• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης σε ευρωπαίους πολίτες έφερε το αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο γύρω στις 100 χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες (σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών) και σύμφωνα με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εργάζονται και να έχουν εισφορές 61000 περίπου και η πλειοψηφία να είναι από Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία.  Σημειώνεται ότι το 2008 υπήρχαν 36000 ευρωπαίοι υπήκοοι εγγεγραμμένοι στο ΤΚΑ.  Δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια σχεδόν ο αριθμός των κοινοτικών εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 25000.

 

Η παρουσία ευρωπαίων εργαζομένων στην Κύπρο ήταν βεβαίως αναμενόμενη.  Η ΠΕΟ είχε προβλέψει ότι ειδικότερα από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα υπήρχε μεγάλη εισροή εργαζομένων.  Διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργοδότες σε συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία εργασίας μετέβαιναν για επί τόπου επιλογή προσωπικού.

 

Αυτή η δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης και εργασίας έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους εργοδότες όχι μόνο να αντλήσουν φθηνά εργατικά χέρια αλλά και να κτυπήσουν το δικαίωμα της οργάνωσης, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των σωστών εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στην Κύπρο.

 

Με αυτά τα δεδομένα η ΠΕΟ συνεχίζει να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και την προάσπιση τους και μέσα από τις σημερινές συνθήκες  θα πρέπει να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως προς της διατήρηση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και των υγιών εργασιακών σχέσεων που έχουν επιτευχθεί μέσα από πολλούς αγώνες και προσπάθειες.

 

Για την ΠΕΟ η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, και η αξιοπρεπή   διαβίωση τους στην Κύπρο χωρίς διακρίσεις , είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας και θα συνεχίσει να διεκδικεί την πλήρη εφαρμογή και συνεχή αναβάθμιση μεταναστευτικής πολιτικής που έχει εισαγάγει η Κυβέρνηση Χριστόφια.  Η πρωτοποριακή ενέργεια για σύσταση εξειδικευμένου γραφείου   που να ασχολείται με τα ζητήματα των μεταναστών από τρίτες χώρες, κοινοτικών, ομογενών δείχνει τη σημασία που δίνει η ΠΕΟ στο ουσιώδες αυτό κεφάλαιο.  Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται για να μπορεί αποτελεσματικά να παρεμβαίνει και να επιλύει προβλήματα που αφορούν αυτή την ομάδα εργαζομένων που αποτελεί ένα σημαντικό και πολυδιάστατο κεφάλαιο στην κυπριακή κοινωνία.

 

Παράλληλα θα αντιπαλέψει με νοοτροπίες και συμπεριφορές που θέλουν τους εργαζόμενους αντίπαλους αντί συναγωνιστές ενάντια στους εργοδότες και σε πολιτικούς φορείς που βλέπουν μέσα από την διάσπαση των εργαζομένων την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και την αύξηση των κερδών τους.