ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Οι διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και το παγκόσμιο περιβάλλον μέσα στο οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα αναπτύσσει την δράση του επιδρούν αναπόφευκτα, άμεσα ή έμμεσα, στις συνθήκες και στα δεδομένα που διαμορφώνονται στο τόπο μας και κατά συνέπεια αποτελούν πεδίο μελέτης και δράσης για την ΠΕΟ.
Η διεθνής πολιτική της Ομοσπονδίας χαράσσεται από το Συνέδριο ενώ το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων έχει την ευθύνη του προγραμματισμού και του συντονισμού της υλοποίησης της στη βάση πάντοτε της ιεράρχησης προτεραιοτήτων του κινήματος και των οικονομικών του δυνατοτήτων .
Η ΠΕΟ, ως ταξικό εργατικό κίνημα, φύσει και θέσει θέτει σε προτεραιότητα θέματα σεβασμού αρχών διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς αλληλεγγύης και περιφρούρησης της ειρήνης. Στη διάρκεια της ιστορίας της η Ομοσπονδία μας ανέπτυξε συστηματική και ουσιαστική ανάμειξη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Πολύ νωρίς, το 1945, είχε πρωτοστατήσει στη ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU/ΠΣΟ). Η δημιουργία της ΠΣΟ σημείωνε την αρχή μιας νέας εποχής που ξεκινούσε με την ήττα του φασισμού από μια συμμαχία αντιφασιστικών κρατών, ενώ ο ιμπεριαλισμός και το αποικιοκρατικό σύστημα θα υποχωρούσαν σταδιακά δίνοντας χώρο στην ελευθερία, την ειρήνη, την δημοκρατία και την ευημερία για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μέσα από την δράση της ΠΣΟ, η ΠΕΟ είχε ενεργό ανάμειξη στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και πήρε μέρος στις εκστρατείες αλληλεγγύης προς υποστήριξη των αντιφασιστικών και απελευθερωτικών δυνάμεων.
Σήμερα η ΠΕΟ συμμετέχει και συνεισφέρει σε πολλούς και διάφορους διεθνείς τομείς με γνώμονα πάντοτε την προαγωγή και την σταθεροποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι επαφές και δραστηριότητες αξιοποιούνται κατάλληλα για την προβολή του κυπριακού προβλήματος και την διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης εξασφαλίζοντας όπου είναι δυνατόν ψηφίσματα αλληλεγγύης και στήριξης προς τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου.
Στη περίοδο που διανύουμε, η ένταση της διεθνοποίησης του κεφαλαίου, η κυριαρχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και οι νέες μορφές που αποκτά καθώς και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου μπροστά σε ένα εντελώς νέο σκηνικό και επιβάλλουν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης στρατηγικών και δράσεων διεθνούς και ευρωπαϊκού χαρακτήρα.
Σε διεθνές επίπεδο η διαμόρφωση της πολιτικής της ΠΕΟ περνά κύρια μέσα από την διεύρυνση των επαφών και συνεργασίας της με εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες οργανώσεις καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή της στα διάφορα διεθνή σώματα και βήματα. Η ΠΕΟ είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας(ΠΣΟ) και ταυτόχρονα μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει και στοχεύει στη διεύρυνση των διμερών διεθνών επαφών και σχέσεων με μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Τόσο η ΠΕΟ όσο και οι Κλαδικές της Συντεχνίες συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση των διμερών δεσμών και αξιοποίησαν την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων για την προώθηση της υπόθεσης της εργατικής τάξης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη έκφραση ηθικής συμπαράστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ μετά το 15ον Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ανέλαβε τον συντονισμό και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ
Με την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας και του συντονισμού του ΕΠΓ από την ΠΕΟ έχουν αξιολογηθεί ζητήματα που αφορούν την οργανωτική ανάπτυξη του και το εύρος που πρέπει να πάρει ο αγώνας της λύσης των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στις σημερινές συνθήκες στην περιοχή της Ευρώπης όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Ε.Ε. με οδηγίες και αποφάσεις της.
Παράλληλα, το κίνημα μας εντείνει την αξιοποίηση της παρουσίας των εκπροσώπων του στα διάφορα διεθνή σώματα και κύρια στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), παγκόσμια φόρα, συμβουλευτικές επιτροπές και άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα προκειμένου οι θέσεις του κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος να μεταφέρονται συστηματικά και να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων.
Η ΠΕΟ επιδιώκει την προώθηση και ένταξη των θέσεων της στη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και στις πολιτικές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κοινοτικά όργανα, την συστηματοποίηση και μονιμοποίηση της πληροφόρησης για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας της Ευρώπης καθώς επίσης και την συμμετοχή της στη κινητοποίηση και τον συντονισμό αγώνων ευρωπαϊκής εμβέλειας για την διεκδίκηση των ζητημάτων αιχμής του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος.
Η ενίσχυση των διμερών επαφών και η ανάληψη πρωτοβουλιών με τα αντίστοιχα κινήματα συμβάλουν ουσιαστικά στη αναγνώριση μιας θετικής εποικοδομητικής και προοδευτικής παρουσίας των συνδικάτων της Κύπρου στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συνδικαλιστικό χώρο και ειδικότερα στην ενίσχυση του κύρους της ΠΕΟ
Το όραμα ενός κόσμου ειρηνικού, όπου να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας , συνεργασίας , ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισορροπημένης ανάπτυξης παραμένει για την ΠΕΟ μόνιμος και ουσιώδης στόχος. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΕΟ, έχοντας πλήρη αντίληψη του νέου της ρόλου και των σύγχρονων αναγκών των κυπρίων εργαζομένων, θα συνεχίσει σταθερά και υπεύθυνα την αναβάθμιση της δράσης και της παρουσίας της στη διεθνή αρένα.