• +22866400
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

OI ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2000 – 2003

Την τετραετία που ανασκοπούμε το Γραφείο Ερευνών & Μελετών συνέχισε την πλούσια και καρποφόρα δραστηριότητα με μελέτες, έρευνες, άρθρα αναλύσεις, σεμινάρια, διαλέξεις πάνω σε μια σειρά από επίκαιρα, ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα, δίδοντας έτσι την συνεισφορά του στην τεκμηρίωση και προβoλή των θέσεων της ΠΕΟ.

Ξεχωρίζουμε την έκδοση «Κύπρος-Ευρωπαϊκή Ένωση-Πορεία προς την ένταξη» που έγινε κατορθωτή μετά από πολύμηνη προσπάθεια. Επίσης η έκδοση της μπροσούρας «Φορολογική Μεταρρύθμιση-Καθοριστική συμβολή της ΠΕΟ» που διανεμήθηκε σε χιλιάδες μέλη της ΠΕΟ συνέβαλε στην σωστή ενημέρωση των εργαζομένων πάνω σ’ ένα καυτό και επίκαιρο θέμα. Πέραν τούτων υπήρξε μια σειρά από τεκμηριωμένες μελέτες και αναλύσεις που βοήθησαν την ΠΕΟ να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Η ιστοσελίδα μας δυστυχώς έμεινε στάσιμη τα χρόνια που ανασκοπούμε. Μέσα στο 2003 όμως με την βοήθεια της ΑΤΗΚ ξανασχεδιάσαμε την ιστοσελίδα και μέσα στο Σεπτέμβριο άρχισε τη λειτουργία της με πλούσια θεματολογία η οποία διευρύνεται συνεχώς.

Το Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Ε.Ε.-Κύπρου που δημιουργήσαμε το 1997 εμπλουτίστηκε, ενώ πολλοί φοιτητές-ερευνητές χρησιμοποίησαν υλικά του Κέντρου μας για τη συγγραφή των δικών τους άρθρων, μελετών, διδακτορικών διατριβών κλπ.

Το Γραφείο Ερευνών & Μελετών έχει εμπλακεί ενεργά τη δημιουργία του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου ενώ συμμετέχει σε διάφορα επίπεδα στην εφαρμογή του προγράμματος του Ινστιτούτου.

Πιο συγκεκριμένα κατά τομέα δραστηριότητας το Γραφείο Ερευνών & Μελετών, την τετραετία 2000-2003 πραγματοποίησε τ’ ακόλουθα:

 

MEΛΕΤΕΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ

(1)«ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ, ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ” Έκδοση Γραφείου Ερευνών & Μελετών ΠΕΟ, 2002.

Μέσα από τις 140 σελίδες του βιβλίου αυτού μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένο υλικό για το ιστορικό της ίδρυσης της Ε.Ε. τους κυριότερους σταθμούς της, μέχρι την απόφαση για τη διεύρυνση της. Στην συνέχεια αναλύονται οι σχέσεις Κύπρου-Ε.Ε. μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη.

Τα 1200 αντίτυπα του βιβλίου έχουν εξαντληθεί αφού η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη.

(2)«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΟ» Ενημερωτική Μπροσούρα για τις πρόνοιες της Φορολογικής Μεταρρύθμισης, το ρόλο που διαδραμάτισε η ΠΕΟ, την εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, τις αδυναμίες και τα προβλήματα. Τα 12000 αντίτυπα είχαν εξαντληθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα σχόλια που ακούστηκαν για την έκδοση αυτού του υλικού ήταν πολύ θετικά.

(3)Οι εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο. Αναλυτική μελέτη που συζητήθηκε στα αρμόδια σώματα της ΠΕΟ όπου πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις.

(4)Μελέτη για τον Τουριστικό Τομέα της Κύπρου. Διαχρονική ανάλυση του Τομέα, προβλήματα, εισηγήσεις, προοπτικές.

(5)Το Φορολογικό Σύστημα στην Κύπρο Αναλυτική μελέτη βάση της οποίας εγκρίθηκαν οι προτάσεις της ΠΕΟ για την Φορολογική Μεταρρύθμιση.

(6)Επιτροπή Τιμών-το τέλος ενός χρήσιμου θεσμού Ανάλυση της λειτουργίας και του ρόλου του θεσμού αυτού στη συγκράτηση των τιμών από το 1974 μέχρι το 2002.

(7)Συνδικαλιστικό Κίνημα και Παγκοσμιοποίηση Μελέτη που χρησιμοποιήθηκε σε διεθνές σεμινάριο και σε διαλέξεις του Κεντρικού Μορφωτικού Γραφείου.

