• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΓΓΡΑΦΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΓ ΠΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΣΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ Ν. ΑΦΡΙΚΗ, 9-10  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

 

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες.

 

Θα ήθελα κατ’ αρχήν εκ μέρους της ΠΕΟ να ευχαριστήσω τους συντρόφους των οργανώσεων για τη θερμή φιλοξενία και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την επιτυχία του Προεδρικού Συμβουλίου.

 

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη και το λαό της Νότιας Αφρικής  που αγωνίστηκε  και συνεχίζει  να αγωνίζεται   ενάντια στην αποικιοκρατία  και την εκμετάλλευση και αποτίνουμε φόρο τιμής στους αμέτρητους ήρωες αυτών των αγώνων.

 

Φίλοι και φίλες.

 

Το Προεδρικό Συμβούλιο συνέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τους εργαζόμενους .

 

Πρόκειται για κρίση του ιδίου του καπιταλιστικού συστήματος και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης  το οποίο αναπαράγει την ανισότητα, την αδικία  και την εκμετάλλευση.

 

Tο κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του κορυφώνουν  τις  επιθέσεις τους ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.  Χρησιμοποιούν την κρίση για να επιτεθούν και να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων τα οποία το εργατικό κίνημα κέρδισε με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

 

Συντρόφισσες σύντροφοι.

 

Στο χώρο της Ευρώπης οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται  από την καπιταλιστική κρίση  βιώνοντας  τις επιπτώσεις και τις  συνέπειες της.

 

Η ευρωζώνη βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης αφού το κοινό νόμισμα του ευρώ  όχι μόνο δεν έφερε από μόνο του την οικονομική σύγκλιση, αλλά αντίθετα έκανε τις αντιθέσεις ακόμα πιο εμφανής και μεγαλύτερες.

 

Οι δυνάμεις που κυριαρχούν  στην ΕΕ  ως συνταγή για τη σύγκλιση και την αντιμετώπιση του χρέους  προωθούν το ξήλωμα του κράτους προνοίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, των εργατικών δικαιωμάτων  και των κοινωνικών κατακτήσεων.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΠΕΟ, ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, εργάζεται δραστήρια για τη συσπείρωση και την ενότητα των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στοχεύουμε στην ενότητα και συσπείρωση εκείνων των δυνάμεων που ορθώνουν το ανάστημα τους και αντιστέκονται στην προώθηση των επιδιώξεων των κυρίαρχων κύκλων. Παρά   τις δυσκολίες και το δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων, εργαζόμαστε συστηματικά μαζί με όλες τις ταξικές προοδευτικές δυνάμεις για  ενίσχυση της ενότητας, της μαχητικότητας και  της συνέπειας του εργατικού κινήματος στη Ευρώπη αλλά και στην  ενίσχυση  της παρέμβασης του.

 

Αγαπητοί φίλοι.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τον ΓΓ συν. Γ. Μαυρίκο και την Γραμματεία της ΠΣΟ για την προετοιμασία που έχουν κάνει και για την έκθεση που έχει καταθέσει.

 

Αξιολογώντας τη δράση της ΠΣΟ μέσα από τον  σύντομο απολογισμό, κρίνουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Η πρόοδος στη δράση μας και η παρέμβαση μας είναι εμφανής.

 

Το 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ αποτέλεσε μεγάλο γεγονός με σημασία για την πορεία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος που μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης και πρωτόγνωρης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Οι εργασίες του συνεδρίου, όπως και  οι παρεμβάσεις των συνέδρων, έχουν αναδείξει τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν στην διάρκεια της πενταετίας, στην ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης και της ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού της ΠΣΟ.

 

Την ίδια ώρα όμως αναδεικνύεται και  το γεγονός ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε.

 

Οι διεθνείς συγκυρίες θέτουν το κίνημα της ΠΣΟ μπροστά σε νέες ευθύνες.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για πιο ενεργητική παρέμβαση και εμπλοκή εκεί και όπου διαμορφώνονται οι αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και το μέλλον τους.

 

Στις σημερινές συνθήκες η προσπάθεια συσπείρωσης και συνεργασίας σε κλαδικό επίπεδο γύρω από καθημερινά προβλήματα που  απασχολούν τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους , αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ενίσχυσης και αναβάθμισης της επιρροής της ΠΣΟ ανάμεσα στους εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο.

 

Θα πρέπει να συνεχίσουμε την  προσπάθεια για να προβληθεί η ΠΣΟ και η εμβέλεια της ως της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δύναμης η οποία αντιστέκεται στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και υπερασπίζεται μια διαφορετική λογική και φιλοσοφία στις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

 

Αγαπητοί φίλοι.

 

Η χώρα μου η Κύπρος είναι γνωστό ότι έχει υποφέρει πολύ από τις ξένες επεμβάσεις και τα ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά παιχνίδια. Για 38 χρόνια παραμένει διαιρεμένη και ένα μεγάλο κομμάτι της υπό κατοχή.

 

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου αισθάνονται και αυτοί τις επιπτώσεις της κρίσης. Πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση για να συρρικνώσουν ωφελήματα, για να υποσκάψουν τις συλλογικές συμβάσεις.  Απαντούμε σε αυτές τις προσπάθειες με αγώνες και απεργίες.

 

Στην Κύπρο έχουμε το πλεονέκτημα ότι η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες της οικονομίας προσπαθεί για λύσεις που θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και ισορροπία

 

Ο κυπριακός λαός συνεχίζει ασταμάτητα τον αγώνα για μια δίκαιη και λειτουργική λύση, που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ασφαλισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια ενός κράτους  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο.

 

Η ΠΕΟ  στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σύντροφο μας Δημήτρη Χριστόφια, στο δύσκολο αγώνα που δίνει μέσα από τη διαδικασία των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης που να βασίζεται σε αρχές και να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.

 

Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους φίλους των οργανώσεων της Νοτίου Αφρικής για τη φιλοξενία και να επαναβεβαιώσω την δέσμευση της ΠΕΟ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ΠΣΟ στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στα  πλαίσια της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας των ταξικών δυνάμεων για περαιτέρω ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος  για ένα κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ρατσισμό, χωρίς πολέμους και αιματοχυσίες.