• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΟΜΙΛΙΑ Π.ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥΕΚ

 

Χαιρετισμός Γ.Γ. ΠΕΟΠάμπη Κυρίτση Στο 24ο Συνέδριο ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ

19 Οκτωβρίου 2007

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Εκ μέρους του  Γ.Σ. της ΠΕΟ μεταφέρω στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Κυβερνητικών, Στρατιωτικών και Κοινωνικών Ιδρυμάτων ΠΕΟ τους πιο θερμούς, συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

 

Ο σοβαρός και δημιουργικός διάλογος πριν και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η δυνατότητα συνολικής αποτίμησης της δράσης μας, ο εντοπισμός και η κριτική προσέγγιση των αδυναμιών μας, είναι στοιχεία που μας δυναμώνουν, μας ανανεώνουν και μας καθιστούν πιο αποτελεσματικούς.

 

Η ΠΕΟ παρακολουθεί με προσοχή την δράση που αναπτύσσει η Συντεχνία σας, πάντα έτοιμη να συμβάλει δημιουργικά εκεί και όπου χρειάζεται.

 

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η οργανωτική ανάπτυξη της Συντεχνίας, για την περίοδο που ανασκοπεί το Συνέδριο ήταν πολύ θετική.

 

Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Συντεχνία σας κατορθώνει να υπερκαλύπτει όλους τους στόχους του οργανωτικού πλάνου και να αυξάνει σταθερά την δύναμη της.

 

Αυτά τα αποτελέσματα βέβαια δεν ήρθαν από μόνα τους. Οφείλονται στην σωστή, διεκδικητική πολιτική της συντεχνίας με την στήριξη και την καθοδήγηση της ΠΕΟ.

 

Κυρίως όμως οφείλονται στην σκληρή, συλλογική και συντονισμένη δουλειά των στελεχών και των μελών της Συντεχνίας αλλά και στη αύξηση του κύρους και της επιρροής του κινήματος μέσα στους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα.

 

Οι εργαζόμενοι στον ωρομίσθιο κυβερνητικό τομέα αποτελούν ένα σημαντικό οργανωμένο και μαχητικό κομμάτι του εργατικού μας κινήματος. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει αυτός ο κλάδος με πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τον ηρωικό αγώνα του Τιμαρίθμου τον Μάρτη του 1944 που οδήγησε στην καθιέρωση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

 

Σε αυτό το σημείο νοιώθω την ανάγκη να αποδώσω την οφειλόμενη τιμή στους βετεράνους του κινήματος μας, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας.

 

Οι επιτυχίες μας, η οργανωτική μας ανάπτυξη, η αναβάθμιση του κύρους και του ρόλου της ΠΕΟ μέσα στους εργαζόμενους καταδεικνύει ότι οι αγώνες τους μέσα σε συνθήκες σκληρές και αντίξοες όχι μόνο δεν πήγαν χαμένοι αλλά έχουν αποδώσει στο πολλαπλάσιο έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περίοδος που περνούμε είναι δύσκολη και για τη Κύπρο και για το κόσμο ολόκληρο. Δυστυχώς, για την ανθρωπότητα, ζούμε στη εποχή της νέας τάξης πραγμάτων, όπου τα ιδιοτελή, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τίθενται πάνω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

 

Έχει αποδεικτεί  πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ούτε ο πόλεμος και οι επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ούτε η κατοχή του Ιράκ, ούτε η ενθάρρυνση και η ανοχή στον σφαγιασμό των Παλαιστινίων, ούτε η επέμβαση στο Αφγανιστάν έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε καλύτερες μέρες ή έχουν ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Το μόνο που έχουν πετύχει είναι να αιματοκυλήσουν αθώους λαούς, να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στους αναπτυγμένους και τους αναπτυσσόμενους λαούς, να αναζωπυρώνουν τον εξτρεμισμό που γεννά η απόγνωση και να τροφοδοτούν συνεχώς ένα φαύλο κύκλο.

 

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο λαός μας δίνει τη δική του μάχη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος. Λύση που να επανενώνει πραγματικά τον τόπο και το λαό.

 

Λύση, που να εξυπηρετεί κύρια τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του Κυπριακού λαού στο σύνολο του και όχι το στρατηγικό σχεδιασμό των οποιονδήποτε ξένων.

