ΟΜΙΛΙΑ Α.Γ.Γ. ΠΕΟ Σ. ΦΕΛΛΑ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΝΕΚ
Ομιλία Σωτήρη ΦελλάΑν. Γ. Γραμματέας ΠΕΟΣυμπόσιο ΙΝΕΚ«Οι μετανάστες και οι Ρατσιστικές διακρίσεις στην Κύπρο»Μια δημοκρατική Πρόκληση της Εποχής
21 Νοεμβρίου 2005
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Συναδέλφισσες /φοι,
Με ιδιαίτερη χαρά προσφωνώ εκ μέρους της ΠΕΟ το αποψινό συμπόσιο που διοργανώνει το ΙΝΕΚ.
Αισθανόμαστε σήμερα δικαιωμένοι όταν πριν 3 χρόνια, ως ΠΕΟ αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας αποφασίζαμε την ίδρυση του ΙΝΕΚ.
Η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι πέραν από αναγκαία.
Η απουσία αυτής της τεκμηρίωσης αλλά και της εξειδικευμένης έρευνας και ανάλυσης πάνω στα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους ήταν κάτι που έλειπε, τολμώ να πω από ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία.
Ήδη η παρέμβαση του ΙΝΕΚ στη κοινωνία είναι αισθητή από τη παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση, ένα μοναδικό στο είδος του επιστημονικό εργαλείο για το κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν ήταν εξ’ άλλου τυχαίες οι αντιδράσεις των εργοδοτών όταν το Μάρτιο του 2005 έγινε η δημόσια παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας.
Ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά και η προβολή του έργου που ήδη παράχθηκε από το Ινστιτούτο, αρχής γενομένης από το αποψινό συμπόσιο, το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης για την απόφαση σύστασης του ΙΝΕΚ ενισχύεται ακόμη περισσότερο.
Είναι τιμητικό για μας το γεγονός ότι έχει ανατεθεί στο ΙΝΕΚ, και θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια το έργο που έχει γίνει, το Εθνικό Παρατηρητήριο γαι το Ρατσισμό και τη ξενοφοβία το οποίο είναι μέρος του δικτύου RAXEN.
Είναι μεν τιμητικό αλλά είναι θα έλεγα και φυσιολογικό αφού η όλη ιστορία και δράση του κινήματος μας που είναι σαν συνέπεια των ιδεολογικών μας αντιλήψεων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργάνωση, τη στήριξη και την έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τους μετανάστες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ όχι γιατί είναι προσωπική τους επιλογή αλλά γιατί οι ανάγκες και οι συνθήκες που επικρατούν στις χώρες τους τους υποχρέωσαν να ξενιτευτούν.
Μ’ αυτή την έννοια η ΠΕΟ θεωρεί και αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους σαν ισότιμα μέλη της εργατικής τάξης του τόπου μας.
Προσπαθούμε στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, η παραμονή και η διαβίωση τους να είναι σε συνθήκες ανθρώπινες, αντίστοιχες των Κυπρίων εργαζομένων.
Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε στην εφαρμογή των κριτηρίων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τα οποία γενικά θέτουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους σε ίση μοίρα με τους Κύπριους εργαζόμενους.
Είναι γι’ αυτό που προχωρήσαμε τον Οκτώβριο του 2003 σε μια καθ’ όλα επιτυχημένη συνδιάσκεψη των αλλοδαπών εργαζομένων.
Θα είμαστε όμως εκτός πραγματικότητας αν ισχυριστούμε ότι η κατάσταση είναι όπως εμείς επιθυμούμαι ή όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες που έγιναν.
Δυστυχώς πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων των δικαιωμάτων καθώς και απάνθρωπης μεταχείρισης και ασυδοσίας εκ μέρους κάποιων οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση προσβάλλουν και αμαυρώνουν τη Κυπριακή κοινωνία.
Φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, έμμεσων ή άμεσων διακρίσεων που σχετίζονται με το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο εμφανίζονται και είναι πλέον ορατά σε όλους.
Ασφαλώς η ευθύνη είναι συλλογική και η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και σίγουρα να μην επεκταθούν.
Χρειάζεται λοιπόν τα Συνδικάτα, η πολιτεία, τα Μ.Μ.Ε. να διαδραματίσουν σοβαρό και υπεύθυνο ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας, ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας.
Η ΠΕΟ ως μια καθαρά ταξική οργάνωση δεν μπορούσε παρά να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά μέσα από τη διεθνιστική αντίληψη μας και σίγουρα με ταξική προσέγγιση.
Δεν είναι τυχαίο που η ΠΕΟ έχει καταξιωθεί και έχει αποδείξει στη πράξη ότι είναι η οργάνωση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση.
Γνωρίζουμε και αναλύουμε τα ζητήματα από το δικό μας μετερίζη και στη βάση των δικών μας κοσμοθεωριών και αντιλήψεων.
Γνωρίζουμε επίσης ότι από τους γνωστούς κύκλους τα συμπεράσματα και οι αναλύσεις μας τυγχάνουν απόρριψης αφού είναι σε κάθετη ρήξη με τις δικές τους επιδιώξεις.
Αυτό όχι μόνο δεν μας απονθαρύνει, τουναντίον ατσαλώνει τη θέληση μας για δράση και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για τα κίνητρα του καθενός.
Για μας ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης οποιουδήποτε, αν είναι νόμιμα ή παράνομα στη Κύπρο, αν είναι πολιτικός πρόσφυγας ή αιτητής ασύλου, αν εργάζεται στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στη γεωργία, αν είναι οικιακή βοηθός ή «καλλιτέχνιδα» προέχει η υπεράσπιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων και η μεταχείριση των πάνω απ’ όλα να είναι ανθρώπινη.
Βέβαια το αποψινό συμπόσιο δεν γίνεται για να αναλύσουμε την δράση και τις απόψεις της ΠΕΟ για το ζήτημα. Εξ’ άλλου θα χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο γι’ αυτό.
Το αποψινό συμπόσιο επιβεβαιώνει ότι ανάφερα στη εισαγωγή μου, το γεγονός ότι η συνδικαλιστική δράση πλέον θα συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση και θα ισχυροποιεί τα επιχειρήματα μας προς την σωστή κατεύθυνση.
Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο σύντομο μέλλον να αναλύσουμε τα πορίσματα της έρευνας που θα παρουσιαστεί συνοπτικά απόψε και θα χρησιμοποιηθεί από τη ΠΕΟ ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα.
Κλείνοντας το σύντομο μου χαιρετισμό θέλω ξανά να συγχαρώ το ΙΝΕΚ και να εκφράσω τη πεποίθηση ότι θα έχουμε και στο μέλλον παρόμοιες δυνατότητες.