• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δ.Σ.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων Στις Υπηρεσίες ΠΑΣΕΥ –ΠΕΟ

με θέματα:

 

              *Εκτίμηση αποτελεσμάτων ανανέωσης Συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2007 και αρχές του 2008.

 

               *Καθορισμοί πολιτικής των διεκδικήσεων για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2008 και αρχές του 2009.

 

               * Εκτίμηση οργανωτικού και οικονομικού πλάνου του 2008.

 

               * Καθορισμός οργανωτικού και οικονομικού πλάνου του 2009.

 

               * Έγκριση προϋπολογισμών της Συντεχνίας για το 2009.

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση στη βάση εγγράφου που κατατέθηκε στην Συντεχνία για όλα τα θέματα κατέληξε στις πιο κάτω εκτιμήσεις:

 

1.    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΗΞΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2008 ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Η Συντεχνία κλήθηκε να μελετήσει και να υποβάλει αιτήματα για την ανανέωση 50 συλλογικών Συμβάσεων με απασχόληση 1638 εργαζομένων. Συγκεκριμένα 6 παγκυπρίων με 546 απασχολούμενους 19 στο τμήμα Λευκωσίας με 528, 10 στο τμήμα Λεμεσού με 414, 7 στο τμήματα Λάρνακας Αμμοχώστου με 82 και 8 στο τμήμα Πάφου με 68 εργαζόμενους.

Στις 22 από αυτές λειτουργούν κλίμακες μισθοδοσίας με 880 δικαιούχους ετήσιας προσαύξησης με κατά μέσον όρο 3,48% οι οποίες παραχωρούνται αυτόματα.

Πέραν της ετήσιας προσαύξησης για όσους τους έχει παραχωρηθεί κερδίθηκαν αυξήσεις για τον πρώτο χρόνο ύψους 1,62% και αφορούν το σύνολο των Συμβάσεων που έχουν ανανεωθεί δηλαδή τις 50 Συμβάσεις. Για τον δεύτερο χρόνο για 49 Συμβάσεις 2,4% και για τον τρίτο χρόνο 21 Συλλογικές Συμβάσεις που η διάρκεια τους ήταν 3 χρόνια 3,21%. Βελτιώσεις έγιναν και σε διάφορα άλλα παρεμφερή ωφελήματα όπως αυξήσεις της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας και συγκεκριμένα σε 13 Συμβάσεις με 145 απασχολούμενους αυξήθηκε η εργοδοτική εισφορά από 0,25% μέχρι 1% τις ετήσιες άδειες ανάπαυσης σε 11 συμβάσεις με 164 απασχολούμενους αύξηση κατά μια ημέρα. Αυξήσεις στα σχέδια Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλα.

Η Γενική εκτίμηση του Δ. Συμβουλίου είναι ότι η Συντεχνία κατόρθωσε να πετύχει τους στόχους της και να κινηθεί στα πλαίσια της πολιτικής της και των αποφάσεων του κινήματος που ήταν η διεκδίκηση αιτημάτων πέραν της αύξησης της παραγωγικότητας βελτιώνοντας διαχρονικά και τους μισθούς και τα ωφελήματα των μελών της και γενικά των εργαζομένων.

2.    ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΗΞΑΝ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2008 ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2009.

Η Συνεδρία ακολουθεί την συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι κλαδικές Συντεχνίες κατά την διαδικασία ανανέωσης με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και μεμονωμένες επιχειρήσεις των υπό αναφορά Συλλογικών Συμβάσεων.

Σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιο κάτω βασικοί παράγοντες:

 

-        Οι εκάστοτε οικονομικές συνθήκες. Ο ρυθμός ανάπτυξης, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας σε συνάρτηση με την κατανομή του εθνικού εισοδήματος.

-        Η υποσκάψει των μισθών από την διακίνηση των εργαζομένων.

-        Την συμίκρινση του χάσματος μεταξύ των ψηλά και χαμηλά αμειβόμενων

-        Την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

-        Να διεκδικηθούν αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων σε επίπεδα που θα υπερβαίνουν το ύψος της παραγωγικότητας των τριών τελευταίων χρόνων που σύμφωνα τα στοιχεία είναι 1,4%.

-        Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις μισθών χωρίς να αποκλείονται βελτιώσεις άλλων ωφελημάτων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι μειονεκτούν συγκριτικά με την πλειοψηφία των συλλογικών Συμβάσεων.