 

Λύση δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, η οποία κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι η μόνη ρεαλιστική και αξιόπιστη διέξοδος για επανένωση της πατρίδας μας.

 

Λύση που να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Κύπρο, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

 

Η ΠΕΟ, σε στενή συνεργασία με το ταξικό προοδευτικό Τουρκοκυπριακό Συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα με τη DEV-IS, θα συνεχίσει και θα αναβαθμίζει τη δράση της, αναλαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Πρωτοβουλίες οι οποίες αποτελούν συνέχεια  σε μια ιστορία και μια παράδοση κοινών αγώνων, σταθερής, συνεπούς και διαχρονικής υπεράσπισης από το κίνημα μας, της αρχής της ταξικής αλληλεγγύης και του γνήσιου πατριωτισμού, ενάντια στις εθνικιστικές ακρότητες και στις ιμπεριαλιστικές συνομωσίες.

 

Η νέα τάξη πραγμάτων βρίσκει έκφραση στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα μέσα από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης.

 

Σ΄ολόκληρο το κόσμο, όπως και στην Ευρώπη, το Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια  νεοφιλελεύθερη επίθεση.

 

Στο όνομα της κατοχύρωσης τάχα συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από τις λεγόμενες ευελιξίες, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. επιχειρούν περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων, τη απορύθμιση της εργασίας, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. 

 

Αυτές οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πολιτικές μέσα στο χώρο της Ε.Ε. ιδιαίτερα μέσα στην δεκαετία του 1990 έχουν οδηγήσει και σε σωρεία ιδιωτικοποιήσεων, με εμφανή τα αρνητικά αποτελέσματα ως προς την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την ποιότητα, αξιοπιστία και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Τέτοιου είδους προσεγγίσεις και προσπάθειες δεν έλειψαν και δεν λείπουν και από το τόπο μας. Για παράδειγμα για μας είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΗΚ σε σχέση με την έλευση του Φυσικού αερίου ότι δεν είναι άσχετες με αυτές τις αντιλήψεις.

 

Έχουμε δώσεις πολλές μάχες τα τελευταία 15 χρόνια για να αποτρέψουμε την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και κατ’ επέκταση και την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

 

Τις περισσότερες μάχες τις έχουμε κερδίσει.   Το γεγονός ότι στη Κύπρο παραμένει ακόμα ένας ανθηρός και εύρωστος τομέας κοινής ωφέλειας κάτω από τον δημόσιο έλεγχο, αυτό οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη ενός ρωμαλέου Συνδικαλιστικού κινήματος με την ΠΕΟ επικεφαλής αλλά και λόγω της συνεπούς και αποφασιστικής στάσης της Αριστεράς και του κόμματος των κυπρίων εργαζομένων.

 

Το ότι σήμερα υπάρχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το ότι τα Νοσοκομεία παραμένουν δημόσιοι οργανισμοί, το ότι ο Ηλεκτρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό παραμένουν κάτω από δημόσιο έλεγχο είναι κατάκτηση που οφείλεται κυρίως στους δικούς μας αγώνες.

 

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατεύθυνση που θα πάρει η περιβόητη πορεία της αυτονόμησης των Νοσοκομείων και της αποκρατικοποίησης των ταχυδρομείων.

 

Πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε μια πορεία έμμεσης ιδιωτικοποίησης είτε των Νοσοκομείων είτε των Ταχυδρομείων κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή δικαιολογία.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω σε δύο ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους αυτή την περίοδο. 

 

Το πρώτο είναι το θέμα των τιμών  και της συνεχούς αύξησης τους ιδιαίτερα όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης.  Νομίζω ότι είναι πλέον ολοφάνερο ότι η θεωρία περί του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς, η οποία αγορά ως δια μαγείας θα ρυθμίζει τις τιμές και μάλιστα θα τις σπρώχνει προς τα κάτω, αποτελεί ένα ωραίο παραμύθι. 

 

Η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζει το πρόβλημα. Παρόλο που και αυτή η αναγνώριση ήρθε καθυστερημένα μετά από τις δικές μας διαμαρτυρίες και καταγγελίες για παράλογες αυξήσεις στα είδη αρτοποιίας, στα καύσιμα, στο υγραέριο και αλλού.  Χρειάζονται μέτρα, μέτρα που να προστατεύουν τον καταναλωτή.   Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, αντί να κυνηγά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και να τους υποχρεώνει να αυξάνουν τις τιμές τους προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις υπόγειες συνεννοήσεις που οδηγούν σε αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές. 

