ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ 2004-2007
Την τετραετία που ανασκοπούμε το Γραφείο Ερευνών και Μελετών έκανε αισθητή την παρουσία του, βοήθησε και πρόβαλε την ΠΕΟ και την καθημερινή δουλειά του κινήματος.
Οι μελέτες, οι έρευνες, τα άρθρα, τα ενημερωτικά σημειώματα, οι συνεντεύξεις ήταν μέρος της καθημερινής δουλειάς του Γραφείου συνεισφέροντας έτσι στην τεκμηρίωση και πιο ορθολογιστική προβολή των θέσεων της ΠΕΟ.
Ξεχωρίζουμε όμως τις εκδόσεις του Γραφείου
1. «Κύπρος-Ευρωπαϊκή ΄Ενωση-Πορεία προς την ΄Ενταξη»
2. «Οδηγός για την Προστασία των Καταναλωτών»που διανεμήθηκαν σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Πέραν τούτων το Γραφείο Ερευνών και Μελετών συνέχισε τη μορφωτική δουλειά βοηθώντας το ΙΝΕΚ στη διεκπεραίωση του προγράμματος του ενώ η ιστοσελίδα της ΠΕΟ που βρίσκεται υπό την ευθύνη του Γραφείου κατέστη πιο πλούσια τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας.
Πιο αναλυτικά το Γραφείο κατά την περίοδο 2004-2007 πραγματοποίησε τ’ ακόλουθα:
Μελέτες-Eρευνες
Παραθέτουμε πιο κάτω τις κύριες μελέτες και έρευνες που εκπόνησε το Γραφείο οι οποίες είτε δημοσιεύτηκαν είτε χρησιμοποιηθήκαν σε διαλέξεις και σεμινάρια της Ομοσπονδίας.
(1) Έκδοση 2004 «Κύπρος-Ευρωπαïκή Eνωση-Πορεία προς την Ένταξη|» Πρόκειται για τη δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση με όλες τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην πορεία της Κύπρου προς την ένταξη, η οποία ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε την 1η Μαίου 2004.
(2) «Οδηγός για την προστασία του Καταναλωτή» Ειδική μπορούσα που εκδόθηκε από την ΠΕΟ και διανεμήθηκε σε χιλιάδες-εργαζόμενους καταναλωτές σ’ όλους τους τόπους δουλειάς.
(3) «Το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση,παρόν και μέλλον». Στη μελέτη αυτή αναλύονται τα ασφαλιστικά Συστήματα στην Ευρώπη-τα προβλήματα και οι προοπτικές καθώς και το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο μ’ όλες τις παραμέτρους του.
(4) Ανάλυση της Κυπριακής Βιομηχανίας. Μελέτη που αναφέρεται στην κατάσταση και τα προβλήματα του τομέα ενώ περιέχει εισηγήσεις για τη βελτίωση του κλάδου.
(5) «Ο Τουριστικός Τομέας στην Κύπρο». Ανάλυση τον τομέα με στοιχεία που καταδεικνύουν τον αριθμό των τουριστών, τα έσοδα και την κατανομή κατά χώρα. Η μελέτη περιέχει επίσης τα προβλήματα του κλάδου και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση τους.
(6) «Μελέτη για τον τομέα των Κατασκευών». Αναφέρεται στην κατάσταση και τα προβλήματα του τομέα καθώς και σε μέτρα αντιμετώπισης των.
(7) «Ανάλυση του Εξωτερικού Εμπορίου της Κύπρου». Στην μελέτη αναλύονται οι εισαγωγές, οι εξαγωγές κατά κατηγορία προϊόντων, κατά χώρα ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
(8) «Η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων διεθνών και στην Κύπρο» Μελέτη για την πορεία των τιμών των καυσίμων από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα και οι επιπτώσεις στην Κύπρο.
(9) «Μερική Απασχόληση-Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» Μελέτη που παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά της μερικής απασχόλησης, το πρόβλημα στην Κύπρο και πως κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των μερικών απασχολουμένων.
