ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Μέχρι το 1950 τα μέλη της Συντεχνίας Κυβερνητικών και Στρατιωτικών της Π.Ε.Ο. ήταν διασκορπισμένα στις άλλες συντεχνίες της ΠΕΟ ανάλογα με το επάγγελμα που εκτελούσαν.
Τα μέλη αυτά είχαν κάνει σκληρούς αγώνες για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Χαρακτηριστικές είναι οι απεργίες των σιδηροδρομικών το 1938 και το 1941, των εργατών οδοποιίας του Πέλλα Πάϊς το 1939 , των εργατών Δημοσίων Εργων και Στρατιωτικών το 1944 που έμεινε στην ιστορία του Εργατικού Κινήματος ως ο αγώνας της 1ης του Μάρτη για το τιμάριθμο καθώς και η απεργία του 1947.
Το 1946 η ΠΕΟ αποφασίζει την ίδρυση συντεχνίας κυβερνητικών εργατών αλλά η Αγγλική Κυβέρνηση αρνείται την εγγραφή της και το θέμα φθάνει μέχρι την Βουλή των Κοινοτήτων στην Βρετανία. Τελικά η αποικιοκρατική κυβέρνηση υποχωρεί και το Μάη του 1950 εγγράφεται η συντεχνία Κυβερνητικών Εργατών με έδρα τη Λευκωσία και τμήματα στη Λεμεσό και Αμμόχωστο με 465 μέλη. Αργότερα δημιουργούνται τμήματα σ' όλες τις πόλεις.
Το 1952 ιδρύεται και η Συντεχνία Στρατιωτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου με 466 καθώς και τμήματα στη Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο και αργότερα στις άλλες πόλεις. Μέχρι το 1957 οι δύο συντεχνίες δρούσαν χωριστά. Το 1957 γίνεται η συνένωση και δημιουργείται μία συντεχνία. Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΠΕΟ). Στη δύναμη της πιο πάνω Συντεχνίας μέχρι το 1974 οργανώνονταν και τουρκοκύπριοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Γ' Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Συντεχνίας από τους 91 σύνεδρους οι 10 ήταν τουρκοκύπριοι. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα ύστερα από συνεδριακή απόφαση η Συντεχνία Κυβερνητικών Στρατιωτικών Εργατοϋπαλλήλων μετονομάζεται σε ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.
Ο λόγος ήταν για να μπορέσει η Συντεχνία αυτή να καλύψει και να εκπροσωπήσει εργαζόμενους σε διάφορα Κοινωνικά Ιδρύματα όπως σχολεία, γηροκομεία και νηπιαγωγεία.
Σήμερα στην ΠΑΣΥΕΚ οργανώνονται εργαζόμενοι που εργοδοτούται στη Κυβέρνηση ως Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, στις Βρετανικές Βάσεις, στις Σχολικές Εφορείες και Κοινωνικά Ιδρύματα.
Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ μέσα σ' όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της έχει αναπτύξει πλούσια δράση για προάσπιση και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Μέσα από τους αγώνες της συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και δυνάμωμα της ΠΕΟ.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα από τις οποίες είχε να εργαστεί και ιδιαίτερα τις διακρίσεις που δέχετουν μέσα στο Κλάδο των Κυβερνητικών, με την δουλειά των στελεχών της κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό των εργαζομένων και να διαδραματίσει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο τα εργατικά θέματα.
Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ μέσα από τους αγώνες της δεν παρέλειψε να αγωνιστεί για την Ευημερία των μελών της και κατάφερε σήμερα να έχει δικό της Ταμείο Ευημερίας και μέσα απ' αυτό να λειτουργεί ιδιόκτητα εργατικά αναπαυτήρια στο Καλοπαναγιώτη (17), στην Ορόκλινη Λάρνακα (12) και στην Πόλη Χρυσοχούς (12), όπου τα μέλη της , αλλά γενικά οι εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν ολόχρονα με χαμηλό κόστος τις διακοπές τους. Επίσης έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται τον Βρεφοκομικό και Παιδοκομικό Σταθμό 'ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ' προσφέροντας στους εργαζόμενους γονείς την ευχέρεια να αφήνουν τα παιδιά τους σε ασφαλή και κατάλληλο χώρο κατά την διάρκεια της εργασίας τους .
Η Συντεχνία μας η ΠΑΣΥΕΚ έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με άλλη συντεχνία το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κυβερνητικών 'ΣΤΑΚΕΚ' δίνοντας έτσι την δυνατότητα στα μέλη της για εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών με πολύ ευνοϊκούς όρους ίσως τους ευνοϊκότερους από οποιοδήποτε άλλο ταμιευτήριο.
Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ με την όλη δράση και προσφορά της απέδειξε πως είναι μια Συνδικαλιστική Οργάνωση η οποία στο επίκεντρο της έχει τις ανάγκες του απλού ανθρώπου.
Μεγαλύτερη και μαζικότερη ανάπτυξη της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ σημαίνει ενίσχυση και βελτίωση των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων .