• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΚΑΙ  ΤΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του Καταναλωτή χαιρετίζουμε τους κύπριους εργαζόμενους – καταναλωτές και τους καλούμε σε εγρήγορση και συσπείρωση γύρω από το Συνδικαλιστικό κίνημα για προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

 

Η ΠΕΟ ως συνδικαλιστικό κίνημα που ενώνει χιλιάδες εργαζομένους που έχουν και την ιδιότητα του καταναλωτή, έχει διαρκώς στην προσοχή της και στις προτεραιότητες της τα ζητήματα της προστασίας και  διαφύλαξης των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

 

Είναι γεγονός ότι η θέση του καταναλωτή σε συνθήκες άκρατης ελευθεροποίησης της αγοράς δυσχεραίνει, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών που κατά καιρούς παρατηρείται, εξάλειψε τον μύθο περί της αγοράς που από μόνη της σπρώχνει τις τιμές προς τα κάτω μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού. Εκτιμούμε ότι η καταπολέμηση των φαινόμενων αισχροκέρδειας και ασυδοσίας αγγίζουν και αφορούν όλους. Από τους ίδιους τους καταναλωτές και τους κοινωνικούς φορείς μέχρι την ίδια την κυβέρνηση και τα Μ.Μ.Ε.

 

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται χρειάζεται οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν το ρόλο που έχουν και οι ίδιοι να διαδραματίσουν. Χρειάζεται πρώτα και κύρια να γνωρίζουν αλλά και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Οι καταναλωτές έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στην επιλογή των προϊόντων, αλλά και το δικαίωμα της εκπροσώπησης και αποζημίωσης. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται και είναι κατοχυρωμένα από την ίδια την Νομοθεσία με πάνω από 15 σχετικούς νόμους. Κυριότερα προστατεύεται νομικά το δικαίωμα στην εγγύηση σε αγορές προϊόντων, της ασφάλειας των προϊόντων, των πιστωτικών συμφωνιών, των διασυνοριακών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών, των επιβατών και των οργανωμένων ταξιδιών καθώς και των αγορών από το διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή κατοχυρώνεται η υποχρέωση για τη σήμανση των τροφίμων ενώ απαγορεύονται οι παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές

 

Ως ΠΕΟ δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα για ζητήματα των καταναλωτών, διοργανώνοντας προγράμματα επιμόρφωσης των εργαζομένων για τα δικαιώματα του καταναλωτή, εκδίδοντας διαφωτιστικό υλικό και παρεμβαίνοντας στην κοινωνία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της θέσης του καταναλωτή.

 

Στηρίζουμε αποφασιστικά την δέσμευση της νέας διακυβέρνησης για εφαρμογή  ολοκληρωμένης πολιτικής για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του απλού ανθρώπου που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία.

 

Σε αυτά τα πλαίσια εισηγούμαστε :

  •Δημιουργία και ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης.  Προώθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης στα σχολεία αλλά και καθιέρωσης ενημερωτικών προγραμμάτων στα Μ.Μ.Ε. Με την ευαισθητοποίηση και την συνεχή εκπαίδευση δημιουργούνται συνθήκες αυτοπροστασίας του καταναλωτή. Ο ενημερωμένος και διεκδικητικός καταναλωτής μπορεί να αποτελέσει ο ίδιος την πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην αισχροκέρδεια και ασυδοσία που εμφανίζεται στην αγορά.

•Συνέχιση και επέκταση της πρακτικής για δημοσίευση των  ερευνών αγοράς σε τακτά διαστήματα καθώς και δημοσίευση περιπτώσεων αισχροκέρδειας που παραβιάζουν την Νομοθεσία.

•Συνεχής ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

•Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών με επαρκή και μόνιμη στελέχωση.

•Απευθείας στήριξη των παραγωγών για μείωση των τιμών. Δημιουργία Λαϊκών Αγορών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

•Αναβάθμιση του ρόλου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Καταναλωτών, στην οποία συμμετέχουν και οι κοινωνικοί φορείς.

•Επίσπευση της διαδικασίας για εισαγωγή του θεσμού Επίλυσης Μικροδιαφορών Καταναλωτή που να επιλαμβάνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.

•Αναβάθμιση και ενίσχυση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για να διαδραματίζει το κρίσιμο ρόλο που επωμίζεται.

•Οικονομική ενίσχυση των Συνδέσμων και άλλων φορέων των Καταναλωτών για επέκταση της δράσης τους.

•Να ρυθμιστεί το ζήτημα του ελέγχου στις τιμές ορισμένων προϊόντων στις λεγόμενες κλειστές αγορές.

•Αύξηση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες της νομοθεσίας ώστε αυτά να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

•Να μελετηθεί η δημιουργία Κεντρικού Φορέα Ελέγχου Ποιότητας που να ενοποιεί τους σχετικούς κανονισμούς και διατάξεις, οι οποίες σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Το Τμήμα Καταναλωτών της ΠΕΟ, συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία και δραστηριότητα υπέρ των καταναλωτών. Σε αυτά τα πλαίσια, συμμετέχουμε ενεργά στην διοργάνωση και στις εκδηλώσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Θα κυκλοφορήσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα διανεμηθεί στους χώρους εργασίας. Η ΠΕΟ επίσης θα συμμετέχει στην δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εμπορίου την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 10:00 στη Δημοσιογραφική Εστία, ενώ στελέχη της ΠΕΟ το Σάββατο 15 Μαρτίου μεταξύ 10:00 και 13:00 θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό της Οργάνωσης μας στα περίπτερα που θα λειτουργήσουν σε όλες τις πόλεις :

  Λευκωσία: Λεωφόρος Μακαρίου (δίπλα από το “Le Café”)Λάρνακα:  Περιοχή Ακρόπολης (κοντά στο Γυμνάσιο)Παραλίμνι: Πλατεία (έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου)Λεμεσός: Λεωφόρος Ανεξαρτησίας (έξω από το Διοικητήριο)Πάφος: Αρτημασιές (απέναντι από την αστυνομία)