• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΓΓΡΑΦΑ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΚΟΥΒΑΝΩΝ

 

Για δεκαετίες τώρα, από την ημέρα της νίκης της Κουβανικής επανάστασης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μηχανεύεται τρόπους και μεθόδους για να υπονομεύσει τον αγώνα του λαού της Κούβας.

 

Η ασθένεια του ηγέτη της επανάστασης, του Φιντέλ Κάστρο έδωσε την αφορμή για την εντατικοποίηση αυτής της προσπάθειας με αποκορύφωμα την δήλωση του Μπους, που στοχεύοντας να πλήξει τις επιτυχίες της επανάστασης και την ιδεολογία του σοσιαλισμού, καλεί σε εκστρατεία για δήθεν «εκδημοκρατισμό» της Κούβας.

 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διακρίνει κάποιος ότι πίσω από την επίκληση των αρχών της δημοκρατίας δεν κρύβεται τίποτε άλλο, παρά ακόμα μία ιμπεριαλιστική προσπάθεια υπόσκαψης των προσπαθειών του Κουβανικού λαού.

 

Ένας λαός που για χρόνια τώρα συνεχίζει τον αγώνα  του, κτίζοντας την κοινωνία στις αρχές της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.H παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια, και η δυνατότητα πρόσβασης του λαού στον Πολιτισμό είναι κατακτήσεις που δε συγκρίνονται μόνο με το περίγυρο της Λατινικής Αμερικής αλλά και με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

 

Επικαλούνται οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπους ελλείμματα δημοκρατίας στην Κούβα  Aραγε όμως υπάρχει δημοκρατία στις ίδιες τις  Ηνωμένες Πολιτείες; Το ερώτημα μπορεί να μας το απαντήσει ο μαύρος πληθυσμός των ΗΠΑ που τυγχάνει μεταχείρισης φυλετικών διακρίσεων καθώς και τα  38 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ που χρειάζονται την βοήθεια των επιδομάτων για να ζήσουν σε μία χώρα όπου κατοικούν 269 εκατομμυριούχοι. Μπορούν να μας το απαντήσουν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο και στις άλλες μυστικές φυλακές, όπου τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξευτελίζονται. Απάντηση μπορούν να δώσουν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, όταν για δεκαετίες οι διάφοροι δικτάτορες με την στήριξη των ΗΠΑ εξευτέλιζαν και καταπατούσαν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

 

Φυσικά η στάση των ΗΠΑ  δεν πρέπει να ξενίζει, αφού με την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων και με την επίκληση του πολέμου  κατά της τρομοκρατίας ο Μπους διακηρύσσει ότι όποιος δεν υποτάσσεται στα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, είναι εχθρός του.

 

Με θρασύτητα οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι δεν δέχονται την Κουβανική Επανάσταση και ωσάν να ήταν οι ιδιοκτήτες ολόκληρου του πλανήτη, δηλώνουν ότι πρέπει να γίνει μετάβαση σ’ ένα καθεστώς δικών τους προδιαγραφών. Μιλούν περί δήθεν έλλειψης δημοκρατίας και μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάσει σχεδιασμών επιδιώκουν την υπόσκαψη των επιτευγμάτων της επανάστασης οργανώνοντας τρομοκρατικές οργανώσεις στην πόλη του Μαϊάμι, το μεγαλύτερο κέντρο επιδρομών ενάντια στην Κούβα.

 

Σε μια προσπάθεια αποκάλυψης και συλλογής στοιχείων για την δράση αυτών των οργανώσεων, πέντε Κουβανοί νέοι που διείσδυσαν στις οργανώσεις αυτές, αποκαλύπτοντας και αποτρέποντας σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, συνελήφθησαν το 1998, και έκτοτε, μέσα από παράνομες διαδικασίες, κρατούνται σε φυλακές απομόνωσης.

 

Οι δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τους μεταχειρίστηκαν σε βαθμό που ο αμερικανικός νόμος περιορίζει αυστηρά μόνο για επικίνδυνους εγκληματίες, και τους έχουν επιβληθεί ακραίες και άδικες καταδίκες, ακόμα και όταν οι κύριες κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν. Οι ΗΠΑ παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πέντε φυλακισμένων, αλλά και γενικότερα θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

 

Ο Κουβανικός λαός παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί, συνεχίζει την πορεία του και σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει εκφράσει την πίστη του στις αρχές της αλληλεγγύης βοηθώντας και στηρίζοντας απλόχερα άλλους αγωνιζόμενους λαούς.

 

Σήμερα, ο ηρωικός λαός της Κούβας και οι πέντε κουβανοί ήρωες χρειάζονται την στήριξη και την αλληλεγγύη μας , αλλά και όλων των εργαζομένων στον δίκαιο αγώνα τους. Η υπόθεση των πέντε κουβανών πατριωτών που κρατούνται άδικα στις αμερικανικές φυλακές και η άμεση απελευθέρωση τους πρέπει να είναι δημοκρατικό αίτημα και θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει κάθε εργαζόμενο σε όλο τον Πλανήτη.

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου, επέτειο των δέκα χρόνων από την άδικη φυλάκιση των πέντε κρατουμένων ξεκίνησε μια νέα διεθνής καμπάνια που περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την απελευθέρωση τους.

 

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των  πέντε κρατουμένων δεν είναι υπόθεση μόνο του Κουβανικού λαού αλλά αφορά την πάλη των λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που θέλουν να καθορίζουν την τύχη της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό επιβάλλεται έμπρακτα το εργατικό προοδευτικό κίνημα και γενικότερα οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτή την προσπάθεια.

 

25/09/2006