• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΔΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της Π.Ε.Ο. ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας όπως αυτές διαμορφώνονται ιδιαίτερα μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαπιστώνοντας τις αλλαγές των παραγωγικών σχέσεων και κυρίως την κατακόρυφη αύξηση των εργαζομένων στους τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών, αποφάσισε να εισηγηθεί την ίδρυση μιας εξειδικευμένης συντεχνίας που θα στοχεύει στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Παγκύπριου Ιδρυτικού Συνεδρίου της Συντεχνίας η οποία προορίζεται να δραστηριοποιείται στους βασικούς τομείς του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών.

Στις 10/12/2002 με ομόφωνη απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου ιδρύθηκε η Παγκύπρια Συντεχνία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο.

Η ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. είναι ενταγμένη στους κόλπους του κινήματος της Π.Ε.Ο. και λειτουργεί τμήματα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Η δραστηριότητα της άρχισε από 1/1/2003 με δικά της σώματα, οικονομικό και οργανωτικό πλάνο στη βάση λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών και του καταστατικού του κινήματος της Π.Ε.Ο.

Σύμφωνα με απόφαση του συνεδρίου μεταφέρθηκαν από την Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. Π.Ε.Ο. στην ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. οι πιο κάτω κλάδοι:

  1. Συνεργατικός Πιστωτικός
  2. Τουριστικός & Ναυτιλιακός
  3. Ασφαλιστικός
  4. Η τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση
  5. Το Λαϊκό Κίνημα,οργανώσεις και υπηρεσίες
  6. Συγκεκριμένες μεμονωμένες επιχειρήσεις οι οποίες στη πορεία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυση κλάδου.

Πέραν από τους πιο πάνω κλάδους η ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. ενδιαφέρεται για την οργάνωση και επίλυση των προβλημάτων όσων εξασκούν επάγγελμα ή επιτήδευμα στους διάφορους κλάδους των υπηρεσιών.

Το καταστατικό της προβλέπει και εξασφαλίζει την δυνατότητα ένταξης επαγγελματικών ομάδων ή συνδέσμων ή συμβουλίων εργαζομένων ως οντότητες.

Στόχος είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που εκφράζονται από την ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. να αναβαθμιστούν και να λειτουργούν ως οντότητες στα πλαίσια της οργάνωσης , δηλαδή τα μέλη της Συντεχνίας θα έχουν έντονο το στοιχείο της επαγγελματικής κλαδικής τους προέλευσης με δικά τους σώματα και όργανα και θα εκλέγουν το δικό τους κλαδικό Γραμματέα και τις δικές τους κλαδικές επιτροπές.

Με βάση στοιχεία και μελέτες σε διάφορους τομείς των υπηρεσιών απασχολείται ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που χρειάζονται και επιθυμούν συνδικαλιστική έκφραση και η ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. καλείται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και σύνδεση τους με το Συνδικαλιστικό κίνημα.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Ι.Οτομέαςτης πληροφορικής ΙΙ.Οτομέας υπηρεσιώνέρευνας και τεχνολογίας. ΙΙΙ.Λογιστικός και Ελεγκτικός τομέας ΙV.Διάφοροι επαγγελματικοί σύνδεσμοι προσφοράς υπηρεσιών και εξυπηρέτησης. IIV.Οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες που προσφέρουν υπηρεσίεςσε κοινωνικά ιδρύματα. IIIV.Ο πολιτιστικός και πολιτισμικός τομέας IIIV. Οι εργαζόμενοι στα ραδιο-ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Το κίνημα της Π.Ε.Ο. αισθάνεται περήφανο για την ίδρυση της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες. Η δημιουργία αυτής της Συντεχνίας παρέχει την χρυσή ευκαιρία να ενώσουν την φωνής τους και τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι στους διάφορους κλάδους των υπηρεσιών με τις χιλιάδες άλλους εργαζόμενους μέλη της Π.Ε.Ο. και να διασφαλίσουν έτσι τα δικαιώματα και το μέλλον τους.

Μια δυνατή και μαζική οργανωμένη ομάδα η ΠΑ.Σ.Ε.Υ. Π.Ε.Ο. θα μπορεί να στηρίζει την προσφορά υπηρεσιών στον τόπο μας Στη Κύπρο που δεν έχουμε βαριές βιομηχανίες ή προσφορά υπηρεσιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία μας, αλλά και για το μέλλον της πατρίδας μας στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης.