• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧαιρετισμόςΓ.Γ. ΠΕΟ Πάμπη ΚυρίτσηΔιήμερο Δικοινοτικών Εκδηλώσεων26-27 Σεπτεμβρίου 2009

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Επιτρέψτε μου πρώτα να συγχαρώ, εκ μέρους του Γ.Σ. της ΠΕΟ, τα δυο γραφεία Εργαζομένων Γυναικών της ΠΕΟ και της DEV-IS για την ωραία πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της δραστηριότητα.

 

Τα ζητήματα της προώθησης της ισότητας και χειραφέτησης των Εργαζομένων Γυναικών και η δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, αποτελούν για μας προτεραιότητα και βρίσκονται πάντα στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

 

Πέραν από τη σημασία που έχουν για το Συνδικαλιστικό Κίνημα τα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες, αυτή η εκδήλωση έχει ταυτόχρονα πολιτική και κοινωνική διάσταση.

 

Μέσα από αυτές τις κοινές δραστηριότητες, μέσα από τη κοινή δράση του προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος και στις δύο κοινότητες για τα δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως εύστοχα τίθεται στον τίτλο της σημερινής μας δραστηριότητας « Ενδυναμώνουμε τον Αγώνα για Επανένωση της πατρίδας μας »

 

Χωρίς ποτέ να υποτιμούμε το ψυχολογικό παράγοντα, που παίζει το δικό του ρόλο, για μας το κύριο περιεχόμενο των προσπαθειών και των αγώνων μας είναι ταξικό και κοινωνικό, περιεχόμενο βαθιά πολιτικό.

 

Ξέρουμε ότι οι σχέσεις των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, η διαφορετική γλώσσα, η θρησκεία και η εθνική προέλευση αξιοποιήθηκαν από τον Ιμπεριαλισμό και τους εχθρούς της πατρίδας μας για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τον εθνικισμό και τον σοβινισμό για να εξυπηρετούν τους στόχους τους.  Σ’ αυτό το παιχνίδι ρόλο έπαιξαν ασφαλώς και οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες.

 

Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από τα Γραφεία Γυναικών της ΠΕΟ και της DEV-IS τα τελευταία χρόνια με αντικείμενο τον κοινό αγώνα για την επανένωση της Κύπρου, για την Ειρήνη, για ένα μέλλον που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με σεβασμό στην γυναικεία ισότητα και ισοτιμία.

 

Οι  κοινοί εορτασμοί της 8ης του Μάρτη, η ανταλλαγή επισκέψεων σε τόπους δουλειάς και η γνωριμία με τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων γυναικών της άλλης κοινότητας, η καθιέρωση αυτών των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της 1ης του Σεπτέμβρη της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, συμβάλλουν αποφασιστικά  στον ευρύτερο αγώνα που διεξάγουν μαζί η ΠΕΟ με την DEV-IS για την Ειρήνη και την επανένωση της πατρίδας μας.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Ο αγώνας για επανένωση του τόπου μας και αποστρατικοποίηση του νησιού μας, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας. Σταθερά και αταλάντευτα μαχόμαστε για λύση δικοινοτικής– διζωνικής Ομοσπονδίας, της μόνης ρεαλιστικής κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Διεκδικούμε μια λύση λειτουργική  και βιώσιμη ώστε να αντέξει στο χρόνο. Λύση που να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια εμάς, τους Κύπριους.

 

Λύση η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων και στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η οποία θα σέβεται την πολιτική ισότητα και την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα της κάθε κοινότητας. Θα διασφαλίζει όμως ταυτόχρονα ένα ειρηνικό και ασφαλισμένο μέλλον για όλους, στα πλαίσια ενός κράτους  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

 

Η διαδικασία των δικοινοτικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων μπήκε στο 2ο γύρο με την συνάντηση στις αρχές του Σεπτέμβρη. Παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, εμείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη προσπάθεια.

 

Επιμένουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος για επίτευξη λύσης. Προσβλέπουμε με ελπίδα σε αυτή τη διαδικασία. Αν τεθεί ως γνώμονας το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων, ε/κ και τ/κ, αν επιδειχτεί με θάρρος και τόλμη όλη η αναγκαία καλή θέληση,αν επιδειχτεί ο αναγκαίος σεβασμός σε βασικές αρχές και αξίες δικαίου και αν οι δυο ηγέτες στηριχτούν στην δύναμη του κυπριακού λαού, τότε δικαιούμαστε να ελπίζουμε σε ένα αξιοπρεπές και έντιμο συμβιβασμό. Ένα συμβιβασμό ο οποίος να επανενώνει πραγματικά την χώρα και το λαό μας και να διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για μας και τα παιδιά μας.

 

Εμείς από την πλευρά μας, δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και την διαίρεση. Παραμένουμε μαχητές στον αγώνα της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης σε ένα κοινό κυπριακό κράτους. Σ’αυτό το κράτος θα συνεχίσουμε τους κοινούς ταξικούς αγώνες μας, αφήνοντας πίσω τις εθνικιστικές συγκρούσεις.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η ΠΕΟ και η DEV-IS μέσα από την πρόσφατη κοινή διακήρυξη και την δικοινοτική εκδήλωση που οργανώσαμε  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια των δύο ηγετών για εξεύρεση λύσης μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχω περιγράψει.

 

Για μας λοιπόν, που ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι ο εθνικισμός και ο σοβινισμός δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κυπρίων, που δίνουμε στην επαναπροσέγγιση, τη συνεργασία και τη κοινή δράση ανάμεσα στις δύο κοινότητες ταξικό και πολιτικό περιεχόμενο, αυτή η περίοδος είναι ώρα δράσης.  Ώρα θάρρους και αποφασιστικότητας.

Για μια ακόμα φορά συγχαίρω τα δυο γραφεία για αυτή την πρωτοβουλία και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στις εργαζόμενες γυναίκες μαζί συναγωνιστές στον αγώνα της ειρήνης και της επανένωσης. Μαζί στον καθημερινό κοινωνικό αγώνα για την ισότητα και την ισοτιμία των γυναικών και για την προοπτική μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.