(10) «Ο νέος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή-Πληθωρισμός και Τιμαριθμικό Επίδομα». Αναλύεται ο νέος δείκτης τιμών καταναλωτή (τέθηκε σε εφαρμογή το Γενάρη του 2006) και αναφέρονται παραδείγματα υπολογισμού του πληθωρισμού και του τιμαριθμικού επιδόματος.
(11) «Η έννοια της παραγωγικότητας και η επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της». Μελέτη για το βασικό αυτό δείκτη της οικονομίας με όλους τις παραμέτρους που την επηρεάζουν και μέτρα για αύξηση της.
(12)Ανάλυση του βιοτικού επιπέδου στην Κύπρο. Μέτρα και εισηγήσεις για την βελτίωση του. Μελέτη που παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους του βιοτικού επιπέδου ενώ περιέχει μέτρα για βελτίωση του.
(13) «Πράσινη Βίβλος-Μια διαφορετική γνωμάτευση της ΕΟΚΕ». Η μελέτη περιέχει ανάλυση της γνωμάτευσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που ουσιαστικά ανατρέπει το έγγραφο της Κομισιόν για το σχετικό θέμα.
(14) «50χρόνια Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης (Ε.Ε.)». Μια κριτική ανάλυση που αναφέρεται στο ιστορικό της ίδρυσης της Ε.Ε., στα μεγαλύτερα προβλήματα της ΄Ενωσης (ανεργία, κοινωνική ανισότητα) στη στρατηγική της Λισσαβόνας και στις προοπτικές της Ε.Ε. .
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ:
Την τετραετία που ανασκοπούμε η ιστοσελίδα της ΠΕΟ (www.peo.org.cy) που είναι από την ευθύνη του Γραφείου εμπλουτίστηκε σημαντικά και έχει καταστεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα στελέχη μας και για όλους όσους θέλουν να μελετήσουν, να ερευνήσουν κάποιο θέμα που αφορά την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, τις εργασιακές σχέσεις, την οικονομία, τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η ιστοσελίδα είναι διαρκώς ενημερωμένη με τις ανακοινώσεις, αποφάσεις, έγγραφα, έρευνες της Ομοσπονδίας.
Πέραν τούτων, η ιστοσελίδα διανθίζεται με ιστορικές φωτογραφίες από τους αγώνες της ΠΕΟ, φωτογραφίες από τις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Η ιστοσελίδα-τέλος-προσφέρεται για πλοήγηση εκτός από την ελληνική, στην αγγλική και τουρκική γλώσσα.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το Γραφείο συνέχισε τη συνεργασία του με το ΙΝΕΚ συμβάλλοντας σημαντικά στη διεκπεραίωση του προγράμματος του.
Επίκεντρο των σεμιναρίων και διαλέξεων ήταν τέτοια θέματα όπως, «Η Προστασία του Καταναλωτή: Βασικές νομοθεσίες και δικαιώματα», «Η εισδοχή στη ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις στην Κύπρο». «Η Κοινωνική Ασφάλιση και η Ευρωπαϊκή εμπειρία», «Η Κυπριακή Οικονομία, Προβλήματα και προοπτικές», «Κοστολόγηση αιτημάτων» κλπ.
Το Γραφείο πάνω σε μια διαφορετική πλέον βάση (ιδρύοντας Τμήμα Καταναλωτών) επιλαμβάνεται τα θέματα της προστασίας του καταναλωτή με στόχο τη καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, τη μόρφωση και ενημέρωση των στελεχών και την ουσιαστική παρέμβαση με προτάσεις εισηγήσεις και μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του Καταναλωτή στην Κοινωνία.
Η συμμετοχή του υπεύθυνου του Γραφείου στην ΕΟΚΕ (από το 2006) ανοίγει νέους ορίζοντες στο πεδίο Έρευνας και Μελέτης. Η ΕΟΚΕ γνωματεύει πάνω σε μια σειρά από προτάσεις, οδηγίες, κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Πολλά απ’ αυτά τα θέματα ενδιαφέρουν άμεσα το συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος είναι να μελετούνται, να αναλύονται, να δημοσιεύονται και να δίδονται στα στελέχη για ενημέρωση και βοήθεια στη συνδικαλιστική δουλειά (Ολοκηρωμένη αναφορά για την ΕΟΚΕ υπάρχει σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης).
14.4.2008