ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΟ ΓΙΑ
ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ 2012
«Η φετινή επέτειος της 8ης του Μάρτη, βρίσκει τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με τις συνέπειες μιας βαθιάς και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτή την περίοδο ο καπιταλισμός δείχνει το πλέον βάρβαρο του πρόσωπο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν μπόρεσε να θεραπεύσει τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, αλλά αντίθετα τις έχει εξωθήσει στην πιο ακραία και απάνθρωπη μορφή τους», ανέφερε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ προς τιμήν της 8ης του Μάρτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή και σε αυτή απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ μέρους του Τμήματος Γυναικών της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS η SevgulUludag. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου.
Για να δείτε την ομιλία της Μαρίνας Κούκου Πατήστε εδώ
Για να δείτε την ομιλία του Πάμπη ΚυρίτσηΠατήστε εδώ
Για να δείτε την ομιλία της της Σεβγκιούλ Ουλουντάγ Πατήστε εδώ
Στα πλαίσια της παγκύπριας εκστρατείας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ προς τιμήν της 8ης του Μάρτη πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα της ημέρας στις εργαζόμενες. Παρόντες ήταν επίσης η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου, ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Λευκωσίας Σαββάκης Κωνσταντίνου καθώς και τα διευθυντικά στελέχη του Νοσοκομείου.
Όπως επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, οι επέτειοι της 8ης του Μάρτη και της 1ης Μαΐου είναι για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ πολύ μεγάλης σημασίας. «Ως ΠΕΟ επιβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και ειδικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στις εργαζόμενες και είμαστε πάντα μπροστά σε ότι αφορά τα αιτήματά τους για ισότητα», είπε. Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε πως η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ πορεύονται πάντα μαζί και οι αγώνες που διεξάγουν είναι πάντοτε κοινή.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε πως η ηγεσία του κόμματος, ως αναπόσπαστο τμήμα του εργαζόμενου λαού θα συνεχίσει τους αγώνες για καλύτερη ποιότητα ζωής των εργαζομένων και ειδικά των γυναικών. «Με την ευκαιρία της επετείου αυτής φέρνουμε στη μνήμη μας τους αγώνες που έγιναν και εμπνεόμαστε από αυτούς για να οργανώσουμε νέους αγώνες και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται μέσα από αγώνες και θυσίες. Ο αγώνας για δικαίωση των εργαζομένων είναι συνεχής, ανεξάρτητα από τη διαφοροποίηση των δεδομένων σε κάθε εποχή και πολλοί είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ως άλλοθι για να επιτεθούν ενάντια στα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων. Ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με προσεγγίσεις που μεταθέτουν το βάρος της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους», τόνισε.
Στη συνέχεια συνεχάρηκε με την ευκαιρία αυτή τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους σε ότι αφορά το ζήτημα της ισότητας.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ
Μέσα στα πλαίσια της παγκύπριας εκστρατείας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ o Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επισκέφθηκε χώρους εργασίας και μίλησε στις εργαζόμενες για το μήνυμα της ημέρας, τη δράση και τους αγώνες της ΠΕΟ για την επίτευξη της ισότητας και ανέλυσε γενικότερα τις θέσεις του Ομοσπονδίας.
Στη διάρκεια λοιπόν της εκστρατείας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ψυχιατρείο της Αθαλάσσας συνοδευόμενος από την Γραμματέα του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και τον επιθεωρητή της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλη Παναγή και μίλησε σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.
«Αυτή η μέρα συμβολίζει για εμάς όλους τους αγώνες που δίνει το Κίνημα των εργαζομένων για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Όλοι, άντρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην εργασία, όμως οι γυναίκες έχουν και τα δικά τους επιπρόσθετα και ξεχωριστά βάσανα αφού η κοινωνία μας λόγω των στερεοτύπων που έχουν δημιουργηθεί τις θεωρεί κατώτερες. Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε, μπορεί μέσα από τους Νόμους να θεωρούμαστε όλοι ίσοι, όμως στην καθημερινότητα οι γυναίκες είναι διπλά καταπιεσμένες και ως εργαζόμενες και ως άτομα», είπε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.
