• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΑ

Τα εργασιακά προβλήματα στον τομέα της Γεωργίας - Κτηνοτροφίας

athos

Του Άθου Ελευθερίου

Γενικού Γραμματέα

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

Ο τομέας της Γεωργίας / Κτηνοτροφίας αντιμετώπιζε πάντοτε αρκετά προβλήματα.  Οι Αγροτικές Οργανώσεις προωθούσαν προς επίλυση τα προβλήματα των αγροτών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τα προβλήματα των εργαζομένων.

Αναγκαιότητα οι βελτιώσεις στις αποζημιώσεις λόγω πλεονασμού

athos

Του Άθου Ελευθερίου

Γενικού Γραμματέα

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

Μια από τις βασικές εργατικές νομοθεσίες αφορά τον τερματισμό απασχόλησης. Είναι ο νόμος 24/1967 που ψηφίστηκε στις 27/05/1967 και τέθηκε σε εφαρμογή την 01/02/1968.

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

 

Του Άθου Ελευθερίου

Γενικού Γραμματέα

ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

Η αναβάθμιση του συστήματος Δημοσίων Μεταφορών στα πλαίσια της νέας δεκαετίας 2020-2030, όπως επανειλημμένα την είχε προδιαγράψει το υπουργείο Μεταφορών παραμένει στάσιμη. Ο φιλόδοξος σχεδιασμός ανατράπηκε και φαίνεται πως έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της διαδικασίας το 2017, δίνεται ουσιαστικά η εντύπωση πως κανένας δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, αφού δεν λήφθηκαν  ακόμη οριστικές αποφάσεις για τις 4 από τις 6 περιοχές, για τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα συμβόλαια των Δημοσίων Μεταφορών.

80 Χρόνια Ζωής, Δράσης και Προσφοράς της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια (1940-2020) από την ίδρυση των πρώτων Συντεχνιών στους κλάδους που σήμερα είναι οργανωμένοι στη Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου ΠΕΟ (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ- ΠΕΟ).

Η ΟΕΒ το ΚΕΒΕ και οι «αυθαίρετες απεργίες»

Αφορμή για τη συγγραφή του άρθρου έδωσε η πρόσφατη στάση εργασίας εργαζομένων της Eurogate στο λιμάνι Λεμεσού και οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Των οργανώσεων των εργοδοτών που ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ουσία οποιασδήποτε στάσης εργασίας και των ευθυνών που έχουν οι εργοδότες μέλη τους. Αντί τούτου επαναφέρουν συνεχώς την απαγόρευση των απεργιών υπό τον μανδύα της δήθεν ρύθμισης τους, στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

ΈΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ;

Συμπληρώνεται σύντομα η δεκαετία του νέου συστήματος των Δημόσιων Μεταφορών με τη λήξη των συμβάσεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2010. Με βάση εκείνη την απόφαση δεκάδες μικρές και περιφερειακές εταιρείες, ουσιαστικά συγχωνεύτηκαν σε 5 επαρχιακές εταιρείες και μια για τις υπεραστικές διαδρομές. Σήμερα μπορούμε να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα και το βαθμό στον οποίο εκπληρώθηκαν οι αρχικοί στόχοι του νέου συστήματος.

Η ουσία των διαφορών στα λιμάνια

Οι εργασίες στα Λιμάνια εντάσσονται από τις οργανώσεις των εργοδοτών στις ουσιώδης υπηρεσίες, όπου ζητούν και απαιτούν διάφορα, όμως στην πράξη άλλα πράττουν.

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

Στέλνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους λιμενεργάτες γιατί ισχυρίζονται πως παραβιάστηκε η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού στις 19/12/2018, για να μην γίνει η επαόριστο απεργία λόγω της μη ανανέωσης της Σύμβασης, που είχε προκηρυχθεί από τις Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ στις 14/12/2018. Ουδέν αναληθέστερο. Η επαόριστο απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για να καταγγελθεί η επιλεκτική υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, αγνοώντας άλλες αποφάσεις που εκκρεμούν για δύο περίπου χρόνια και κυρίως για τις καθημερινές παραβιάσεις της Σύμβασης από τους εργοδότες.

ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ;

Η εργατική διαφορά που οδήγησε στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία Λεωφορείων ΕΜΕΛ, επαναφέρει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών.

ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ;

Η εργατική διαφορά που οδήγησε στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία Λεωφορείων ΕΜΕΛ, επαναφέρει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών.