• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ανδρέα Παυλικκά Οικονομολόγου-Αναλυτή

Οι εταιρείες Πετρελαιοειδών προχώρησαν τελικά σε μικρή μείωση των τιμών των τιμών των προιόντων τους ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Διευθυντή Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Κασίνη.  Xωρίς την παρέμβαση του δημόσιου αυτού λειτουργού πολύ αμφιβάλουμε αν θα είχαμε την εξέλιξη αυτή.

 

θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο καθορισμός και ο έλεγχος των τιμών των καυσίμων διέπεται από μια διαδικασία που δεν είναι διαφανής. Kανένας δεν γνωρίζει εάν το ύψος των τιμών που καθορίζουν οι εταιρείες, είναι δικαιολογημένο. H Συμβουλευτική Eπιτροπή για το θέμα της παρακολούθησης της τιμής των καυσίμων, συνέρχεται και εξετάζει το θέμα, όμως δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία που έχει μπροστά της, για να μάθει ο κόσμος εάν οι νέες τιμές δικαιολογούνταν ή όχι. Tα στοιχεία που πρέπει να έχει μπροστά της η Eπιτροπή, αφορούν:

  •τις τιμές εισαγωγής πετρελαιοειδών και το χρονικό διάστημα που έγιναν,

•την ισοτιμία του δολαρίου με τη λίρα τη συγκεκριμένη στιγμή,

•τα αποθεματικά των εταιρειών,

•τα κόστη και τους λογαριασμούς των εταιρειών.

Όλα αυτά τα στοιχεία έπρεπε να δίνονται στη δημοσιότητα γιατί εύλογα ο καταναλωτής έχει σοβαρές αμφιβολίες για τις αυξήσεις, αφού όταν υπάρχουν μειώσεις τιμών διεθνώς ή μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, δεν επωφελείται όπως θα έπρεπε.

 

Πέραν τούτου, στον τομέα των καυσίμων λειτουργεί ολιγοπώλιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσυνεννόηση και να παρατηρούνται σχεδόν ομοιόμορφες τιμές. Οι τιμές καθορίζονται από τις Εταιρείες και οι Πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να πωλούν με αυτές.

 

Μια τέτοια ενέργεια είναι  πιστεύουμε παράνομη καθότι η παρέμβαση των εταιρειών στις τιμές των πρατηρίων αντίκειται στη νομοθεσία για την Προστασία του ανταγωνισμού.

 

Στην περίπτωση αυτή, η Eπιτροπή Προστασίας Aντωνισμού (EΠA), θα έπρεπε να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Δυστυχώς, όμως, η EΠA δεν λειτουργεί με ορθολογιστικά και αντικειμενικά κριτήρια.

 

Είναι γνωστό ότι βασική πρόνοια της σχετικής νομοθεσίας για τον Ανταγωνισμό είναι ότι απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες, γραπτές ή άγραφες, μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που επηρεάζουν σε αισθητό βαθμό τον ανταγωνισμό όπως: •o άμεσος ή έμμεσος καθορισμός των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής.

•ο περιορισμός ή ο έλεγχος της παραγωγής, της διάθεσης, της τεχνολογικής ανάπτυξης ή των επενδύσεων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μέχρι τώρα λειτουργία αυτής της Επιτροπής δε μπορεί  ικανοποιεί κανένα. Τιμώρησε με πρόστιμο την ΑΤΗΚ, παρότι οι μειωμένες τιμές που είχε επιβάλει στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ήταν προς όφελος των καταναλωτών και επέμβηκε στην ΑΗΚ για τα δυναμικά μέτρα των εργαζομένων όπως και στα κρατικά φροντιστήρια.

 

Στις περιπτώσεις των καυσίμων και του γάλακτος, όπου εξόφθαλμα παραβιάζεται η νομοθεσία αφού υπάρχουν ομοιόμορφες τιμές, η ΕΠΑ έμεινε στις έρευνες.

 

Πιστεύουμε ότι η ΕΠΑ μπορεί να λειτουργήσει πιο ορθολογιστικά και αντικειμενικά, εάν σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των συντεχνιών ή του Συνδέσμου Καταναλωτών όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

26.1.2008