπτουν από το διεθνές εμπόριο.” Με αυτό τον τρόπο θα σωθούν οι καταναλωτές; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αυξήσεις στα καύσιμα: Συνεχείς οι αυξήσεις στα καύσιμα. Τις ζούμε καθημερινά. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται σημαντικά, αφού εισπράττει ΦΠΑ στην τελική τιμή του προϊόντος, που συμπεριλαμβάνει και τους φόρους κατανάλωσης. Πόσο ακόμα πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές από την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ, για να απορροφήσει το κράτος από τα αυξημένα έσοδα του, μέρος της αύξησης στις τιμές, με ανάλογο τρόπο με τις ταρίφες στα λιμάνια; Με μειωμένες τιμές στα καύσιμα θα βοηθηθούν απευθείας και όχι έμμεσα οι καταναλωτές. Δεν ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση κατ’ αναλογία αυτά που αναφέρουν για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων των ταριφών στα λιμάνια; Γιατί δεν το κάνουν; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ): Αναζητούνται αυτοί που ενδιαφέρονται για τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και οι άλλοι που άμεσα ανταποκρίνονται για να βοηθήσουν τους εργοδότες. Γιατί δεν παρεμβαίνουν άμεσα, με συγκροτημένο και άμεσο τρόπο μέσα από τις σωστές διαδικασίες, για την απόδοση της ΑΤΑ στο 100%; Έχασαν οι εργαζόμενοι 1.27% από 01/01/2022 και άλλα τόσα τα προηγούμενα 4 χρόνια. Γιατί δεν ενεργούν και σε αυτή την περίπτωση άμεσα, αν αυτά που δηλώνουν, για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους ισχύουν, για να αποκαταστήσουν πραγματικά και ουσιαστικά αυτή την αδικία. Την πραγματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Γιατί δεν το κάνουν;

Παραδείγματα όπως τα πιο πάνω ο καθένας μπορεί να βρει αρκετά ανατρέχοντας σε προσωπικές και άλλες περιπτώσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές αυτό που ζητούν είναι δικαιοσύνη. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης. Ουσιαστική στήριξη τους από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, ιδιαίτερα στα αγαθά που δεν μπορούν να αποφύγουν.

Ιδού η ρόδος για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται! Έμπρακτα και ουσιαστικά να ληφθούν αποφάσεις που να ωφελούν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές και όχι μόνο τους εργοδότες.

 

04/02/2022