(8)Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο Μελέτη που αναλύει την ανεργία στην Ε.Ε. και την Κύπρο με βάση τα πρότυπα της Κοινότητας.

(9)Οι μεταβολές των Μισθών και της Παραγωγικότητας (1961-2002) Διαχρονική μελέτη της εξέλιξης των βασικών αυτών δεικτών και σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε.

(10)Ο Πληθωρισμός στην Κύπρο και Διεθνώς Διαχρονική συγκριτική ανάλυση του βασικού αυτού δείκτη.

(11)Περιβάλλον-Το υπ. 1 πρόβλημα του 21ου αιώνα Τα μέτρα που παίρνει η Ε.Ε. και πως έχει το πρόβλημα στην Κύπρο.

(12)Σύνοδος Κοπεγχάγης-Τέθηκαν τα θεμέλια για την Ευρώπη               του 21ου αιώνα Μελέτη για την ιστορική Σύνοδο της Κοπεγχάγης στην οποία αποφασίστηκε όπως 10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος ενταχθούν στην κοινότητα το 2004.

(13)Η Οικονομική πτυχή μιας επικείμενης διευθέτησης του               Κυπριακού Προβλήματος. Ανάλυση της πτυχής αυτής ενόψει της συζήτησης του Σχεδίου Ανάν.

(14)Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Καταδικάζει εκατομμύρια               στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ιστορικό της ίδρυσης, δομή και λειτουργία του αμφιλεγομένου αυτού Οργανισμού.

 

ΙΙ. ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

Η ιστοσελίδα μας έμεινε στάσιμη για 3 χρόνια. Δεν ήταν λίγες φορές που δεχτήκαμε παρατηρήσεις από τον κόσμο για άρθρα και μελέτες που περιέχοντο στην ιστοσελίδα που είχαν χάσει τη διαχρονιτικότητα τους. Από το 2003 σχεδιάστηκε με την βοήθεια της ΑΤΗΚ νέα ιστοσελίδα, η οποία εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Σιγά, σιγά η θεματολογία αυξάνεται και τα σχόλια που ακούονται είναι ενθαρρυντικά. Το Γραφείο Ερευνών & Μελετών έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τη δράση της ΠΕΟ σ’ όλα τα επίπεδα στον κύπριο εργαζόμενο, στον κύπριο πολίτη και όχι μόνο. Ήδη έχουμε σχεδιάσει και το αγγλικό και το τουρκικό μέρος της ιστοσελίδας και σύντομα θα εμφανιστούν με πολύ πλούσια θεματολογία.

ΙΙΙ.  Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Ευρωπαϊκής        Ένωσης-Κύπρου

Την τετραετία που ανασκοπούμε το Κέντρο εμπλουτίστηκε με εκδόσεις, βιβλία, υλικά ποικίλου ενδιαφέροντος.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που βοηθήθηκαν από το Κέντρο με δανεισμό βιβλίων, υλικών, διαλέξεων. Και αναφερόμαστε κυρίως σε φοιτητές, ερευνητές, μαθητές κλπ. Η αξιοποίηση των υλικών του Κέντρου και από τα έμμισθα στελέχη είναι επιτακτική ανάγκη που θα βοηθήσει και τους ίδιους και τις συντεχνίες τους.

ΙV.INEK

H εμπλοκή του Γραφείου Ερευνών & Μελετών στην δημιουργία του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ) ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική.

Επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Αθήνα και το Ινστιτούτο της CGT Γαλλίας και απεκομίσαμε πολύτιμες εμπειρίες που βοήθησαν στην δημιουργία του δικού μας Ινστιτούτου.

Η εξαγγελία της ίδρυσης του Ινστιτούτου έγινε στις 18/1/2002 σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία του Προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζογόπουλου.

Το Γραφείο Ερευνών και Μελετών συμμετέχει σε διάφορα επίπεδα στην εφαρμογή του προγράμματος του Ινστιτούτου.

V.  Moρφωτικός Τομέας

Την τετραετία που ανασκοπούμε το Γραφείο Ερευνών & Μελετών συνέχισε να παρέχει τη βοήθεια του προς το Κεντρικό Μορφωτικό Γραφείο συμβάλλοντας σημαντικά στη διεκπεραίωση του προγράμματος του.

Επίκεντρο των σεμιναρίων και των διαλέξεων ήταν πάλι η Κυπριακή Οικονομία, η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φορολογική Μεταρρύθμιση, η κοστολόγηση αιτημάτων κλπ.