Όπως επεσήμανε, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα. «Έγιναν βέβαια πολλά μέχρι σήμερα και η ΠΕΟ νιώθει περήφανη που συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των γυναικών με την απόφαση που πήρε πριν από 60 χρόνια για τη δημιουργία του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων, το οποίο συνέβαλε στην προώθηση Νομοθεσιών για τα δικαιώματα των γυναικών, για την προστασία της μητρότητας κτλ και βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά στην καλλιέργεια κουλτούρας ενάντια στις διακρίσεις. Έχουμε όμως πολλούς αγώνες να δώσουμε», τόνισε και διαβεβαίωσε πως η ΠΕΟ, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα πέραν της μάχης που δίνει καθημερινά για την προστασία των εργαζομένων, των Συλλογικών Συμβάσεων, τον περιορισμό της ανεργίας, στις προτεραιότητές της έχει πάντοτε και τα ζητήματα της ισότητας. «Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής όταν καταπατούνται τα δικαιώματα μιας μερίδας άλλων εργαζομένων», επεσήμανε.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΓΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Το Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου και το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ πραγματοποίησαν με επιτυχία εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Sun Hall” την Κυριακή 4 Μαρτίου σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία αφού σε αυτήν παρευρέθηκαν 400 περίπου εργαζόμενες. Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια. Χαιρετισμό απηύθυνε η Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Επαρχιακή Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου Λία Μουσουπέτρου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Επαρχιακοί Γραμματείς της ΠΕΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο τέως Δήμαρχος Λάρνακας, βουλευτές του ΑΚΕΛ, η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και άλλοι επίσημοι φορείς των δύο επαρχιών.
«Ως ΠΕΟ και ΠΟΓΟ, τιμούμε με αυτή την ευκαιρία όλες τις γυναίκες αγωνίστριες που μέσα από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σ’ ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα ευημερούν οι απλοί άνθρωποι. Τις χιλιάδες αφανείς ηρωίδες που μέσα από τους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες τους, συνέβαλαν στην επίτευξη προόδου σε κάθε κοινωνία, βελτιώνοντας παράλληλα και τη θέση της γυναίκας σ’ όλους τους τομείς της ζωής. Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από ιδιαιτερότητες και διαφορετικές συνθήκες. Οι γυναίκες της Κύπρου αγωνίζονται για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας τους, για μια δικαιότερη κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Μόνο μέσα από την οργάνωση μπορούμε να μάθουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας», ανέφερε η Λία Μουσουπέτρου ανοίγοντας την εκδήλωση.
Στο σύντομο χαιρετισμό της η Ε.Γ. ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου είπε ότι το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ τιμά την 8η του Μάρτη με σύνθημα «Ισοτιμία: Όταν τα λόγια γίνονται πράξη». Έχει τεράστια σημασία η 8η του Μάρτη τόνισε να τιμάται με το πραγματικό της περιεχόμενο και μήνυμα, και το πραγματικό της περιεχόμενο είναι ταξικό και κοινωνικό.
Από την πλευρά του Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, το οποίο πάντοτε στηρίζει η Ομοσπονδία και τόνισε πως ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα της εργατικής τάξης για υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών. «Έχουν περάσει 155 ολόκληρα χρόνια από τις 8 του Μάρτη του 1857 και το μήνυμα του ξεσηκωμού των υφαντριών της Νέας Υόρκης παραμένει πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Είναι το μήνυμα ότι η γυναικεία χειραφέτηση, η ισότητα και η ισοτιμία κερδίζονται μέσα από την συλλογική δράση και ο αγώνας αυτός είναι αποτελεσματικός μόνο όταν συνδέεται με την ευρύτερη πάλη του κινήματος των εργαζομένων», είπε.
Όπως τόνισε, ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση είναι πρώτα και κύρια ταξικός αγώνας. «Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης για προάσπιση δικαιωμάτων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Είναι μέρος του αγώνα για υλοποίηση του οράματος μας για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ταξικές, κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις», επεσήμανε.
Λαμβάνοντας το λόγο η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρά την οικονομική κρίση έχει προχωρήσει στη δημιουργία πολλών έργων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των εργαζομένων αφού ένας από τους κύριους στόχους της είναι η διασφάλιση της ισότητας στην εργασία και στην κοινωνία.
«Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές για την ισότητα στην εργασία για να καταπολεμηθεί η ανισομισθία και η γυναικεία ανεργία. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός σε μια σειρά από επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση. Βελτιώθηκε η νομοθεσία για να προστατεύεται ακόμα περισσότερο η εργαζόμενη μητέρα και για να παταχθεί το απαράδεκτο φαινόμενο απολύσεων εγκύων γυναικών.
Επίσης καθιερώθηκε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων», είπε η Ε. Χριστόφια. «Πρόκειται, ανέφερε, για μέτρα που έχουν ως αποδέκτη την εργαζόμενη γυναίκα και τη σύγχρονη μητέρα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση με τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε, έγινε η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που ασχολήθηκε με το θέμα και η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων και τον τερματισμό αυτής της αδικίας που υφίσταται μια μεγάλη μερίδα γυναικών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες από τη Μόνικα Μελέκκη, τραγούδια από το Χάρτινο Τσίρκο και κοκτέϊλ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ
Η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην Πάφο έγινε την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Οίκημα της ΠΕΟ στην Πάφο από κοινού από το Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Πάφου και το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Πάφου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Χρίστος Χριστοφίδης, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Άντρος Φακοντής, Επαρχιακός Γραμματέας ΠΕΟ Πάφου και βουλευτής του ΑΚΕΛ. Χαιρετισμό απηύθυνε η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Πασιά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης στην ομιλία του έκανε πολιτική ενημέρωση στις παρευρισκόμενες τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Χριστόφια στην επίτευξη της ισότητας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.
Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο Α. Φακοντής αναφέρθηκε στη δράση της ΠΕΟ για την επίτευξη της ισότητας τονίζοντας πως η ίδρυση του Γραφείου Γυναικών Εργαζομένων πριν από 60 χρόνια δείχνει ξεκάθαρα πως το γυναικείο ζήτημα ήταν και παραμένει στις προτεραιότητες του κινήματος.
«Η ΠΕΟ τιμά την 8η του Μάρτη γιατί αναγνωρίζει την προσφορά της γυναίκας, στηρίζει τον αγώνα για ισότητα και ισοτιμία, παλεύει για την βελτίωση της θέσης της στην εργασία και στην κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από την 60χρονη δράση του Γραφείου εργαζομένων Γυναικών της ΠΕΟ που μέσα από την συνεχή δράση του και την απασχόληση του με τα ειδικά προβλήματα των εργαζομένων γυναικών έχει βάλει την σφραγίδα του στις κατακτήσεις των εργαζομένων γυναικών της Κύπρου. Ταυτόχρονα, η ΠΕΟ αξιοποιεί την επέτειο αυτή, για να ανανεώνει τους στόχους της στα ζητήματα που αφορούν τις εργαζόμενες, για να ενισχύει την επαφή της μαζί τους στον τόπο δουλείας τους και να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους», είπε.
Όπως τόνισε, πρώτιστο καθήκον της ΠΕΟ παραμένει ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας: «Σταθερά και αταλάντευτα αγωνιζόμαστε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να αποτρέψει την διχοτόμηση και να επανενώσει το νησί μας. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια με όλες μας τις δυνάμεις στο δύσκολο αγώνα που δίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η προσπάθεια της πλευράς μας προσκρούει δυστυχώς σε πάγιες απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς οι οποίες αποκλίνουν από το πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την έναρξη της διαδικασίας. Μάλιστα σε πολλά σημεία υπήρξε σαφή υπαναχώρηση του κ. Ερογλου από θέσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί στο διάλογο. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτό τον αγώνα και θα εντείνουμε την προσπάθεια μας μέσα από την συνεργασία και την κοινή δράση με τις τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί έτσι εξυπηρετούμε τον κοινό μας στόχο. Ιδιαίτερα θα εντείνουμε την προσπάθεια μας για επαφή και ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων με τις τουρκοκύπριες εργαζόμενες γυναίκες», ανέφερε.
Μιλώντας στη συνέχεια για την οικονομική κρίση επεσήμανε τη δύσκολη θέση των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται. Σε ότι αφορά την Κύπρο είπε: «Για τους εργαζόμενους στην χώρα μας είναι μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, έχουμε μια Κυβέρνηση που ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Επιδιώκει λύσεις ισορροπημένες και όχι μονόπλευρες με συρρίκνωση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σύμφωνα και με τις προσταγές του ΔΝΤ. Αντί της επίθεσης ενάντια στα συνδικάτα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην Κύπρο η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τη κοινωνική συνοχή, επιδεικνύοντας σεβασμό στην διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης. Η αναζήτηση λύσεων μέσα από κοινωνική συναίνεση είχε ως αποτέλεσμα να παρθούν μέτρα που κατά κανόνα και παρά τις όποιες παρεκκλίσεις, βοήθησαν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος για τους εργαζόμενους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι πολιτικοί εκφραστές των μεγάλων συμφερόντων, οι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού, έχουν πολεμήσει με τόση μανία τις κοινωνικές ευαισθησίες της κυβέρνηση και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Εμείς ως Συνδικαλιστικό Κίνημα, συνεκτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών, κάναμε τις δικές μας σημαντικές υπερβάσεις. Δυστυχώς όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνειδητά παρεμποδίζουν και καταψηφίζουν όποια μέτρα καταθέτει η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της συνεισφοράς του πλούτου, ενώ οι εργοδοτικοί συνδέσμοι δεν χάνουν ευκαιρία να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να αμφισβητήσουν και να συρρικνώσουν δικαιώματα».
