• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1ΟΥ  ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 26 ΜΑΙΟΥ 2009

Αγαπητοί

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Το 1ον  Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαίου 2009 στην αίθουσα Συνεδρίων του ΕΤΚΑ ΠΕΟ  Λευκωσίας απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους κλάδους των Υπηρεσιών, θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ η οποία στοχεύει στην οργανωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση της στους κλάδους του ερυρύτερου τομέα των Υπηρεσιών έτσι που να δοθεί συνδικαλιστική στέγη σε όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες που απασχολούνται σήμερα στις Υπηρεσίες.

Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ από της ίδρυσης της το 2003 – 2008  περίοδο που ανασκοπεί το Συνέδριο έχει πετύχει στον φιλόδοξο στόχο της λειτουργίας μιας σύγχρονης και εξειδικευμένης Συντεχνίας στους κόλπους  της ΠΕΟ της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η οργάνωση, η διεκδίκηση, η σοβαρότητα και ωριμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες.

Εχέγγυο στην πιο πάνω προσπάθεια αποτέλεσε και αποτελεί η ΠΕΟ η μεγαλύτερη Συνδικαλιστική Οργάνωση του τόπου της οποίας το όνομα είναι συνώνυμο με όλες τις εργατικές κατακτήσεις των Κυπρίων Εργαζομένων.

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί η κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος μεταξύ 'πλουσίων και φτωχών' χωρών. Στο βωμό του κέρδους και των στρατηγικών συμφερόντων των ισχυρών της γης θυσιάζονται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με την έξαρση του εθνικισμού να μεσουρανεί και μαζί να υποθάλπονται τοπικοί και περιφερειακή πόλεμοι σαν αποτέλεσμα της νέας τάξης πραγμάτων.

Ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα ενέτεινε την επίθεση ενάντια στα κεκτημένα των εργαζομένων, συρρίκνωσε το κράτος πρόνοιας, αύξησε την ανεργία διεύρυνε την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και κήρυξε την ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς.

Αναπόφευκτα το μοντέλο αυτό οδηγήθηκε στην κατάρρευση και σαν αποτέλεσμα σήμερα  να βιώνουμε την μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του 1929.  

Η ενίσχυση της πάλης των προοδευτικών, φιλειρηνικών δυνάμεων όλων των χωρών του πλανήτη και ο συντονισμός των ενεργειών τους ενάντια στην λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα.

Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, η πολιτική αρχών που ακολουθεί και οι ευέλικτοι χειρισμοί στους οποίους προβαίνει έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο Κυπριακό. Αναγεννήθηκε η ελπίδα ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο μας διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια έχει ήδη παρουσιάσει με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης αξιόλογο έργο στα πλαίσια της υλοποίησης του φιλολαϊκού της προγράμματος. Και τούτο παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής  κρίσης, της ανομβρίας, της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των σιτηρών στις διεθνές αγορές. Στους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης αναβαθμίστηκε και ενισχύθηκε το κοινωνικό κράτος.Παράλληλα στηρίζουμε τα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης τα οποία κατευθύνονται προς την πραγματική οικονομία τον τουρισμό, τις κατασκευές και τις ευάλωτες ομάδες του πλυθυσμού.  Το Συνέδριο και η Συντεχνία μας εκφράζουν την ετοιμότητα να εργαστούν σκληρά για περαιτέρω ανάπτυξη των μισθολογικών απολαβών και ωφελημάτων, όσο και την βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στους κλάδους μας.

Το Συνέδριο εκτιμά την προσφορά των στελεχών και μελών της συντεχνία μας ως πολύ θετική για την συμβολή τους στις επιτυχίες της Συντεχνίας και ιδιαίτερα στον οργανωτικό και οικονομικό τομέα.

Παράλληλα καλούμαστε να εργαστούμε δημιουργικά ώστε να αναπτυχθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για ανάδειξη νέων στελεχών στους τόπους δουλειάς, ώστε να βοηθούν και να στηρίζουν την Συντεχνία στον οργανωτικό – οικονομικό τομέα και να συμβάλουν στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.

Καλούμαστε όπως εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, για καλύτερη λειτουργία των Τοπικών Επιτροπών και ιδιαίτερα των επιτροπών Υγείας και Ασφαλείας  για αποτελεσματικότερη προσφορά στα πλατιά στρώματα των εργαζομένων.

Ο τομέας της επιθεώρησης – η επαφή με τους εργαζόμενους αποτελεί μόνιμο καθήκον και θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται.

Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των στελεχών μας αποτελεί ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για τη Συντεχνία μας και έτσι θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές – οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες του τόπου.

Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τον τόπο λόγο της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, κρίσης του Καπιταλισμού και του Φιλελεύθερου συστήματος ανάπτυξης της οικονομίας με αλυσιδωτές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται δυστυχώς να πληρώσουν την κρίση.

Είναι στους κλάδους των Υπηρεσιών που ευδοκιμούν περισσότερο οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης τα προσωπικά συμβόλαια η μερική απασχόληση και γενικά η απροστάτευτη εργασία.

Είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ δίνει καθημερινές μάχες για τα συμφέροντα των εργαζομένων με πρώτιστο την προστασία της απασχόλησης.

Θα συνεχίσουμε Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι τον αγώνα μας θεωρώντας την υποστήριξη σας περισσότερο από απαραίτητη .

Στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις αυτή μας την προσπάθεια και να είστε σίγουροι ότι με συμπαραστάτη  και καθοδηγητή την ΠΕΟ η Συντεχνία μας θα δώσει το καλύτερο της εαυτό στην Υπηρεσία και προσφορά της προς τα μέλη της αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στους κλάδους των Υπηρεσιών.

Λευκωσία 26 Μαίου 2009