• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

«Μαζί στον αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα». Κάτω από αυτό το σύνθημα,  το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ διεξάγει την μεγάλη φετινή εκστρατεία της 8ηςτου Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας,  αφιερωμένη στη Διεθνή Αλληλεγγύη.

 

Μπορεί να έχει ήδη περάσει ενάμιση αιώνας από τον ηρωικό αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης, όμως το μήνυμα του αγώνα τους παραμένει ζωντανό, εμπνέει και καθοδηγεί μέχρι σήμερα τους αγώνες των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Με αυτή λοιπόν την ευκαιρία, το Τμήμα Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλες τις γυναίκες της Κύπρου.

 

Τιμούμε μ’ αυτή την ευκαιρία όλες τις γυναίκες αγωνίστριες που μέσα από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σ’ ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα ευημερούν οι απλοί άνθρωποι.

 

Σ’ αυτές τις γυναίκες εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας και επιβεβαιώνουμε ταυτόχρονα την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τον δρόμο που μας χάραξαν προς μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

 

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε στις συναδέλφισσες Τουρκοκύπριες. Ως εργαζόμενες γυναίκες έχουμε τις ίδιες αγωνίες και προσδοκίες.  Τις καλούμε και μ’ αυτή την ευκαιρία, μέσα από το νέο πολιτικό σκηνικό που έχουμε πετύχει,  με ανανεωμένες τις ελπίδες μας,  να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ειρήνη και επανένωση του νησιού μας όπου όλες μαζί να αγωνιζόμαστε για την ισότητα.

 

Μήνυμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και στήριξης απευθύνουμε στις χιλιάδες μετανάστριες που εργάζονται στη Κύπρο, διαβεβαιώνοντας τες ότι η ΠΕΟ θα είναι πάντα δίπλα τους διεκδικώντας και υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα.

 

Για μας, η 8ητου Μάρτη είναι μια μέρα αποτίμησης των επιτυχιών μας. Είναι ταυτόχρονα, αφετηρία νέων στόχων για την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σ’ όλους τους τομείς της κοινωνίας.

 

Η ΠΕΟ, πρωτοπόρα σε όλους τους πολιτικούς,  οικονομικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες τον αγώνα για επανένωση, για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

 

Ιδιαίτερα μέσα από τις σημερινές συνθήκες όπου στη Διακυβέρνηση του τόπου έχουμε   ανθρώπους με στόχους και οράματα όμοια με τα δικά μας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στέρεες βάσεις για προώθηση αυτών των στόχων. 

 

Ήδη στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, έχουμε δείγματα γραφής για το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης τα οποία θέτουν σε εφαρμογή τις φιλολαϊκές δεσμεύσεις του προγράμματος του, ιδιαίτερα στα ζητήματα ισότητας.

 

Μέσα από αυτές τις συνθήκες και δεδομένα καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για καταξίωση της γυναίκας και ενδυνάμωση της θέσης της στη κυπριακή κοινωνία.

 

Ο αγώνας για ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών αποτελεί για την ΠΕΟ, αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων αγώνων και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και δεν αναστέλλεται ούτε υποβαθμίζεται. Η ένδοξη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ είχε πάντα  στη πρώτη σειρά τα ζητήματα που απασχολούν την εργαζόμενη γυναίκα.

 

Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο όσο και στις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, ο δρόμος μέχρι την πλήρη ισοτιμία είναι ακόμη μακρύς.

 

Εκτιμούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε νομοθετικό επίπεδο, παραμένει όμως η απαίτηση μας για αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών παρακολούθησης και εφαρμογής τους, καθώς επίσης και η παροχή στήριξης στα θύματα αφού η ψήφιση  νόμων  από μόνη της δεν είναι αρκετή και ούτε απαλλάσσει τη κοινωνία από τις ευθύνες της.

 

Θα πρέπει παράλληλα και πολύ συγκεκριμένα να ληφθούν μέτρα και να υλοποιηθούν δράσεις που στοχεύουν στην στήριξη της γυναίκας και της εργαζόμενης οικογένειας για να μπορέσει έτσι η γυναίκα να βρίσκεται στην οικονομική δραστηριότητα. 

 

Οι πολλαπλοί της ρόλοι σε συνδυασμό βέβαια με την κοινωνική προκατάληψη είναι η κύρια αιτία που την εμποδίζουν να συμμετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

 

Πέραν όμως από τις προσπάθειες αυτές και τη δική μας συνεισφοράς ως ΠΕΟ  στις συζητήσεις για καταρτισμό των πιο πάνω προγραμμάτων, αναπτύσσουμε έντονη δραστηριότητα στοχεύοντας στην:

 

 

-Προώθηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις,

 

-ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους που κατοχυρώνονται μέσα από τις νομοθεσίες,

 

-προώθηση προτάσεων που να στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους της.

-πραγματοποίηση  προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

 

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ πραγματοποίησε  έρευνα για την εφαρμογή της ισότητας μέσα από τις συμβάσεις ακριβώς για να εξετάσει κατά πόσο έχουν ενσωματωθεί οι νομοθεσίες και που υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης έτσι που το συνδικαλιστικό μας κίνημα να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ξεκινήσαμε πρόγραμμα κατάρτισης σε συνδικαλιστές  και άλλους φορείς για τα ζητήματα αξιολόγησης επαγγελμάτων  με στόχο την εφαρμογή του νόμου για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.

 

Δημιουργήσει αρχείο παραπόνων ακριβώς για να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και να  παρακολουθούμε την έκβαση της κάθε καταγγελίας και τη διαδικασία χειρισμού της.

 

Αυτές είναι μερικές από τις στοχευμένες δράσεις που αναπτύσσουμε για την προώθηση των πιο πάνω ζητημάτων.

 

Ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα είναι μακρύς και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και συνέργεια από ολόκληρη την κοινωνία.

 

Η ΠΕΟ, ως η ταξική συνδικαλιστική οργάνωση του τόπου θα συνεχίσει αυτό το δρόμο διατηρώντας το ρόλο του καθοδηγητή.  Σε αυτό το δρόμο χωρούν  όλοι οι εργαζόμενοι και με την δική τους συμμετοχή  ο δρόμος θα είναι πιο σύντομος και αποτελεσματικός.  Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πραγμάτωση των στόχων μας και διατήρηση των κεκτημένων μας και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή.

 

 

Τιμώντας την επέτειο της  8η του Μάρτη, αυτή είναι η δέσμευση μας προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου.  Απευθύνουμε πρόσκληση σε κάθε εργαζόμενη να συστρατευθεί με το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ στον αγώνα για την υπεράσπιση και την επέκταση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών.  Οι αγωνίστριες της Νέας Υόρκης  μας έχουν αποδείξει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με συλλογική προσπάθεια και αγώνα.

 

 

 

 

Μάρτης  2009