Όπως επεσήμανε, η σκληρότερη μορφή της οικονομικής κρίσης είναι η αύξηση της ανεργίας, γεγονός που προβληματίζει έντονα την ΠΕΟ, η οποία κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα για την μείωσή της. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την απάμβλυνση του προβλήματος ενώ επέκρινε μερίδα εργοδοτών για το γεγονός ότι εκμεταλλεύονται την κρίση και απολύουν προσωπικό και στη θέση του προσλαμβάνουν φτηνό εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
«Η αύξηση της ανεργίας ως συνέπεια της ύφεσης της οικονομίας μας, ανησυχεί και προβληματίζει ιδιαίτερα την ΠΕΟ. Τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στη συγκράτηση της ανεργίας. Φαίνεται όμως ότι χρειάζεται να υιοθετηθούν περισσότερα και πιο ριζοσπαστικά. Πρόσφατα η ΠΕΟ κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες είναι αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ώστε να συμβάλουμε δημιουργικά σε αυτή την προσπάθεια.
Στην αύξηση της ανεργίας συντείνει και η τακτική των εργοδοτών να στρέφονται στην εισαγωγή φτηνής εργατικής δύναμη από το εξωτερικό. Αυτή η στάση συνδέεται ασφαλώς με μια γενική προσπάθεια από πλευράς εργοδοτών να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να προωθήσουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές συμβάσεις.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΠΕΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα, δημιουργικά και συναινετικά. Την ίδια στιγμή όμως, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις των εργοδοτών. Στέλνουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα και την ικανότητα μας να προασπιζόμαστε τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους ακόμα και με δυναμικό τρόπο όταν αυτό είναι αναγκαίο», ανέφερε.
Στο σημείο αυτό μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης Χριστόφια στο ζήτημα της ισότητας λέγοντας πως παρά την οικονομική κρίση έχει να δείξει δείγματα γραφής στο τομέα της ισότητας με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών: «Έχει προωθήσει προγράμματα για καταπολέμηση της ανεργίας και ένταξης αδρανούντων γυναικών στην εργασία. Προωθεί μέτρα που στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια για να μπορέσει να συνδυάσει την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή, βελτιώνοντας τις νομοθεσίες της μητρότητας και της γονικής άδειας, βάση και των δικών μας εισηγήσεων και παρεμβάσεων, που εξυπηρετούν καλύτερα την επίτευξη της ισότητας.
Επιγραμματικά αναφέρουμε: -Την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής των νομοθεσιών που αφορούν την ισότητα. -Τη μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και την προώθησης συγκεκριμένων δράσεων για περαιτέρω μείωση του χάσματος. -Τη βελτίωση του νόμου της προστασίας της μητρότητας για κάλυψη πρόωρων τοκετών και αποτελεσματικότερης προστασίας της εγκύου από απολύσεις. -Τη βελτίωση του νόμου της γονικής άδειας για μεγαλύτερη χρήση της. -Την αύξηση του κατωτάτου μισθού που κύρια αφορά επαγγέλματα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό γυναικών. -Την προώθηση προγραμμάτων για ένταξη ανέργων γυναικών στην αγορά εργασίας. -Προώθηση σχεδίου επιχορήγησης τροφείων για γυναίκες που εντάσσονται στην απασχόληση».
Βέβαια, τόνισε πως παρά τα σημαντικά μέτρα που έχουν παρθεί, η αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για πλήρη ισοτιμία παραμένει. Δεν αρκούν μόνο οι νομοθεσίες και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ο δρόμος προς την πραγματική ισότητα είναι μακρύς και απαιτείται συνέργια και προσπάθεια από ολόκληρη την κοινωνία: «Ως ΠΕΟ αγωνιζόμαστε καθημερινά να αποτρέψουμε διακρίσεις και ανισότητες στο χώρο εργασίας ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται λόγω φύλου όπως για παράδειγμα την ανισότητα στις αμοιβές εις βάρος των γυναικών.
Αγωνιζόμαστε για πλήρη και αξιοπρεπή εργασία με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Απαιτούμαι να σταματήσει η εκμετάλλευση της γυναικείας εργασίας υποαμοίβοντας την ή θεωρώντας την ως «ευέλικτη σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης», είπε ο Α. Φακοντής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις νέες διεκδικήσεις που θέτει η ΠΕΟ για το ζήτημα της ισότητας. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλουμε κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, περαιτέρω προώθηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, αποτελεσματική και καθολική εφαρμογή των νομοθεσιών, μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών, λήψη περισσοτέρων μέτρων για ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και στήριξη της εργαζόμενης στη συμφιλίωση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή, κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα, περαιτέρω βελτίωση του νόμου για την προστασία της μητρότητας και αποτελεσματικότερα προγράμματα που στοχεύουν στην ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων».