• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δ.Σ ΠΑΣΕΥ

 

Στις 9 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ  με κύρια τα ακόλουθα θέματα:

1. Εκτίμηση αποτελεσμάτων των συμβάσεων που έληξαν και ανανεώθηκαν το τέλος του 2008 και αρχές του 2009.

2. Καθορισμός πολιτικής για το ύψος των διεκδικήσεων μας κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του 2009 και αρχές του 2010.

3. Εκτίμηση Οικονομικού και Οργανωτικού πλάνου 2009.

4. Οργανωτικό και Οικονομικό πλάνο 2010.

5. Προϋπολογισμός Συντεχνίας 2010.

Στην συνεδρία κατατέθηκε ολοκληρωμένο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο έγινε και η συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχετικού εγγράφου η ΠΑΣΕΥ κλίθηκε να μελετήσει και να υποβάλει αιτήματα σε 41 Συμβάσεις που έληξαν το τέλος του 2008 και αρχές του 2009 με 1672 απασχολούμενους.

Όπως αναφέρθηκε η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο σε αυξήσεις όσο και σε παρεμφερή ωφελήματα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι από τις 41 Συλλογικές Συμβάσεις  σε 23 λειτουργούν κλίμακες μισθοδοσίας με 1062 δικαιούχους με μέσο όρο ετήσιας προσαύξησης 3,48% που παραχωρούνται αυτόματα.

Πέραν το πιο πάνω προσαυξήσεων εξασφαλίσθηκαν αυξήσεις για το πρώτο έτος 1,69% για το δεύτερο 1,74% και για το τρίτο 0,93%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η Συντεχνία κατόρθωσε να πετύχει τους στόχους της και να κινηθεί στα πλαίσια των αποφάσεων της για το καθορισμό της πολιτικής της.

Έχουν επιτευχθεί αυξήσεις αρκετά πιο πάνω από το ύψος της παραγωγικότητας βελτιώνοντας διαχρονικά τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων μελών της Συντεχνίας.

Όσον αφορά το καθορισμό της πολιτικής των αιτημάτων για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2009 και αρχές του 2010 η Συντεχνία καλείται να υποβάλει και να συζητήσει αιτήματα σε 47 Συλλογικές Συμβάσεις με 1619 απασχολούμενους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού μελέτησε την κατάσταση της διεθνούς αλλά και της κυπριακής οικονομίας αποφάσισε να υιοθετήσει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ συμφωνα με την οποία μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να στοχεύουν κύρια στην προστασία της απασχόλησης, της διασφάλισης της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση της οικονομίας.

Έχοντας υπόψη τα διεθνή οικονομικά δεδομένα την σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας θεωρούμε ότι κατά την επεξεργασία των αιτημάτων για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2009 και αρχές του 2010 πρέπει να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνα συγκρατημένη πολιτική.

Το ύψος των διεκδικήσεων μας να καθοριστεί με στόχο το τελικό αποτέλεσμα για κάθε χρόνο να βρίσκεται κατά μέσο όρο στα πλαίσια της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας των τελευταίων τριών χρόνων.

Η διαδικασία των συλλογικών Συμβάσεων προσφέρεται να εντείνουμε την οργανωτική ανάπτυξη της Συντεχνίας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε και εκτίμησε τα αποτελέσματα του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου της Συντεχνίας για το 2009 και εγκρίθηκε το πλάνο του 2010.

Σύμφωνα με την εκτίμηση η Συντεχνία παρά το γεγονός του ότι δεν καλύφθηκαν όλοι οι στόχοι του πλάνου όσοι στόχοι καλύφθηκαν υπερκαλύφθηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα οι στόχοι των νέων μελών της σύνδεσης και τακτοποίησης των μελών με την Συντεχνία και τις εισπράξεις συνδρομών.

Σε δήλωση του στο Εργατικό Βήμα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ  συνάδελφος Σάββας Τούλουπος ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Συντεχνίας που εργάστηκαν μεθοδικά πετυχαίνοντας τα πολύ καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα τους στόχους που αφορούν την οργανωτική ανάπτυξη πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η Συντεχνία συνεχίζει σταθερά την ανοδική της πορεία.

Στην συνεδρία εγκρίθηκαν και οι προϋπολογισμοί για το 2010 όπως κατατέθηκαν από τον Γενικό Ταμία συν. Κώστα Κωνσταντίνου.