Εκτύπωση

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

  1. Εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ)

Η ΠΕΟ θεωρεί ότι ιδιαίτερα σήμερα, με τα δύσκολα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα, η παροχή ποιοτικής και έγκαιρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα αποτελεί ύψιστη κοινωνική ανάγκη. Συνεπώς η προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του κράτους. Χρειάζεται να επιδειχθεί πραγματική πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα ώστε η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να προχωρήσει όπως προγραμματίστηκε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

Σημειώνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη χώρα μας.  Ως ΠΕΟ εκτιμούμε τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια καθώς και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το περασμένο Νοέμβριο στην οποία ξεκάθαρα δίνεται η κατεύθυνση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέχρι το 2015. Η ΠΕΟ αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει αυτή την απόφαση υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα να υλοποιηθούν για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

 

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για να προχωρήσει άμεσα με τα ζητήματα που αφορούν στη μηχανογράφηση. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων στη βάση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, ώστε να αποτελέσουν το κύριο πυλώνα στήριξης του ΓΕΣΥ.

 

Εφόσον τροχοδρομηθεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες, όπως υποστηρίξαμε και πριν ένα χρόνο σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΟΑΥ, ως ΠΕΟ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποιες τροποποιήσεις στους αρχικούς σχεδιασμούς οι οποίες θα περιορίζουν το κόστος λειτουργίας και θα καθιστούν το σύστημα πιο λειτουργικό.

 

Εκεί και όπου χρειάζεται, ως ΠΕΟ, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο σας για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατό.

 

  1. Στήριξη      του Συντεχνιακού Ιατρείου

Εδώ και δεκαετίες τα Συντεχνιακά Ιατρεία συμπληρώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα κενά και τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, χωρίς να επιβαρύνουν κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τα δημόσια Οικονομικά.

Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, τα Συντεχνιακά ιατρεία, ιδιαίτερα της ΠΕΟ, δημιούργησαν σοβαρή υποδομή σε κτίρια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, ενώ εργοδοτούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Ιδιαίτερα όμως μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε και την ανάγκη των ιατρείων μας να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση που δημιουργείται με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας χρειάζεται η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα Συντεχνιακά ιατρεία.

 

Θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει οικονομική στήριξη στα Συντεχνιακά Ιατρεία, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που δημιουργούνται και με την επικείμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

 

  1. 3.      Προβλήματα στην λειτουργία της Δημόσιας Υγείας

Εκφράζουμε την μεγάλη μας ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας των κρατικών υπηρεσιών υγείας.   Η συνεχής υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ελλείψεις σε αναγκαία αναλώσιμα κ.α. υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργούν αρνητική εικόνα στην κοινωνία.   Ιδιαίτερα σήμερα, τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα στην απασχόληση και την οικονομία, αυξάνουν συνεχώς τους ασθενείς που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα τα κρατικά νοσηλευτήρια να αδυνατούν να προσφέρουν έγκαιρα την απαιτούμενη ποιοτική περίθαλψη. Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η τάχιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με στόχο την προστασία και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και περιορισμό των λιστών αναμονής.

 

  1. 4.      Περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με βάση τις προτάσεις της Τρόικα και τα όσα ακούονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια και τους δικαιούχους παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

Η ΠΕΟ θεωρεί ότι θα είναι μέτρο πλήρως αντικοινωνικό η μείωση των δικαιούχων μέσω της αλλαγής των κριτηρίων και θεωρεί ότι για τους σημερινούς  δικαιούχους πρέπει να παραμείνουν τα ίδια μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 14:45
.
FaceBook  Twitter  

Τελευταία Νέα

You are here:   ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΕΟ ΜΕΝΟΥ