 

Όλοι μιλούν τώρα τελευταία για τον αυτοπροστατεύομενο καταναλωτή. Ακούγεται ωραία, όμως ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από την ασυδοσία της αγοράς .  Χρειάζεται ενημέρωση και καθοδήγηση. Χρειάζονται συνεχείς έρευνες της αγοράς, χρειάζεται ο καταναλωτής να γνωρίζει ενδεικτικές τιμές, χρειάζεται αυτοί που αισχροκερδούν να τιμωρούνται και να εκτίθενται, χρειάζεται οι μηχανισμοί ελέγχου να είναι ενεργοποιημένοι συνεχώς και να είναι αποφασιστικοί.  Ας μη γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν οι ευθύνες για τον έλεγχο της ασυδοσίας πάνω στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Οι ευθύνες πρέπει να είναι δημόσιες και η πολιτεία οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο.

 

Μιλώντας για τις τιμές θέλω να υπενθυμίσω ότι η παλιά πληγή της αλλοίωσης του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ παραμένει ανοικτή.  Η κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος μέχρι σήμερα να θέσει ξανά το θέμα για να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση.  Εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή την απαίτηση γιατί είναι δίκαιη και δικαιολογημένη.

 

Το δεύτερο θέμα αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Ο κόσμος ακούει πολλά και δικαιολογημένα ανησυχεί και διερωτάται.  Η δική μας γραμμή είναι ξεκάθαρη. Εμείς θα συναινέσουμε και θα συμβάλουμε ώστε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας και είμαστε προετοιμασμένοι να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν μερίδιο από την  ενίσχυση που το Ταμείο θα χρειαστεί.  Το μερίδιο όμως αυτό πρέπει να είναι λογικό και δίκαιο. Την μερίδα του λέοντος πρέπει να την αναλάβουν οι εργοδότες και το κράτος.  

 

Εμείς και χαίρομαι να πω μαζί μας και ολόκληρο το Συνδικαλιστικό κίνημα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν συνηγορούμε σε οποιαδήποτε παραλλαγή που να σημαίνει επέκταση στα όρια αφυπηρέτησης ή κατάργηση του δικαιώματος προαιρετικής αφυπηρέτησης στο 63ο έτος.  Σ’ αυτή τη γραμμή θα είμαστε συνεπείς, σταθεροί  και αποφασιστικοί  μέχρι το τέλος

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Κρίνοντας την σημερινή διακυβέρνηση στον κοινωνικοοικονομικό τομέα σημειώνουμε ότι παρά το θετικό έργο που έχει επιτελεσθεί στην πραγματοποίηση του οποίου καθοριστικό ρόλο έχει ασφαλώς διαδραματίσει και η Αριστερά, εντούτοις σοβαρά προβλήματα παραμένουν άλυτα και συσσωρεύονται. Σοβαρές δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος όπως η εισαγωγή 14ης σύνταξης / πασχαλινού επιδόματος για τους συνταξιούχους, η επέκταση του επιδόματος μάνας για όλες τις συνταξιούχες πολύτεκνες μάνες, η προώθηση διαλόγου για προστασία των συλλογικών συμβάσεων, η εφαρμογή διευκολύνσεων και κινήτρων για τις εργαζόμενες μητέρες για παραμονή τους στην εργασία, η αναγνώριση των πενταμελών οικογενειών ως πολύτεκνων και η αναβάθμιση των δικαιωμάτων τους, δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις κάτω από τα όρια φτώχειας.  Σε κάποια μάλιστα σημεία, έχουν ακολουθηθεί πολιτικές αντίθετες με το προεκλογικό πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί, όπως π.χ. η πολιτική επέκτασης των ορίων αφυπηρέτησης ή η αναγνώριση των Ιδιωτικών πανεπιστημιών ως κερδοσκοπικών επιχειρήσεσων αντί ως ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  Παρά τις έντονες πιέσεις μας, υπήρξε άρνηση για πρωτοβουλίες αποκατάστασης του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ η οποία όπως είναι γνωστό είχε κουτσουρευτεί επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ.