 

Το Δ. Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω εισήγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ εξουσιοδότησε την Συντεχνία και το κάθε τμήμα ξεχωριστά να εξετάσουν με προσοχή τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να διαχειριστούν τόσο τα αιτήματα όσο και τις διαπραγματεύσεις έτσι που να υλοποιήσουν τις πιο πάνω εισηγήσεις. Ταυτόχρονα η ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μια διαδικασία που δραστηριοποιεί τον μηχανισμό της Συντεχνίας από την ηγεσία μέχρι τα απλά μέλη και προσφέρεται να αξιοποιηθεί για την οργανωτική ανάπτυξη του Συνδικαλιστικού Κινήματος ενδυναμώνοντας το μέτωπο πάλης για να έχουμε θετικά αποτελέσματα κατά την διεκδίκηση των αιτημάτων.

3.    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ 2008.

Με πολύ καλά αποτελέσματα έκλεισε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο του 2008 εκτίμησε το Δ. Συμβούλιο. Όλοι οι τομείς του πλάνου έχουν υπερκαλυφθεί ιδιαίτερα οι τομείς της οργάνωσης νέων επιχειρήσεων, νέων μελών και σύνδεση μελών με την Συντεχνία. Συγκεκριμένα από στόχο οργάνωσης 565 νέων μελών έγιναν 817 από στόχο οργάνωσης 25 νέων επιχειρήσεων έγιναν 42 και από στόχο σύνδεσης και τακτοποίησης με την Συντεχνία 3373 μελών έκλεισε το πλάνο με την σύνδεση 3956 μελών.

Πολύ καλά αποτελέσματα είχαν και οι υπόλοιποι τομείς του πλάνου με αποτέλεσμα η Συντεχνία να καταγεί στη δεύτερη θέση της παγκύπριας άμιλλας μεταξύ των Συντεχνιών της ΠΕΟ.

4.    ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ 2009.

Το Δ. Συμβούλιο έγκρινε την εισήγηση-απόφαση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραφείου της ΠΕΟ για το καθορισμό των στόχων του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου του 2009 σύμφωνα με την οποία είναι η αύξηση της σύνδεσης των μελών κατά 4% στο τελικό αποτέλεσμα του μέσου όρου των τριών τελευταίων χρόνων. Αύξηση 3% στο αποτέλεσμα του μέσου όρου των τριών τελευταίων χρόνων για την οργάνωση νέων μελών. Αύξηση 10% στο μέσο όρο του αποτελέσματος τριών τελευταίων χρόνων για την είσπραξη συνδρομών. Αύξηση 6% στο μέσο όρο των τριών τελευταίων χρόνων για τον έρανο από φίλους και μέλη. Όσο αφορά τους υπόλοιπους στόχους του πλάνου η οργάνωση νέων επιχειρήσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων να παραμείνουν οι στόχοι όπως και το 2008.

 

 

 

5. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009.

Κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί της Συντεχνίας για το 2009. Επίσης στην συνεδρία συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ταμία της Συντεχνίας για τους τελικούς προϋπολογισμούς του 2008 όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την έκθεση δεν διαπιστώνονται οποιεσδήποτε υπερβάσεις εξόδων αντίθετα εκεί και όπου χρειάστηκε έγιναν και οι ανάλογες εξοικονομήσεις. Όσον αφορά τις εισπράξεις ήταν αρκετά πιο πάνω από τις προϋπολογισμένες λόγω των πολύ καλών οργανωτικών αποτελεσμάτων.   

 

Η Εκτίμηση του Δ. Συμβουλίου είναι ότι όλοι στόχοι του πλάνου είναι εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του πλάνου του 2008.

 

Στην συνεδρία συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία της Συντεχνίας όπως ο προγραμματισμός των επαρχιακών συνεδρίων και του Παγκύπριου Τακτικού συνεδρίου της Συντεχνίας

Σε δήλωση του στο Εργατικό Βήμα ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας συν. Σάββας Τούλουπος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα στελέχη της Συντεχνίας ιδιαίτερα στα στελέχη της παραγωγής που εργάστηκαν μεθοδικά και σε πλήρη συνεργασία βοήθησαν την Συντεχνία να πετύχει τα πολύ καλά αποτελέσματα και να βραβευθεί στην παγκύπρια άμιλλα μεταξύ των Συντεχνιών του Κινήματος. Τόνισε ότι τα καλά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Συντεχνία συνεχίζει σταθερά την ανοδική της πορεία πετυχαίνοντας χρόνο με το χρόνο σημαντική οργανωτική ανάπτυξη.

Τέλος κάλεσε όλα στελέχη να εργαστούν με τον ίδιο ζήλο και πάθος για το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο του 2009 για όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα.