• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

YOUTH IN ACTION

   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28  ΜΑΪΟΥ 2013

 

Μέσα από μια σεμνή και όμορφη τελετή πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 24 Μαϊου 2013 στο Οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας  τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Οι συνθήκες εργασίας των νέων μέσα από το φακό του χρόνου- Η αναγκαιότητα του συνδικαλισμού». Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ιστορικό Μουσείο της ΠΕΟ και το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείωνκαι  του ευρωπαϊκού προγράμματος Youthinaction.

 

Μέσα από την αναπαράσταση  μιας σκληρής, δύσκολης αλλά περήφανης και ηρωικής διαδρομής εξηγεί με την πληρότητα και την καθαρότητα της φωτογραφίας, πως έχουν κερδηθεί  τα δικαιώματα στην ζωή και την εργασία. Στοχεύει να δώσει γνώση στους επισκέπτες για τις συνθήκες εργασίας στο παρελθόν αλλά και να καταδείξει την σημασία της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων διαχρονικά.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πέραν των 100 ατόμων μεταξύ των οποίων  ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αντιπρόσωποι του λαϊκού κινήματος και οι Γ.Γ. των συντεχνιών της ΠΕΟ. Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ανάφερε μεταξύ άλλων πως « αυτή η  πρωτοβουλία δεν έχει βεβαίως  στόχο να αναδείξει απλά το παρελθόν  αλλά κυρίως να προβληματίσει όλους μας για το μέλλον.  Η νεολαία, ως η πιο  ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων,  σήμερα βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών. Οι νέοι σήμερα καλούνται να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον σκληρό και ανταγωνιστικό, όπου το δικαίωμα στην εργασία καταπατείται και συρρικνώνεται με  την επίκληση της ανταγωνιστικότητας και  την προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών.  Η σημερινή γενιά αντιμετωπίζει τις ολέθριες επιπτώσεις της πολιτικής της Τρόικα και εκείνων οι οποίες ταυτίζονται μαζί της.    Έρχεται αντιμέτωπη με την ανεργία και την αβεβαιότητα  και  γίνεται το υποψήφιο θύμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της υπόσκαψης της συλλογικής σύμβασης. Βιώνει τις διακρίσεις, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σημείωσε επίσης πώς «παίρνουμε δύναμη από την ιστορία μας, αντλούμε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα από το παράδειγμα των σκαπανέων και των πρωτοπόρων.  Ευελπιστούμε ταυτόχρονα ότι αυτό το μουσείο θα αγκαλιαστεί περισσότερο από τους οργανωμένους  φορείς  της νεολαίας αλλά και  από την υπόλοιπη  κυπριακή κοινωνία, αφού  προσφέρει γνώση η οποία δένει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Αυτό το αρμονικό δέσιμο είναι πηγή  δύναμης για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή ζωή ,για το δικαίωμα  στη δουλειά αλλά  και για δουλειά με δικαιώματα.»

 

Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τον Οκτώβριο. Ευελπιστούμε πως θα αγκαλιαστεί από οργανωμένα σύνολα της νεολαίας και ευρύτερα της κοινωνίας.

 

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»