 

Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και τάσεις στην κυβέρνηση, γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

 

Οι θυσίες, στις οποίες υποβλήθηκε ο κυπριακός λαός, για να βελτιωθούν οι δείκτες της κυπριακής Οικονομίας, δεν εκτιμήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε και δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανάλογη ανταπόδοση από πλευράς Κυβέρνησης.

 

Ο Κυπριακός λαός τον ερχόμενο Φεβρουάριο καλείται με τη ψήφο του να αναδείξει νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση  νέα διακυβέρνηση στον τόπο.

 

Η ΠΕΟ, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τα προβλήματα του, από την ίδρυση της έχει ενεργό πολιτική συμμετοχή και συνειδητά λαμβάνει μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, θεωρεί σημαντικό, ιστορικό γεγονός την απόφαση για προβολή της υποψηφιότητας του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Πρόεδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια ως υποψήφιου για το Προεδρικό αξίωμα.

 

Στους εργαζόμενους είναι καλά γνωστή η διαχρονική στήριξη του Δημήτρη Χριστόφια για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως είναι  η ενίσχυση του δικαιώματος της οργάνωσης και του ρόλου των συλλογικών συμβάσεων, η στήριξη της θέσης της ΠΕΟ για επαναφορά του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ , για στήριξη του Τ.Κ.Α. ενάντια σε οποιαδήποτε επέκταση στα όρια αφυπηρέτησης, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

 

Ο χώρος της Αριστεράς, μέσα από τον οποίο προέρχεται, καθώς και οι          προσωπικές του ευαισθησίες, είναι εγγύηση  ότι σε περίπτωση εκλογής του θα ακολουθηθεί γνήσια φιλολαϊκή πολιτική, θα γίνουν ριζοσπαστικές τομές προς όφελος των εργαζομένων και των μη προνομιούχων, θα εμβαθυνθεί η δημοκρατία και η αξιοκρατία, θα ακολουθηθεί μια διεκδικητική πολιτική για προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων μέσα στην Ε.Ε.

 

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, έχει αποδείξει στη πράξη ότι υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις αρχές λύσης του Κυπριακού χωρίς μεταμορφώσεις και ταλαντεύσεις. Διαθέτει την αξιοπιστία, αλλά και τη βούληση έτσι ώστε να υπάρξει ώθηση για να διαρρηχθούν τα αδιέξοδα, για την προώθηση λύσης η οποία να εξυπηρετά τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού και όχι των οποιωνδήποτε ξένων.

 

Ως ηγέτης βρέθηκε μπροστάρης και συνοδοιπόρος, των κοινών ταξικών αγώνων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων της Κύπρου και του αγώνα για επαναπροσέγγιση, γι’ αυτό συγκεντρώνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας.

 

Κατά συνέπεια στις επικείμενες προεδρικές εκλογές οι εργαζόμενοι έχουν ξεκάθαρη επιλογή.  Θα είναι  υποψήφιος ο  «δικός» τους άνθρωπος.  Όχι βέβαια ο δικός  τους μέσα από την στενά  κομματική και ιδεολογική έννοια του όρου.  Ο «δικός» τους άνθρωπος, μέσα από την ταξική έννοια, ο άνθρωπος που ως γέννημα-θρέμμα της εργατικής τάξης εκφράζει τα αισθήματα, τις καθημερινές τους έγνοιες, τις προσδοκίες τους.  Εκφράζει το φιλότιμο και την ανθρωπιά τους.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ έχει και επίσημα τοποθετηθεί στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια.  Σ’ όλους εμάς αναλογεί το καθήκον να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.  Να αναπτερώσουμε την ελπίδα, να δώσουμε προοπτική στα όνειρα μας.

 

Εμπρός λοιπόν, να εργαστούμε σκληρά και ακούραστα όπως εμείς τα στελέχη της ΠΕΟ ξέρουμε να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε.

 

Γιατί η εκλογή του θα είναι ελπίδα και προοπτική για τον τόπο.  Θα είναι ασφάλεια και ανακούφιση για τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο του λαού.  Θα είναι επένδυση για ένα μέλλον καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο για όλους τους κύπριους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιδες, Μαρωνίτες και Λατίνους.

 

Ένα μέλλον καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας.

 

Ζήτω το 24ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΑΣΥΕΚ - ΠΕΟ

Ζητώ η ΠΕΟ