• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑ- ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2006 σε συνεδρία το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ το οποίο εξέτασε το έγγραφο που η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και παραδώσει στις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για έκφραση απόψεων το οποίο τιτλοφορείται: « Στρατηγική για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού στη Κύπρο».

 

Το Γ.Σ. πρώτα σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι μετά από 6-7 χρόνια εκκρεμότητας έχει αυτή τη στιγμή κατατεθεί από την κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την απασχόληση αλλοδαπών στη Κύπρο.

 

Η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετές από τις εκτιμήσεις που εδώ και χρόνια διαπιστώναμε αναφορικά με την απασχόληση μεταναστών εργαζομένων στη Κύπρο.

 

Ειδικότερα επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας ότι η εργοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν το 1992 παραβιάζονται, ενώ δημιουργήθηκαν συνθήκες έτσι που οι μετανάστες εργαζόμενοι να χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη, καταπατούνται τα εργασιακά αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις τα ανθρώπινα τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υπόσκαψη των μισθών και των όρων απασχόλησης που συμφωνούνται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις ασκώντας πιέσεις και πάνω στους Κύπριους εργαζόμενους για υποδιαίστερους όρους απασχόλησης.

 

Από τη μελέτη των εισηγήσεων που καταγράφονται στο έγγραφο που ετοίμασε η κυβέρνηση διαπιστώνουμε ότι αυτές γενικά κατευθύνονται προς την ορθή κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Συγκεκριμένα ο καθορισμός ανώτατου ποσοστού για εισδοχή εργατικού δυναμικού, τόσο στο σύνολο της οικονομίας όσο και στους κλάδους, η συνέχιση της ύπαρξης κριτηρίων για παραχώρηση άδειας εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων, η παραχώρηση δικαιώματος στο μετανάστη εργαζόμενο να αλλάζει εργοδότη μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας είναι εισηγήσεις με τις οποίες συμφωνούμε.

  Παρά τη διαπίστωση αυτών των θετικών στοιχείων το Γ.Σ. υπογραμμίζει ότι στην εισηγούμενη Στρατηγική υπάρχουν κάποιες σοβαρές αδυναμίες. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι η ευθύνη εφαρμογής της στρατηγικής συγκεντρώνεται στις διαδικασίες  του κράτους, αδυνατίζοντας τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία παρακολούθησης και έγκρισης των αδειών εργοδότησης. Η ΠΕΟ θεωρεί απαραίτητο στοιχείο στον έλεγχο του όλου συστήματος την ύπαρξη και λειτουργία για όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Γεωργίας Κτηνοτροφίας, τριμερών Επιτροπών μέσα από τις οποίες θα παρακολουθείται το σύστημα παραχώρησης αδειών για εργοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες.

 

Η δεύτερη ουσιαστική αδυναμία της προτεινόμενης στρατηγικής είναι ότι δεν δίνει απάντηση στο μεγάλο κενό που σήμερα παρατηρείται, της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων, κοινοτικών ή άλλων, με διαφορετικούς  όρους απασχόλησης από αυτούς που προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις που συνομολογούνται ανάμεσα στις συντεχνίες και τους εργοδότες.

 

Είναι έντονη η θέση μας ότι για να μπορέσει η στρατηγική απασχόλησης να λειτουργήσει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι:

 

α) Να υπάρξει θεσμοθετημένη διαδικασία μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι να μπορούν να προσχωρούν στις συντεχνίες και στη συλλογική σύμβαση. Το δικαίωμα οργάνωσης δεν μπορεί να είναι θεωρητικό, αλλά θα πρέπει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν να θεσμοθετούνται τρόποι υλοποίησης του στην πράξη.

 

β) Να είναι νομικά υποχρεωτική η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ελεύθερα να οργανωθούν σε συντεχνίες ή εκεί όπου οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους Κύπριους.

 

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ σε προηγούμενη του συνεδρία έχει εγκρίνει ολοκληρωμένη πρόταση προς αυτή τη κατεύθυνση την οποία έχουμε συζητήσει με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και έχουμε καταλήξει σε κοινές προτάσεις.

 

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες να αντικρίσουν θετικά τις εισηγήσεις μας. Υπογραμμίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση έτσι που να υπάρξει κατάληξη σε μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για την απασχόληση αλλοδαπών είναι να περιληφθούν σ’ αυτή τη νέα στρατηγική η ουσία των εισηγήσεων μας για κατοχύρωση του δικαιώματος σε οργάνωση και σε συλλογική σύμβαση.

 

Η ΠΕΟ θα αγωνιστεί μ’ όλα τα μέσα που διαθέτει έτσι που στην πράξη να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος κάθε εργαζόμενου να είναι οργανωμένος και οι όροι απασχόλησης του να διέπονται από συλλογική σύμβαση.

 

13 Φεβρουαρίου 2006