EΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Κούβα – Εμπειρία ζωήςτο ταξίδι στο πολυτάραχο νησίτης Καραϊβικής
Εμπειρία ζωής θα χαρακτήριζα την εκδρομή στην Κούβα και Ρωσία που διοργάνωσε η ΠΕΟ και το Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) σε συνεργασία με το TOP KINISIS TRAVEL. Εκείνο που έμεινε στη μνήμη όλων ήταν το ταξίδι στην Κούβα.
Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο ταξίδι αυτό απόλαυσαν τα καταπληκτικά μέρη της Κούβας – τις υπέροχες αμμουδιές και τη καταγάλανη θάλασσα του Βαραδέρο, την ιστορική πόλη Σάντα Κλάρα, το ταξίδι στην Καραϊβική, τη «βασίλισσα της Καραϊβικής», πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα, την πανέμορφη τροπική βλάστηση και τα σπήλαια της επαρχίας Πιναρ ντελ Ρίο, την εξαίσια κουβανέζικη μουσική που σε κάθε τόπο, σε κάθε στιγμή οι Κουβανοί προσφέρουν στους επισκέπτες.
Βαραδέρο: Ήταν ο πρώτος προορισμός μας – ένα μαγευτικό τουριστικό θέρετρο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα θέρετρα φημισμένων τουριστικών προορισμών. Το θέρετρο συνδυάζει εκπληκτικές παραλίες και γαλαζοπράσινη κρυστάλλινη θάλασσα μήκους 16 χλμ.
Οι Κουβανοί έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό μιας και έχουν θαυμάσια και πανέμορφα μέρη. Όμως είναι τα αρχικά στάδια και ο αριθμός των τουριστών δεν υπερβαίνει τους 1,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Αν αναλογιστούμε ότι τα πολύ μικρά νησιά Μπαχάμας δέχονται 10 εκατ. τουρίστες το χρόνο, η Κούβα με πολύ μεγαλύτερη έκταση, εξαιρετική θάλασσα και τοπία έπρεπε να δέχεται περισσότερους επισκέπτες. Όμως από τη μια το εμπάρκο των Ηνωμένων Πολιτειών και από την άλλη οι μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται, προς το παρόν εμποδίζουν την παραπέρα ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Σινφουέγος: Από το Βαραδέρο ταξιδεύουμε νότια μέσα από τροπική βλάστηση φθάνοντας στήν πόλη – λιμάνι Σινφουέγος. Μια όμορφη πόλη, κτισμένη από γάλλους μετανάστες που φέρει έντονα την αρχιτεκτονική τους. Η πόλη είναι κοντά στον «Κόλπο των Χοίρων» όπου το 1961 οι Αμερικανοί επιχείρησαν απόβαση και οι Κουβανοί μέσα σε 15 ώρες τους περικύκλωσαν. Πιάστηκαν όλοι αιχμάλωτοι και στη συμφωνία για ανταλλαγή περιλαμβάνοντο τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη ενώ στους Αμερικανούς έμεινε η γνωστή βάση Γκουαντανάμο, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Σάντα Κλάρα: Από την Σινφουέγος ταξιδεύουμε στην ιστορική πόλη Σάντα Κλάρα την πόλη όπου ο Τσε Γκεβάρα το 1958 έδωσε την τελευταία αποφασιστική μάχη με το δικτάτορα Μπατίστα, πριν οι επαναστάτες μπουν στην πρωτεύουσα Αβάνα. Εδώ υπάρχει το Μαυσωλείο και το μουσείο του Τσε. Συγκλονισμός και δέος σε καταλαμβάνει μπαίνοντας στο τάφο του Τσε (τα οστά του μεταφέρθηκαν από την Βολιβία μόλις το 1999) αλλά και των 35 συντρόφων του που οι πράκτορες της CIA σκότωσαν το 1967.
Σκέφτηκα ενώ βρισκόμουνα εκεί με πόση ευκολία νεαροί κυρίως ανεμίζουν το λάβαρο του Τσε, ακόμη και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία και τους αγώνες αυτού του μεγάλου επαναστάτη.
Στο Μουσείο υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Τσε από μικρή ηλικία μέχρι το θάνατο του αλλά και προσωπικά του αντικείμενα. Ως γνωστό ο Τσε καταγόταν από την Αργεντινή από πλούσιους γονείς και σπούδασε Ιατρική. Ένα οδοιπορικό όμως με τη μοτοσικλέτα στις φτωχές χώρες τις Λατινικής Αμερικής τον έκανε να τα αφήσει όλα και να αφοσιωθεί στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την κοινωνική εκμετάλλευση, στον αγώνα για πιο δίκαιη κοινωνία. ¨Οσοι έχουν δει την ταινία «Το ημερολόγιο μιας μοτοσικλέτας» θα γνώρισαν το νεαρό Τσε και τον φίλο του Αλμπέρτο που έκαναν αυτό το ταξίδι ανακαλύπτοντας την άλλη όψη της Λατινικής Αμερικής, την όψη της φτώχειας και της καταπίεσης Και όπως ο σκηνοθέτης σημείωνε «ήταν ένα ταξίδι για την ανακάλυψη όχι μόνο της ταυτότητας σου και του που ανήκεις σ΄αυτόν τον κόσμο αλλά και ότι πραγματικά μπορείς να αλλάξεις αυτόν τον κόσμο»
CAVO BLANCO: Με πλοιάριο ταξιδεύσαμε στην Καραϊβική με προορισμό το ακατοίκητο νησάκι Cavo Blanco. Μια έκπληξη μας περίμενε στα μέσα του πελάγους. Σ’ ένα ειδικά περιφραγμένο χώρο υπήρχαν δελφίνια. Οι τουρίστες κατέβαιναν από τα πλοιάρια και έκαναν μπάνιο μαζί τους. Πολλοί από την ομάδα μας κολύμπησαν με τα δελφίνια και χάρηκαν τη μοναδική αυτή εμπειρία.
Μερικά από τα ακατοίκητα νησιά της Κούβας (η Κούβα έχει 4000 νησιά, τα περισσότερα ακατοίκητα), όπως το CAVO BLANCO διαθέτουν στην παραλία εστιατόριο. Οι επισκέπτες σταματούν, κάνουν το μπάνιο τους, γευματίζουν και αναχωρούν το απόγευμα.
Αβάνα: Η πρωτεύουσα της Κούβας, η «βασίλισσα της Καραϊβικής» όπως την ονομάζουν με 2,4 εκατ. κατοίκους. Στην παλιά Αβάνα νοιώθεις ότι μεταφέρεσαι πίσω στο χρόνο. Τα παραδοσιακά κτίρια, κτισμένα επί Ισπανικής Αποικιοκρατίας (16ο – 19ο αιώνα) πολλά από τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί, τα στενά δρομάκια, οι υπέροχες πλατείες θυμίζουν εποχές έντονου ρομαντισμού και ιστορικής μνήμης.
Το παλιό Ισπανικό Φρούριο Καστίλιο ντελ Μόρο δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Απ’ εκεί ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια πανοραμική θέα της Αβάνας.
Στην άλλη Αβάνα, την Αβάνα των λίγων πλουσίων υπάρχουν υπέροχες μονοκατοικίες νέο-αποικιακής αρχιτεκτονικής με πολύ πράσινο και φαρδιούς δρόμους.
Στο κέντρο δεσπόζει η φημισμένη πλατεία της Επανάστασης που είναι γνωστή από τις τεράστιες σε όγκο συγκεντρώσεις και ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί είναι και το Μαυσωλείο του άλλου μεγάλου ήρωα των Κουβανών τον Χοσέ Μαρτί που πολέμησε τους Ισπανούς αποικιοκράτες στις αρχές του 20ου αιώνα.
Περπατήσαμε στην πόλη μέρα και νύκτα. Εκείνο που διακρίνει κανείς είναι τη ζωντάνια των Κουβανών, τη μουσική και το χορό που γι’ αυτούς είναι τρόπος ζωής. Μικρά στέκια εδώ κι’ εκεί με μια κιθάρα στο χέρι και με λίγο σπιτικό ρούμι τραγουδούν και χορεύουν και παρασύρουν τους επισκέπτες σ’ ένα ξεφάντωμα που διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.
Επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο: Στο ταξίδι αυτό γνωρίσαμε την πανέμορφη κουβανέζικη ύπαιθρο. Περνώντας από τροπική βλάστηση μοναδικής ομορφιάς από προστατευόμενους βιότοπους, από απέραντες φυτείες καπνού (στην περιοχή αυτή παράγεται ο καλύτερος καπνός στον κόσμο από τον οποίο κατασκευάζονται τα περίφημα Κουβανικά πούρα) φθάνουμε στην κοιλάδα Βινιάλες – ανακηρυγμένο από την Ουνέσκο σαν μέρος του παγκόσμιου Πολιτιστικού Τοπίου.
Εκεί μπήκαμε με βάρκες σε τεράστιες σπηλιές όπου οι ντόπιοι κάτοικοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. 400,000 ντόπιοι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τους Ισπανούς και σήμερα στην Κούβα δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός ούτε για δείγμα. Το Χριστόφορο Κολόμβο που ανακάλυψε την Κούβα ή τις Δυτικές Ινδίες όπως αρχικά είχαν ονομάσει, τον θεωρούν εγκληματία αφού στο όνομα του εκπολιτισμού εξόντωσε τον ιθαγενή πληθυσμό.
Κουβανοί Συνδικαλιστές: Στην διάρκεια της παραμονής μας στην Αβάνα συναντήθηκα με τους Κουβανούς Συνδικαλιστές και τους ζήτησα να έλθουν στο ξενοδοχείο και να μιλήσουν στην 40 μελή ομάδα μας. Έτσι και έγινε.
Οι Συνδικαλιστές μας ανέφεραν τη φοβερή περίοδο που πέρασε η Κούβα μετά την κατάρρευση του Σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη.
Τα χρόνια 1990-1995, ήταν χρόνια μεγάλων στερήσεων αφού το 87% του εμπορίου τους διεξαγόταν με τις σοσιαλιστικές χώρες και τη Σοβιετική Ένωση. Ιδιαίτερα η τελευταία τους προμήθευε πετρέλαιο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η κατάρρευση της σήμαινε και τον τερματισμό αυτής της βοήθειας. Η Κούβα βρέθηκε στη δύνη μιας χωρίς προηγούμενο κρίσης.
Ο Κουβανικός λαός όμως άντεξε και ξεπέρασε την κρίση, με τη βοήθεια άλλων λατινοαμερικάνικων χωρών και ιδίως της Βενεζουέλας που άρχισε να τους προμηθεύει πετρέλαιο. Μεγάλη βοήθεια είχαν από Ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθούν το εμπάρκο των Η.Π.Α. και κυρίως από την Ισπανία, την οποία οι Κουβανοί θεωρούν δεύτερη πατρίδα τους.
Οι Κουβανοί συνδικαλιστές εξέφρασαν – τέλος την αλληλεγγύη τους προς τον Κυπριακό λαό ευχόμενοι όπως ο «αριστερός Πρόεδρος και σύντροφος Δ. Χριστόφιας πετύχει να επανενώσει την Κύπρο».
Μια εξαιρετική λοιπόν εκδρομή, μια εκδρομή – εμπειρία ζωής – σ’ ένα πανέμορφο και πολυτάραχο νησί με τις δικές του ιδιομορφίες, με σοσιαλιστικό σύστημα, μ’ ένα περήφανο λαό που αντιστέκεται στις επιβουλές του Βόρειου Γείτονα του και παρά το εμπάρκο, ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες αφού οι λαοί των περισσοτέρων λατινοαμερικάνικων κρατών έχουν εκλέξει αριστερούς και προοδευτικούς προέδρους, οι οποίοι συμπαραστέκονται και βοηθούν με αμοιβαίο όφελος την Κούβα να αντεπεξέλθει των δυσκολιών. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Λευκωσία 19/8/2008
ΚΟΥΒΑ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έκταση – 110,860 τ.χλμ
Πληθυσμός – 11,423,952
Πρωτεύουσα – Αβάνα (2,4 εκατ. κάτοικοι)
Γλώσσα – Ισπανική
Πρόεδρος – Ραούλ Κάστρο
Νόμισμα – κουβανικό πέσος ( 1ευρώ = 1,40 πέσος)
Εθνότητες – 51% μουλάτοι, 37% λευκοί, 11% μαύροι, 1% κινέζοι.
Δείκτης Γεννήσεων – 11.2/1000
Παιδική θνησιμότητα – 5.9/1000
Μέσος όρος ζωής – 77.2 έτη Δείκτης Μόρφωσης – 97%